Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ!

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο... adulting. Αυτή η εκπομπή είναι μικρή σαν σφηνάκι κι έχει το αντίστοιχο kick! Kάνω πάντα ό,τι μπορώ για ν' απαντήσω σε γενικές απορίες και να προτείνω απλές λύσεις για καθημερινά προβλήματα (ναι, εγώ είμαι αυτή που λέω ότι πρέπει να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί! xP).

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για προτάσεις, feedback και απορίες.

coaching peta to podcast

Για τ@ Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, το πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο είναι transcribed για ευκολία στη δική του σελίδα.

H συνέπεια είναι το βασικό συστατικό για το χτίσιμο κάθε καλής συνήθειας ή συμπεριφοράς. Γιατί, ξέρεις και ξέρω, πως τα περισσότερα πράγματα παίρνουν χρόνο να εδραιωθούν μέσα μας. Και για να μπορέσει να συμβεί αυτό, πρέπει να τα κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά. Με συνέπεια.

Επεισόδιο 60

Πίιιισω παλιά στον χρόνο, στο επεισόδιο 33, είχα κάνει μια εισαγωγή σ’ αυτό που εγώ εννοώ όταν λέω μελλοντολογία, που ουσιαστικά είναι μελλοντομανία: η επιμονή να κάνει κανείς ασταμάτητα σενάρια για το μέλλον.

Επεισόδιο 59

Σταμάτα να κρίνεις διαρκώς την εαυτή σου με βάση κάποια κριτήρια που δεν αντιστοιχούν καν στον τρόπο που θέλεις να ζεις εσύ. Πες μπράβο στην εαυτή σου για όλα όσα έχεις ήδη καταφέρει και αναγνώρισε στην εαυτή σου κάθε σου επιτυχία.

Επεισόδιο 58

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως πρέπει ν’ αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι στην εαυτή σου, όπως στην καλύτερή σου φίλη. Εάν η κολλητή σου έχει ένα πρόβλημα, σπεύδεις να βοηθήσεις, να στηρίξεις, να φροντίσεις. Ε, το ίδιο ακριβώς σου αξίζει κι εσένα!

Επεισόδιο 57

Σε ένα περιβάλλον εργασίας, δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την οριοθέτηση. Μια εργαζόμενη πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι παράμετροι της εργασίας της, ποια τα χαρακτηριστικά του επαγγελματικού ρόλου της, ποιες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της.

Επεισόδιο 56

Όπως θα σου πει κάθε genXερ τριτοδεσμίτισσα, ο τίτλος σημαίνει “τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν”. Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να προστατεύεις τη δουλειά σου, τον χρόνο σου, τον κόπο σου και τα νεύρα σου. Ένα πολύ χρήσιμο και ευέλικτο εργαλείο προστασίας είναι η σαφής, γραπτή επικοινωνία.

Επεισόδιο 55

Ο εσωτερικός βούρδουλας -ας τον πούμε- γίνεται βραχνάς που ακολουθεί πολύ κόσμο σε ολόκληρη τη ζωή του. Για κάθε έναν μπορεί να έχει άλλη πηγή, διαφορετική απαρχή ή καύσιμο αλλά η λειτουργία του είναι περίπου πάντα ίδια.

Επεισόδιο 54

Tα περιβάλλοντα εργασίας στα οποία βρίσκονται οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι φτιαγμένα έτσι που να σου ρουφάνε κάθε αίσθηση διάθεσης, προθυμίας και κεφιού. Και αν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι έτσι, είναι πολύ πιθανόν να σου έχουν ρουφήξει και κάθε εμπιστοσύνη στις ιδέες σου.

Επεισόδιο 53

Σου έχουν πει ποτέ να σταματήσεις να γκρινιάζεις ή ότι παραπονιέσαι πολύ; Εάν είσαι γυναίκα ή fem presenting άτομο, εάν ανήκεις σε κάποια περιθωριοποιημένη ομάδα, πάω στοίχημα πως έχεις ακούσει αυτήν την “κατηγορία” περισσότερο απ’ όσο άλλοι άνθρωποι.

