Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Γίνε freelancer σου λέγανε… Δεν θα ‘χεις αφεντικό πάνω απ’ το κεφάλι σου, σού λέγανε… Χα!
Οι πελάτες είναι κατά κάποιον τρόπο… μικρά αφεντικά. Κάποιοι μπορεί να έχουν μακροχρόνια σχέση με μια freelancer, άλλοι μπορεί να έρθουν για ένα σύντομο one-off project. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρχει ομαλή και ξεκάθαρη σχέση μεταξύ σας.
Ο ρόλος ενός freelancer είναι τέτοιος που του δίνει τη δυνατότητα να ορίζει και να οριοθετεί πιο εύκολα τις σχέσεις του, όμως συχνά παρατηρείται δυσκολία στη διαχείριση των πιο λεπτών σημείων των επαφών αυτών.
Στην αρχή κάθε συνεργασίας, μια freelancer οφείλει να θέσει με ήπιο αλλά σαφή τρόπο, ξεκάθαρα όρια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του τρόπου επικοινωνίας και μέσα από τον ορισμό του έργου. Η γραπτή επικοινωνία είναι απαραίτητη ώστε να υπάρχουν αναλλοίωτες οι συνομιλίες γύρω από το είδος του έργου, τα συγκεκριμένα παραδοτέα, τους χρόνους παράδοσης, τις οικονομικές πληροφορίες. Η φύση του έργου καθορίζεται, οριοθετείται και διαφυλάσσεται μέσα στα email, τις γραπτές προσφορές και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες.
Είναι προφανές πως θα υπάρξει και τηλεφωνική ή πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, αλλά είναι σημαντικό, μετά από κάθε τέτοια επαφή, ν’ αποδελτιώνετε τα στοιχεία που ειπώθησαν και να τα στέλνετε μέσω email στους υπεύθυνους του έργου. Μ’ αυτόν τον τρόπο, υπάρχει σταθερότητα γύρω από όλα όσα συζητάτε για το εκάστοτε έργο και όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν αυτά τα έγγραφα ως σημεία αναφοράς.
Όσο διαρκεί το κάθε έργο, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε το επίπεδο και τις αρμοδιότητες που αντιστοιχούν στον ρόλο σας. Αρκετά συχνά, οι πελάτες, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, αρχίζουν να συμπεριφέρονται στους freelancer συνεργάτες τους ως υπαλλήλους. Αυτό είναι ένα κόκκινο σημαιάκι που σημαίνει πως πρέπει ν’ αντιδράσετε (μέσα πάντα σε λογικά πλαίσια) για να διατηρήσετε τον ρόλο σας.
Εάν, για παράδειγμα, επικοινωνείτε με κάποια διευθύντρια για το έργο που έχετε αναλάβει και στα μισά του έργου μεταβιβάσει την επικοινωνία σας στον βοηθό της, στείλτε ένα email λέγοντας, π.χ. “παρακαλώ ενημερώστε με εάν ο υπεύθυνος του έργου για την εταιρεία σας είναι ο ΤΑΔΕ, ώστε να γνωρίζω”.
Ακόμη, μην πέφτετε στον λάκκο του να λύνετε προβλήματα που δεν αντιστοιχούν στο έργο που έχετε αναλάβει. Ξέρω πολύ καλά, πως είναι δύσκολο να βλέπεις ένα πρόβλημα και να μην το λύνεις αμέσως, όμως είναι σημαντικό για τη δική σας υγεία και επιτυχία, να παραδίδετε το έργο για το οποίο πληρώνεστε. Εάν το πρόβλημα που βλέπετε εμπίπτει στις υπηρεσίες που προσφέρετε, και αν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε να το αναφέρετε στους συνεργάτες σας και, εάν επιθυμούν, να σας πληρώσουν για τις επιπλέον υπηρεσίες σας.
Αυτά τα ζητήματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα όταν συνεργάζεστε μακροχρόνια με συγκεκριμένους πελάτες. Χρειάζεται προσπάθεια για ν’ αντιμετωπίζετε με συνειδητότητα και καθαρότητα τέτοιους συνεργάτες. Δεν εννοώ πως υπάρχει κάποιο σκοτεινό κίνητρο για εκμετάλλευση (αν και όλες ξέρουμε πως αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο). Ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργικές σχέσεις.
Βοηθοί σας είναι πάντα, η σαφής, ξεκάθαρη επικοινωνία, η απόλυτη οριοθέτηση του ρόλου και του χρόνου σας και η προστασία της οικονομικής σας συμφωνίας. Σας αξίζει να αμοίβεστε δίκαια για τη δουλειά σας. Μην το ξεχνάτε ποτέ!
Και τώρα, ας πιάσουμε τους χωρισμούς…
Θα υπάρξουν, αναπόφευκτα, στιγμές που θα συνειδητοποιήσετε πως κάποια συνεργασία σας έχει σταματήσει να είναι παραγωγική. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι: καθυστερημένες πληρωμές, απαιτήσεις έξω από τα συμφωνημένα παραδοτέα σας, κακή συμπεριφορά ή αντιπαραγωγική επικοινωνία.
Μια δυσλειτουργική συνεργασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη σας την εργάσιμη ημέρα. Όμως οι χωρισμοί δεν χρειάζεται να είναι κακοί. Μπορεί να μας τρομάζει η ιδέα του να σταματήσουμε μια συνεργασία, αλλά υπάρχουν στιγμές που αυτό γίνεται απαραίτητο. Εάν αισθάνεστε πως η συνεργασία με κάποιον πελάτη σας κάπου χωλαίνει, αναλύστε τα προβληματικά στοιχεία της. Εάν είναι κάτι που μπορεί με κάποιους ελιγμούς να διορθωθεί, προσπαθήστε το. Εάν όμως βλέπετε πως χρειάζεται να σταματήσει, μην φοβάστε.
Η πιο ήπια και φιλική προσέγγιση μιας τέτοιας συνθήκης, είναι να απομακρυνθείτε σταδιακά. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε “αυτήν την περίοδο έχω αναλάβει μια σειρά από έργα που δεν μου επιτρέπουν να σας αφιερώσω τον χρόνο που αξίζει στο project σας. Για τη δική σας διευκόλυνση και για τη διασφάλιση της ποιότητας του έργου, μπορώ να σας προτείνω κάποιον άλλον επαγγελματία που θα καλύπτει τις ανάγκες σας. Εάν θελήσετε να επιλέξετε κάποιο άλλο άτομο, είμαι στη διάθεσή σας για έναν μήνα, προκειμένου ν’ απαντήσω όποιες απορίες πιθανώς προκύψουν για το έργο”.
Μ’ αυτόν τον τρόπο απομακρύνεστε από έναν κακό πελάτη, χωρίς να δημιουργήσετε κακή εντύπωση ή να διαρρήξετε πλήρως μια σχέση που μπορεί να γίνει αποτελεσματική επαγγελματική επαφή στο μέλλον.
Οι πελάτες είναι ο λόγος που κάθε freelancer έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά που της αρέσει. Με λίγη προσοχή, φροντίδα και οριοθέτηση θα έχετε (συνήθως) το κεφάλι σας ήσυχο.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!