Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 26: Ο Αύγουστος

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική και ψύχραιμη σ’ αυτό το επεισόδιο. Απλώς θέλω να ξέρετε πως σιχαίνομαι το καλοκαίρι όσο λίγα πράγματα στον κόσμο. Είμαι από αυτές που βλέπετε έξω και κοροϊδεύετε γιατί πάντα κυκλοφορώ με μπουκαλάκια νερού, τουλάχιστον δύο βεντάλιες και υφασμάτινα βρεγμένα πετσετάκια για την ανακούφιση σβέρκου και κούτελου.

Λοιπόν, παρ’ ό,τι, λόγω της κλιματικής καταστροφής, δεν έχουμε πια ξεκάθαρες τέσσερις εποχές, το αρχαίο κομμάτι του εγκεφάλου μας ακόμη τρέχει με βάση αυτά τα δεδομένα. Και μπορεί ως κοινωνία να έχουμε συμφωνήσει πως το τέλος του χρόνου είναι ημερολογιακά ο Δεκέμβρης, όμως ο οργανισμός μας αναγνωρίζει άλλο ένα τέλος: τον Αύγουστο.

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί το τέλος της εποχής και το σώμα μας περιμένει μια νέα αρχή τον Σεπτέμβρη. Μπορεί οι ζέστες να κάνουν το μυαλό μας να δυσλειτουργεί, αλλά το αρχέγονο κομμάτι μας ξέρει πως έρχεται ένα τέλος εποχής.

Συνήθως λοιπόν, όταν αισθανόμαστε πως κάτι τελειώνει, πανικοβαλλόμαστε γιατί αρχίζουν να περνάνε από το μυαλό μας σκέψεις για τα πράγματα που θέλαμε να κάνουμε, για όσα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, για καινούργια πράγματα που θέλουμε να ξεκινήσουμε και γενικά γίνονται εσωτερικές ανακατατάξεις.

Είμαι εδώ για να σας πω ότι ο Αύγουστος δεν είναι μήνας αποφάσεων. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας παύσης και ανάπαυσης. Ακόμη κι αν δεν μπορεί να φέρει ανάπαυση από τη δουλειά, μπορεί να φέρει μια λίγο πιο χαλαρή προσέγγιση της ζωής.

Στις περιπτώσεις που πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε πράγματα γρήγορα, βιαστικά, επειδή αισθανόμαστε πως τελειώνει ο χρόνος, είναι πιο πιθανόν να κάνουμε λάθη ή να πάρουμε κακές αποφάσεις. Εκτός αυτού, οι καιρικές συνθήκες (τουλάχιστον στη χώρα αυτή) δεν είναι ιδανικές για καθαρές, οργανωτικές σκέψεις.

Οπότε, πατήστε παύση. Ακόμη κι αν εργάζεστε αυτόν τον μήνα, προσπαθήστε να μειώσετε, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, τις υποχρεώσεις σας. Αφεθείτε. Λιώστε σαν παγωτό που ξεχάστηκε έξω από το ψυγείο. Δεν γίνεται να κάνετε και πολλά άλλα πράγματα. Ο καιρός το απαγορεύει.

Εάν ο Σεπτέμβρης πρόκειται να σας φέρει νέα ξεκινήματα, κάντε ό,τι κινήσεις χρειάζεται και κρατήστε τις σοβαρές προετοιμασίες σας για την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου. Μην θυσιάσετε τον χρόνο αυτό.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη, οι μήνες είναι γεμάτοι πιθανότητες. Έχουμε κλείσει το εποχιακό κεφάλαιο και μαρσάρουμε γεμάτες ενέργεια προς τη λήξη του ημερολογιακού κεφαλαίου.

Αυτόν τον Αύγουστο θα προσπαθήσω να γίνω Κεφτές. Όχι το φαγητό, η γάτα. Η γάτα μου η Κεφτές, μισεί κι αυτή το καλοκαίρι. Η λύση της είναι να μεταμορφώνεται από στέρεο σε υγρό και να βρίσκεται χυμένη σε όποια επιφάνεια είναι πιο δροσερή (συνήθως το μωσαϊκό). Τις ώρες που ο ήλιος είναι στα ντουζένια του, του κρύβεται κάτω από τον καναπέ. Σε τακτά διαστήματα έρχεται και μου φωνάζει μέχρι να πάρω ένα από τα υφασμάτινα πετσετάκια που σας είπα στην αρχή, να το μουλιάσω και να την “πλύνω” για ν’ ανακουφιστεί. Έτσι όπως είναι, ημιμουλιασμένη, κάθεται σε σημείο που να την φυσάει εμμέσως ο αέρας από τον ανεμιστήρα μέχρι να στεγνώσει, και μετά πάλι απ’ την αρχή.

Έτσι κι εγώ, θα περάσω τον Αύγουστο περιορίζοντας τη δουλειά όσο είναι εφικτό, κάνοντας πράγματα που με ξεκουράζουν, που με ηρεμούν, θα μουλιάζω στο ντους και μετά θα ξαναμουλιάζω με τα βρεγμένα μου πανάκια ενώ θα με χτυπάει έμμεσα ο ανεμιστήρας (όχι απευθείας γιατί την ψύξη την έχω στο τσεπάκι μου).

Για τον επόμενο μήνα τα συνηθισμένα ποστ και το ΠΕΤΑ ΤΟ! θα κάνουν διάλειμμα αλλά, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, θα μοιράζομαι μαζί σας φωτογραφίες της Κεφτέ, με συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε και αυτόν τον Αύγουστο!

Ανυπομονώ να γυρίσω κοντά σας τον Σεπτέμβρη, ανανεωμένη και δυνατή για ν’ αντιμετωπίσουμε μαζί άλλη μια χρονιά. Μέχρι τότε, θα χαρώ να μου στέλνετε τις δικές σας τεχνικές για χαλάρωση, φωτογραφίες από το πώς προστατεύεστε από τον ήλιο, φωτογραφίες από τις γάτες, τους σκύλους και όλα τα ζωάκια που σας βοηθάνε να τη βγάζετε καθαρή και τις ερωτήσεις που θέλετε να απαντήσω με την αρχή της νέας σεζόν.

Είμαι ευγνώμων σε όλες τις φίλες και τους φίλους που άκουσαν τα επεισόδια, που έστειλαν feedback, και σε όλες και όλους σας που με δεχτήκατε με ανοιχτά μυαλά. Σας εύχομαι έναν Αύγουστο όσο πιο χαλαρό και ξεκούραστο γίνεται!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!