Επεισόδιο 52

Έχει χρειαστεί ποτέ να εκπαιδεύσεις κάποιον νέο στη δουλειά; Ή, με κάποιον τρόπο να βρεθείς στη θέση αυτήν που πρέπει να εξηγήσεις κάτι αναλυτικά μέχρι να το καταλάβει ο άνθρωπος απέναντί σου; Τι έχεις παρατηρήσει για την εαυτή σου; Ο τρόπος με τον οποίον εξηγούμε κάτι είναι πολύ ενδεικτικός.

Επεισόδιο 51

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΛΑ. Είναι αδύνατον. Ακόμη κι αν περηφανεύεσαι για την καλή σου μνήμη, θα έρθει αναπόφευκτα η στιγμή που κάτι θα ξεχάσεις. Οι σημειώσεις σώζουν! Όμως, ακόμη κι οι σημειώσεις έχουν τον τρόπο τους. Κι αν δεν μάθεις τα τερτίπια τους, δεν θα σε βοηθήσουν όσο μπορούν.

Επεισόδιο 50

Εάν είσαι γυναίκα, θηλυκότητα, fem presenting άτομο, είμαι σίγουρη πως έχεις συναντήσει δυσκολίες στον εργασιακό σου χώρο, γύρω από το πώς να κερδίσεις σεβασμό, πώς να παρουσιάζεις τη δουλειά σου και άλλα συναφή.

Επεισόδιο 49

Συγκέντρωση είναι η δυνατότητα να κατευθύνεις ελεγχόμενα όλη σου την προσοχή σε μια δραστηριότητα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να επιλέξεις τη μία δραστηριότητα στην οποία θα συγκεντρωθείς και, άρα, θα πρέπει να απορρίψεις αρκετές άλλες.

Επεισόδιο 48

Τι πρακτικές πατάνε όλα τα σωστά κουμπάκια για να παίρνεις όλα τα σωστά χημικάκια; Οι ηδονικές εμπειρίες δεν είναι αναγκαστικά χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Είναι καθημερινές πρακτικές που εγχέουν λίγη απόλαυση και λειτουργούν σαν καύσιμο για την εσωτερική συναισθηματική μας μηχανή.

Επεισόδιο 47

Τείνουμε να αποδίδουμε ευκολία στην απλότητα ενώ, στην πραγματικότητα, τα απλά πράγματα μπορεί να είναι πολύ δυσκολότερα. Τα πιο γερά θεμέλια χτίζονται πάνω σε απλές λύσεις. Είναι δύσκολες, αλλά έχουν δυναμική και ευελιξία. Και πάνω απ’ όλα, είναι εφικτές.

Επεισόδιο 46

Για την κάθε μία μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που θα επιλέξουμε να εξωτερικεύσουμε με πράξεις τις διεκδικήσεις μας! Ναι, χρειάζεται πάντα να έρθει η στιγμή που θα στυλώσεις τα πόδια, θα πεις “οκ, αρκετά τώρα” και θα τραβήξεις τη γραμμή που θα σε προστατεύσει.

Επεισόδιο 45

Δεν είμαι η μία και μοναδική αυθεντία που θα πατήσει ένα κουμπάκι και θα λυθεί το πρόβλημά σου ούτε υπάρχουν one size λύσεις για πολυεπίπεδα ζητήματα. Κάθε μία μας είναι πολύ διαφορετική και, άρα, οι προσεγγίσεις στη δυσκολία της κάθε μίας μας πρέπει να είναι διαφορετική.

Επεισόδιο 44

Για κάθε μία από εμάς, αυτοφροντίδα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Μπορεί να περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους ή να είναι μοναχική. Μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα ή δράσεις. Αρκεί να είναι συνειδητή διαδικασία με καθαρό σκοπό!

Επεισόδιο 43

Στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, πριν μπορέσει η περίοδος της δημιουργικής σκέψης και αναζήτησης να μεταφραστεί σε πραγματική δράση, πρώτα περνάμε από τη φάση των συνεχόμενων συζητήσεων και επεξεργασίας. Και όλες ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, ε; Παρουσιάσεις!

Επεισόδιο 42

Συχνά, φίλες μοιράζονται μαζί μου έναν στόχο ή ένα όνειρο και με ρωτάνε “πώς να το κάνω;”. Και συνήθως η απάντησή μου είναι “απλώς πέσε με τα μούτρα και κάντο”. Όπως λέει και ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα “better done than perfect”!

