Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 32: Προϋπολογισμός

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Μμμ, σήμερα θα φάμε νόστιμα, ζουμερά νουμεράκια!

Στο επεισόδιο 8 με τίτλο “Φασούλι το φασούλι, είδαμε για πρώτη φορά την ιδέα του πώς μπορείς να παρακολουθείς τα οικονομικά σου με έναν απλό λειτουργικό προϋπολογισμό. Όπως τότε, έτσι και τώρα, ξεκινάμε με την ιδέα πως ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό εδώ.

Ανοίγω παρένθεση Αν από τότε έχεις όντως αρχίσει να χρησιμοποιείς κάποιο budgeting application, παρακαλώ πες μου, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου; Τι βρίσκεις δύσκολο στη χρήση και τι εύκολο; Σ’ έχει βοηθήσει η διαδικασία αυτή να βρεις μαύρες τρύπες στα έξοδά σου; Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω εάν και πώς μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να έχει επηρεάσει τον τρόπο που προσεγγίζεις τα καθημερινά οικονομικά σου. Κλείνω την παρένθεση

Εάν δεν έχεις ακούσει το επεισόδιο 8, θα πρότεινα πριν προχωρήσουμε να το ακούσεις, καθώς περιέχει βασικές έννοιες (όπως π.χ. τι είναι τα πάγια) που προηγούνται όσων θα πούμε σήμερα.

Η ίδια η λέξη “προϋπολογισμός” εξηγεί και το τι σημαίνει: προ – υπολογισμός. Πρόκειται δηλαδή για το εργαλείο με το οποίο μπορείς να κάνεις υποθέσεις, βασισμένες στα δεδομένα σου, για το άμεσο και απώτερο οικονομικό σου μέλλον.

Προσοχή! Δεν μπορείς να προϋπολογίσεις εάν δεν έχεις βάλει πρώτα κάτω ανοιχτά και ειλικρινά όλα σου τα έσοδα και έξοδα ώστε να ξέρεις τα πραγματικά σου δεδομένα. Εάν δεν το έχεις κάνει αυτό, γύρνα στο επεισόδιο 8 και μετά επέστρεψε εδώ!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για το στήσιμο ενός προϋπολογισμού. Θα δούμε όμως τώρα, τρεις από τους βασικότερους:

1. Μέδοδος των φακέλων:
Αυτή η μέθοδος είναι μια από τις πιο απλές και εύκολες. Κάνε εικόνα και φαντάσου ότι έχεις όλα τα χρήματα του μήνα σου στα χέρια σου. Μπροστά σου έχεις φακέλους. Ο κάθε ένας αντιστοιχεί σε ένα σου έξοδο. Ένας γράφει “νοίκι”. Ένας γράφει “σούπερ μάρκετ”. Άλλοι γράφουν “ΔΕΗ” ή “παπούτσια”. Εδώ, ο προϋπολογισμός γίνεται με την απλή κίνηση του να πάρεις χρήματα από τα έσοδα που έχεις στα χέρια σου και να τα διανέμεις στους φακέλους όπως θεωρείς πως πρέπει να μπουν.

Αυτό σημαίνει πως, εάν στον φάκελο που λέει π.χ. “ΔΕΗ” έχει μέσα €60 αλλά πρέπει να πληρώσεις €80, τότε θα πρέπει εν γνώσει σου να πάρεις €20 από κάποιον άλλον φάκελο για να συμπληρώσεις. Για πιο αυστηρή οριοθέτηση, μπορείς να ορίσεις κάποιους φακέλους ως κλειδωμένους, από τους οποίους θα αποκλείσεις την πιθανότητα να… κλέψεις για να βάλεις κάπου αλλού.

Μιας και, πλέον, τα χρήματα βρίσκονται συνήθως στην τράπεζα, οι φάκελοι είναι ψηφιακοί και όχι φυσικοί. Αυτό σημαίνει πως η παρακολούθηση των ποσών γίνεται με κάποιο αρχείο (excel ιδανικά) ή, αν είστε του χειρόγραφου, σε χαρτί.

2. Μέθοδος των ποσοστών:
Αυτή η προσέγγιση, χωρίζει τα έσοδα σε ποσοστά και τα προορίζει στις ανάλογες κατηγορίες εξόδων. Η πιο γνωστή μέθοδος είναι αυτή του 50-30-20, δηλαδή 50% των εσόδων προς τα πάγια και απαραίτητα έξοδα, 30% των εσόδων προς προσωπικά έξοδα και 20% των εσόδων για αποταμίευση.

Επειδή όμως τα οικονομικά είναι σφιχτά και δύσκολα, είναι σπάνιο να μπορείς να τηρήσεις αυτά τα ποσοστά. Οπότε μπορείς να τα χωρίσεις σε 60-40, 50-50 ή και σε οποιαδήποτε άλλα ποσοστά ταιριάζουν στα έσοδά σου. Ακόμη, ένας διαχωρισμός τύπου π.χ. 80% εσόδων προς όλα τα έξοδα και 20% των εσόδων προς αποταμίευση, διευκολύνει όσες δεν θέλουν να δουλέψουν με πολλή λεπτομέρεια στον διαχωρισμό των τύπων των εξόδων.

3. Μέθοδος μηδενικού υπολοίπου:
Με αυτήν τη μέθοδο, προϋπολογίζεις τον προορισμό των εσόδων σου σε λεπτομερείς και αναλυτικές κατηγορίες εξόδων ή επενδύσεων μέχρι και το τελευταίο cent.

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιό σκληρά, καθώς αυτή η προσέγγιση απαιτεί πολύ αναλυτική κατηγοριοποίηση των εξόδων και άρα εξαιρετικά καλή γνώση κάθε στοιχείου των οικονομικών σου.

Όλες οι προαναφερθείσες μέθοδοι μπορεί να σου δώσουν μια πιο ξεκάθαρη και αντικειμενική εικόνα του πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου και άρα, να σε διευκολύνουν να δημιουργήσεις ένα στρατηγικό πλάνο προσέγγισής τους.

Και πάλι, θα επαναλάβω, δεν μπορείς να κάνεις υπολογισμούς ή να έχεις έλεγχο, εάν δεν καταγράψεις πρώτα ΤΑ ΠΑΝΤΑ αναλυτικά. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολή να σημειώσεις τα ψιλάκια με τα οποία πήρες τσίχλες, αλλά θα χρειαστεί για κάποιους μήνες όντως να τα καταγράφεις όλα ώστε να έχεις πλούσια δεδομένα πάνω στα οποία να βασιστείς για να κάνεις τον προϋπολογισμό σου.

Ταυτόχρονα όμως, δεν θέλω να ξεχνάς ότι, ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να σου φαίνεται βουνό, αν τη σπάσεις σε μικρές μικρές μπουκίτσες, γίνεται διαχειρίσιμη. Δεν είσαι μόνη. Αν χρειάζεσαι υποστήριξη σ’ αυτό το ταξίδι, είμαι πάντα εδώ.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!