Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 39: Σωστή προετοιμασία

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Σήμερα θα ξεκινήσω με κάτι ασυνήθιστο. Και το λέω γιατί μέχρι τώρα έχετε ήδη καταλάβει ότι δεν είμαι της μαγειρικής, οπότε ίσως να φανεί περίεργο ότι θα χρησιμοποιήσω μαγειρικό παράδειγμα, αλλά τι να κάνω που ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας;

Έστω λοιπόν ότι θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ. Και έστω ότι δεν το έχεις ξαναφτιάξει. Τι κάνεις; Παίρνεις μπροστά σου τη συνταγή. Τη μελετάς μεθοδικά. Κοιτάς στα ράφια, στο ψυγείο και στα συρτάρια σου και βεβαιώνεσαι ότι έχεις όλα τα υλικά. Αν σου λείπει κάποιο, πας και το παίρνεις.

Οκ, πάει το πρώτο μέρος. Τώρα είσαι στην κουζίνα, απλώνεις όλα τα υλικά μπροστά σου. Τσεκάρεις μια-δυό φορές ότι είναι όλα σωστά και αρκετά. Μετράς ό,τι πρέπει να μετρηθεί κι είναι όλα στη θέση τους. Ξανακοιτάς και μια τη συνταγή για να βεβαιωθείς πώς περιγράφει την προετοιμασία.

Ε, πια, είσαι εντελώς έτοιμη. Τα βάζεις όλα εκεί που πρέπει, το ψήνεις, το βγάζεις, βάζεις και το γλάσο σου και μπορείς να το φας και να το φχαριστηθείς.

Τώρα, κοίτα να δεις, δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες γιατί είμαι άσχετη με τη ζαχαροπλαστική, αλλά καταλαβαίνεις το νόημα. Η προετοιμασία είναι η μισή ή και περισσότερο από τη μισή δουλειά.

Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση. Όπως μελετάς μια νέα συνταγή για να δεις τι υλικά χρειάζεσαι και αν τα έχεις, έτσι και για οποιαδήποτε δουλειά ή οποιοδήποτε βήμα ή πρόβλημα στη ζωή, χρειάζεται πρώτα να τα βάλεις όλα κάτω, να τα κοιτάξεις με αναλυτικό βλέμμα και να αποφασίσεις στρατηγικά πώς να το προσεγγίσεις.

Όταν συνηθίσεις να χρησιμοποιείς την προετοιμασία ως εργαλείο, σου δίνει δύο βασικά πράγματα: ευελιξία και ανθεκτικότητα.

Ευελιξία γιατί; Επειδή όταν είσαι προετοιμασμένη, ό,τι απρόβλεπτο κι αν συμβεί, είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις. Έχεις μελετήσει τις συνθήκες, έχεις αναλύσει τις πιθανότητες, είσαι έ-τοι-μη! Έτσι, έχεις αυξημένες πιθανότητες να καταφέρεις να ελιχθείς ό,τι κι αν σου παρουσιαστεί μπροστά σου.

Ανθεκτικότητα γιατί; Ακριβώς επειδή έχεις κάνει τη στρατηγική σου ανάλυση, ακριβώς επειδή είσαι έτοιμη για όλα και έχεις αποκτήσει και τη δεξιότητα της ευελιξίας, είναι πολύ πιο εύκολο η δουλειά σου να είναι ανθεκτική σε όλες τις συνθήκες και, φυσικά, στον χρόνο.

Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι, η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Κι όπως αν αποτύχεις σε ένα κέικ, διορθώνεις τα λάθη και πετυχαίνεις την επόμενη φορά, έτσι και στις δουλειές ή στην προσέγγιση των δυσκολιών, μαθαίνουμε κρίσιμες πληροφορίες από τα λάθη μας.

Μπορείς ν’ ακούσεις το ξεχωριστό επεισόδιο για την αποτυχία, αλλά, περιληπτικά, νομίζω πως κάνουμε πολύ λάθος να φοβόμαστε την αποτυχία γιατί είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη. Κι αν συνδυάσεις τις γνώσεις που μπορείς να κερδίσεις από μια αποτυχία και τις επενδύσεις στη διαδικασία της προετοιμασίας σου… έτσι κι αν φτιάχνεις τέλειο κέικ!

Υπάρχει κάπου ένα απόφθεγμα που λέει ότι η επιτυχία είναι απλώς το σημείο όπου η προετοιμασία συναντάει την ευκαιρία. Και συμφωνώ!

Οι στιγμές που καταφέρνεις τα περισσότερα ή που βρίσκεις λύση σ’ ένα πρόβλημα δεν έρχονται απλώς ουρανοκατέβατες. Έχεις δουλέψει γι’ αυτές όλη σου τη ζωή. Είναι σωρευτικό το αποτέλεσμα του κόπου σου!

Εφόσον, λοιπόν, κάνεις την προετοιμασία μέρος της ζωής σου, θα μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που θα συναντήσεις. Γιατί καμιά φορά συμβαίνει κι αυτό: έρχεται η ευκαιρία για το κέικ, εσύ είσαι στον μανάβη για να πάρεις λεμόνι που δεν είχες και χρειαζόσουν το ξύσμα του για το κέικ, αλλά μέχρι να γυρίσεις έχει περάσει η στιγμή, χάνεται η ευκαιρία και μαζί και το κέικ.

(Τώρα θέλω να φάω κέικ λεμόνι.)

Δεν θα μπορούσα να κλείσω όμως χωρίς να χτυπήσω το γνωστό καμπανάκι της χρυσής τομής!

Καλή, χρυσή η προετοιμασία, αλλά πρέπει να γίνεται για να οδηγεί κάπου. Αν ξοδέψεις όλη σου την ενέργεια για να μαζέψεις τα υλικά, να τα μετρήσεις τέλεια, να τα βάλεις σε όμορφα μπωλάκια, να βγάλεις σπάτουλες και ειδική φόρμα αλλά δεν τα βάλεις ποτέ στον φούρνο να ψηθούν, πάλι δεν θα έχεις κέικ.

(Μιλάμε έχω λαλήσει τώρα με το κέικ, θέλω κέικ.)

Τι εννοώ; Η εμμονή με την προετοιμασία μπορεί να σε κάνει διστακτική στο να κάνεις το βήμα, να πάρεις το ρίσκο, να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία. Όχι. Πάρε βαθιά ανάσα και πέσε με τα μούτρα. Είσαι προετοιμασμένη για κάποιον λόγο. Για να κάνεις το βήμα, για να φτάσεις στο αποτέλεσμα.

Μια περίληψη:

  • Μελετάμε αναλυτικά την κατάσταση.
  • Φροντίζουμε να μαζέψουμε όποια υλικά ή ιδέες χρειαζόμαστε για το επόμενο βήμα.
  • Επιλέγουμε στρατηγικά την εφαρμογή.
  • Δεν μένουμε ακίνητες στο πρώτο στάδιο.
  • Παίρνουμε τις ευκαιρίες που έρχονται ή δημιουργούμε τις δικές μας!

ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΚΕΪΚ!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!