Επεισόδιο 41

Σήμερα είναι ακόμη ιδανική στιγμή να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση των βασικών κανόνων που έχουμε συζητήσει μέχρι σήμερα για το πώς να υπάρχουμε στον χώρο μας. Κοίτα τα προηγούμενα επεισόδια για τις αναλυτικές εκπομπές για το κάθε ένα!

Επεισόδιο 40

Οι στιγμές που καταφέρνεις τα περισσότερα ή που βρίσκεις λύση σ’ ένα πρόβλημα δεν έρχονται απλώς ουρανοκατέβατες. Όταν συνηθίσεις να χρησιμοποιείς την προετοιμασία ως εργαλείο, κερδίζεις δύο βασικά πράγματα: ευελιξία και ανθεκτικότητα. Κι έτσι αρπάζεις τις ευκαιρίες που θα συναντήσεις.

Επεισόδιο 39

Η ζωή έχει πολλές αλλαγές, μπορεί να περιλαμβάνει καινούργιες εμπειρίες, καινούργιους ανθρώπους, καινούργιες δουλειές, συναισθήματα ή ιδέες… αλλά συνεχίζει να είναι η μία, μοναδική, ιδιαίτερη, υπέροχη ζωή σου! Υπάρχουν υγιή ξεκινήματα που έχουν τη θέση τους μέσα στην αδιάσπαστη συνέχεια της ζωής.

Επεισόδιο 38

Όποτε ακούω άνθρωπο να μου λέει πως ετοιμάζεται να γράψει τη λίστα των αποφάσεων για το νέο έτος, αρχίζω ν’ αφρίζω, να βγάζω καπνούς από τ’ αυτιά και ταυτόχρονα στεναχωριέμαι. Είναι μια από αυτές τις ιδέες που κάπως μας έχουν κολλήσει και δεν ξέρουμε πώς να τις ξεφορτωθούμε να ησυχάσουμε.

Επεισόδιο 37

Όταν είσαι στη χειρότερή σου φάση, προτιμάς να κάτσεις μέσα, να μην μιλήσεις, να το περάσεις μόνη σου. Σκέφτεσαι ότι δεν θέλεις να επιβαρύνεις κανέναν. Πρέπει όμως να χωνέψεις ότι σου αξίζει η υποστήριξη, η αγάπη, η φροντίδα και η προσοχή. Δεν χρειάζεται κάπως να το κερδίσεις αυτό. Σου αξίζει ήδη.

Επεισόδιο 36

Θέλω να μιλήσουμε για τον μύθο της ρομαντικής αγάπης, τι μας λέει για τις ζωές μας και πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε ένα καλό καθημερινό συνήθειο. Και ελπίζω να σας προλάβω πριν δείτε 38 χριστουγενιάτικες ρομαντικές κομεντί.

Επεισόδιο 35

Impostor syndrome. Αλλιώς σύνδρομο του απατεώνα, σύνδρομο απάτης ή σύνδρομο της ψευδεπίγραφης επιτυχίας. Συνοδεύεται από γερές δόσεις άγχους, χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη και διαρκή αγωνία ότι οι γύρω σου θα σε ξεσκεπάσουν ως απάτη.

Επεισόδιο 34

Έχεις πιάσει ποτέ την εαυτή σου να σκέφτεται για το μέλλον; Πώς νομίζεις ότι το αντιμετωπίζεις και ποιος πιστεύεις πως είναι ο αντίκτυπος των σκέψεών σου; Σήμερα θα δούμε κάποιες προτάσεις για το πώς ν’ αντιμετωπίσεις το παρόν για να έχεις ένα ευχάριστο μέλλον.

Επεισόδιο 33

Ο προϋπολογισμός είναι το εργαλείο με το οποίο μπορείς να κάνεις υποθέσεις, βασισμένες στα δεδομένα σου, για το οικονομικό σου μέλλον. Προσοχή! Δεν μπορείς να προϋπολογίσεις εάν δεν έχεις βάλει πρώτα κάτω ανοιχτά και ειλικρινά όλα σου τα έσοδα και έξοδα ώστε να ξέρεις τα πραγματικά σου δεδομένα.

Επεισόδιο 32

Aν κάτσω πάνω από το κεφάλι σου με διπλωμένα χέρια και σε κοιτάω υποτιμητικά, ε, δεν θα μπορείς να λειτουργήσεις! Μέσα σε μια σχέση συμβουλευτικής και coaching δεν μπορεί να υπάρχει “τζάτζινγκ”. Δεν είμαι εδώ για να σε κρίνω ή να σε μαλώσω ή να σε κοροϊδέψω επειδή δεν κάνεις κάτι όπως θέλω εγώ.

Επεισόδιο 31

Heeeeyyyy! Για όλον τον Οκτώβρη, το αγαπημένο μας ΠΕΤΑ ΤΟ! θα ζει ως animation με δύο ποστ την εβδομάδα! Θα λατρέψετε τα σχεδιάκια, θα σας συνεπάρουν και στο τέλος θα ακούτε τη φωνή μου στον ύπνο σας (δεν ξέρω αν θα είναι σε εφιάλτες) να λέει “ΠΕΤΑ ΤΟ! ΣΟΥ ΛΕΕΕΩΩΩΩΩΩ”! xD

October Special Edition

Σου αξίζει. ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ. Όχι γιατί είσαι κάτι το σπέσιαλ, το καταπληκτικό. Σου αξίζει γιατί είσαι άνθρωπος και το χρειάζεσαι!

Επεισόδιο 30

Είναι καιρός να δούμε την αποτυχία ως μια ευτυχή συγκυρία. Να τη μελετήσουμε, να την αναλύσουμε και να προχωρήσουμε.

Επεισόδιο 29

Έχεις πείσει την εαυτή σου ότι η δουλειά σου, ο χρόνος σου, ο κόπος σου ΑΞΙΖΕΙ ν’ ανταμοίβεται δίκαια; Συνήθως, αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα.

Επεισόδιο 28

Η επιστροφή δεν έχει να κάνει με το αν πήγες πουθενά για διακοπές ή όχι. Έχει να κάνει με την εσωτερική μας επιστροφή στην καθημερινότητα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την κάθε μία μας. Και πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα.

Επεισόδιο 27

Είμαι εδώ για να σας πω ότι ο Αύγουστος δεν είναι μήνας αποφάσεων. Ο Αύγουστος είναι μήνας παύσης και ανάπαυσης.

Επεισόδιο 26

Καιρός ν’ ανοίξουμε το σακί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας και ν’ απαντήσουμε σε μερικές από τις ερωτήσεις σας.

Επεισόδιο 25

Έχετε πέσει στο πηγάδι της ανασφάλειας και της αμφισβήτησης; Έρχεται να σας σώσει η Λάσσι της αυτοπεποίθησης! Εμπιστευτείτε τις εαυτές σας.

Επεισόδιο 24

Υποφέρετε από ρουχοστοιβάδες; Πάθατε διάσειση από τα πουλόβερ που σας γκρεμιστήκανε στο κεφάλι; Ήρθε η στιγμή να συμμαζέψετε τις ντουλάπες σας.

Επεισόδιο 23

Μια ώρα δεν έχει την ίδια… χμ, διάρκεια. Αλλάζει ανάλογα με το πώς της συμπεριφέρεσαι. Πώς να ξεζουμίσουμε τον χρόνο για να πάρουμε τ’ αποτελέσματα που θέλουμε!

Επεισόδιο 22

Μελετάμε αναλυτικά τις ανάγκες του σπιτιού (και θυμόμαστε ότι τα οικιακά είναι εργασία που κανονικά θα έπρεπε να πληρώνεται)!

Επεισόδιο 21

Αναλύουμε καλές πρακτικές για μια συνέντευξη για θέση εργασίας. Τι πρέπει να έχουμε προετοιμάσει, τι ν’ αποφύγουμε, τι να τονίσουμε και πώς να συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά!

Επεισόδιο 20

Οι απλές λύσεις, σε συνδυασμό με τη συνέπεια και την επιμονή στην εφαρμογή, είναι ιδανικές για μεταμόρφωση σε καλές συνήθειες!

Επεισόδιο 19

Εντάξει, ο τίτλος είναι υπερβολικός, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί είναι οκ να μην είμαστε οκ!

Επεισόδιο 18

Αυτά τα λεφτά μπαίνουν στη μέση και μας χαλάνε τη σούπα. Μαθαίνουμε να αξιολογούμε δίκαια τη δουλειά μας, για τους πελάτες μας αλλά και για εμάς.

Επεισόδιο 17

Μήπως έχετε αφήσει 2484209 δουλειές για “πιο μετά”; Βρίσκουμε τρόπους να αναβάλουμε την αναβλητικότητα και να νιώσουμε πιο ήρεμες.

Επεισόδιο 16

Εξετάζουμε τις σχέσεις με τους πελάτες μας, πώς μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και πώς να σταματήσουμε κακές συνεργασίες χωρίς κακά συναισθήματα.

Επεισόδιο 15

Τι σημαίνει “σκληρή” δουλειά; Πώς μπορούμε να είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ εργαζόμαστε μέσα στην απάνθρωπη εργασιακή αγορά του σήμερα;

Επεισόδιο 14

Ανακαλύπτουμε τις ρίζες της λέξης, το πώς γίνεται κανείς ελεύθερος επαγγελματίας και τι εμπόδια πρέπει να υπερνικήσει!

Επεισόδιο 13

Ποια συστήματα και προτάσεις πρέπει να εμπιστευόμαστε; Ποιος γνωρίζει αρκετά ώστε να μας καθοδηγήσει; Είναι όλες οι λύσεις εξίσου αποτελεσματικές για εμάς;

Επεισόδιο 12

Οι περισσότεροι recruiters αφιερώνουν λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό. Πώς λοιπόν βάζουμε τη ζωή μας σε μια σελίδα Α4;

Επεισόδιο 11

Εγώ pitchάρω, εσύ pitchάρεις, εμείς pitchάρουμε. Πώς όμως να pitchάρουμε σωστά, οργανωμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά (ακόμη και στο ασανσέρ);

Επεισόδιο 10

Μαθαίνουμε να μην αφήνουμε ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ αδιάβαστα μηνύματα στο inbox και πώς να τακτοποιούμε με labels, templates και τα σχετικά.

Επεισόδιο 9

Βουτάμε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού στην πισίνα του οικιακού προϋπολογισμού. Μαθαίνουμε τι είναι τα πάγια και πώς να πάρουμε μια πρώτη εικόνα της οικονομικής μας κατάστασης.

Επεισόδιο 8

Μιλάμε για την αρχειοθέτηση των αρχείων μας (ψηφιακών και φυσικών) και τις ιδανικές τεχνικές για να δημιουργήσουμε τάξη και οργάνωση σε κάθε υπολογιστή και κλασέρ!

Επεισόδιο 7

Απαντήσεις στο πιο καυτό ερώτημά σας! Τι, πώς, πού, πότε και γιατί. Στο τέλος θα φωνάζετε δυνατά κι εσείς ΠΕΤΑ ΤΟ!

Επεισόδιο 6

Ρίχνουμε μια ματιά στις επιφάνειες των γραφείων μας. Πόσα σκουπίδια έχουν πάνω; Πόσες χρησιμοποιημένες κούπες καφέ; Πόσες στοίβες χαρτιά;

Επεισόδιο 5

Σήμερα επισκεπτόμαστε μια ιδιαίτερη έννοια, για να μάθουμε τι εννοούμε όταν τη χρησιμοποιούμε και να βρούμε πώς μπορούμε να την κάνουμε να δουλέψει υπέρ μας!

Επεισόδιο 4

Σύντομες, απλές, πρακτικές συμβουλές για την αποθορυβοποίηση του χώρου μας.

Επεισόδιο 3

Συνεχίζουμε με την εισαγωγή στα βασικά #2 και προσθέτουμε στο λεξιλόγιό μας τις τρεις λέξεις-πυλώνες της οργάνωσης και της αυτοβελτίωσης!

Επεισόδιο 2

Ξεκινάμε με την εισαγωγή στα βασικά #1 και γνωρίζουμε την Αγριππίνα και τον Κλαύδιο!

Επεισόδιο 1

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!

Επεισόδιο 0