Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Επειδή είναι αρχή και ακόμη γνωριζόμαστε, να σας πω ότι είμαι φανατική υποστηρίκτρια του απλού. Οι απλές λύσεις είναι συνήθως οι καλύτερες γιατί είναι πιο εύκολο να τις ενσωματώσουμε στις ζωές μας. Πολλοί άνθρωποι και πολλές εφαρμογές υπόσχονται βελτιώσεις αρκεί να κάνεις αυτά τα συγκεκριμένα ογδοντατρία βήματα, να κάνεις τρεις φορές τη μέρα κατακόρυφο και να πίνεις τουλάχιστον ένα λίτρο μελισσόχορτο.
Δεν έχω τίποτα εναντίον του μελισσόχορτου, ίσα ίσα που το προτιμώ τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά δεν είναι απλή λύση για την οργάνωση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε περίπλοκες απαντήσεις γιατί τα προβλήματά μας είναι απλά.
Μπορεί να μας φαίνονται τεράστια και, η αλήθεια είναι, πως όταν χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία, αισθανόμαστε καμιά φορά πως είναι αξεπέραστη, ή πως είμαστε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που την αντιμετωπίζει.
Όμως, κάπου μέσα μας, ξέρουμε πως δεν είναι έτσι. Τα καθημερινά μας προβλήματα χρειάζονται ψυχραιμία, επιμονή και συνέπεια. Σ’ αυτό το podcast θα εξετάσουμε μαζί πολλά από αυτά τα καθημερινά προβλήματα και θα βρούμε απλές τεχνικές και λύσεις για να τ’ αντιμετωπίζουμε!
Στα πρώτα δύο επεισόδια της σειράς, θα κάνουμε μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της οργάνωσης για ν’ αναπτύξουμε το λεξιλόγιο που θα μας ακολουθήσει στις επόμενες εκπομπές μας.
Έτσι, θα ήθελα να σας συστήσω τους δύο φανταστικούς μας συνοδοιπόρους, την Αγριππίνα και τον Κλαύδιο. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες θα λειτουργήσουν ως προσωποποίηση των παραδειγμάτων μας και θα μας βοηθήσουν να ταυτιστούμε με τα προβλήματά τους και τις λύσεις που θα βρουν.
Χωρίς άλλη χρονοτριβή, ας ξεκινήσουμε με την εισαγωγή στα βασικά νο.1: Θόρυβος.
Έχετε ποτέ προσπαθήσει να συγκεντρωθείτε ακριβώς δίπλα από ένα τρυπάνι που δουλεύει στο φουλ; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι, αλλά σίγουρα έχετε ζήσει κάποιο σκηνικό με γειτόνισσα που γκρεμίζει όλο της το σπίτι στις 6 το πρωί, ή κάποια οικοδομή έξω από το παράθυρο της δουλειάς σας ή ακόμη, κάποιον γείτονα που με υπερβάλλοντα ζήλο αποφασίζει να βάλει σκούπα στις 2 τα ξημερώματα.
Ουφ, ζαλίστηκα που το περιέγραψα. Είναι αποσυντονιστικό. Κουραστικό. Εκνευριστικό!
Φανταστείτε τώρα τον θόρυβο ως εικόνα. Τι θα μπορούσε να είναι μια εικόνα – θόρυβος;
Πάμε στο σπίτι της Αγριππίνας. Από την πρώτη καραντίνα που χρειάστηκε να εργάζεται από το σπίτι, τη βγάζει μια στο κρεβάτι, μια στον καναπέ. Γύρω της έχει χαρτιά από τη δουλειά, το λάπτοπ που πηγαινοφέρνει σε όλα τα δωμάτια, δίπλα στις σημειώσεις της πάνω στο κρεβάτι είναι ένα άδειο πιάτο από την τελευταία επιδρομή στην κουζίνα και, μέσα σ’ όλα, μόλις της τρύπησε η κάλτσα που φορούσε τις τελευταίες 8 μέρες.
Αυτό, είναι ένας οπτικός θόρυβος.
Για να επισκεφθούμε και τον Κλαύδιο. Μόλις επέστρεψε από τη δουλειά του. Το σπίτι του είναι αρκετά μικρό και η γάτα του έχει εξαπλώσει την αυτοκρατορία της σε όλες τις πιθανές επιφάνειες. Θέλει να κάτσει να φάει, αλλά δεν χωράει στο τραπεζάκι της κουζίνας του γιατί ακόμη δεν έχει τακτοποιήσει τα πράγματα που πήρε την τελευταία φορά που πήγε σούπερ μάρκετ και είναι όλα αραδιασμένα εκεί, πιάνοντας τον χώρο.
Κι αυτό είναι ένας οπτικός θόρυβος.
Οτιδήποτε είναι εμπόδιο στη λειτουργικότητα της ζωής και της δουλειάς μας, είναι θόρυβος. Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
- Το να ψάχνεις ένα αρχείο στον υπολογιστή σου και να μην το βρίσκεις στα χιλιάδες εικονίδια της επιφάνειας εργασίας σου, είναι θόρυβος.
- Το να προσπαθείς να βρεις τη δεύτερη κάλτσα του ζευγαριού σε έναν σωρό από ρούχα πεταμένα σε μια πολυθρόνα, είναι θόρυβος.
- Το να μη θυμάσαι που ακούμπησες τα κλειδιά σου και να πρέπει να ψάξεις τις τσέπες από 4 παντελόνια, είναι θόρυβος.
- Το να πρέπει να ανοίξεις 8 αρχεία για να βρεις εκείνην τη χρήσιμη σημείωση που είχες κάνει σε ένα μήτινγκ, είναι θόρυβος.
Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε.
Στην ηχοληψία (κάντε υπομονή, θα φτάσω στο ζουμί), υπάρχει ένα χρήσιμο πρόγραμμα, το iΖotope, στο οποίο μπορείς να βάλεις ένα αρχείο ήχου -ας πούμε μια ηχογράφηση που έκανες σε έναν εξωτερικό χώρο- και με το πάτημα ενός κουμπιού, το πρόγραμμα εκτελεί μια εντολή που λέγεται denoise. Ο θόρυβος μειώνεται, καμιά φορά εξαφανίζεται εντελώς!
Αυτό το denoise, ή αλλιώς “αποθορυβοποίηση“, είναι μια λειτουργία που μπορούμε να τη μεταφράσουμε σε πράξη στην καθημερινότητά μας: στις ντουλάπες και τα συρτάρια, στα ντουλάπια της κουζίνας, στο γραφείο μας, μέσα στον υπολογιστή μας και, τελικά, μέσα στο μυαλό μας.
Δεν θα σας πω πως είναι εύκολο. Είναι όμως απλό.
Ο χρόνος μας τελειώνει για σήμερα, αλλά θα επισκεφτούμε το θέμα αυτό ξανά σε επόμενα επεισόδια!
Στο επόμενο επεισόδιο θα μιλήσουμε για τους τρεις πυλώνες της οργάνωσης.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής υποστήριξης και βελτίωσης.
Στο μεταξύ, μπορείτε να μου στέλνετε όλες τις ερωτήσεις, απορίες, παρατηρήσεις και σκέψεις σας στο email info@rodiavalkanou.com ή μέσω των προφίλ μου στο facebook και το instagram. Στην περιγραφή μπορείτε να βρείτε όλα τα χρήσιμα λινκ.
Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site rodiavalkanou.com. Κάνετε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να δείτε όλα τα επεισόδια, με τις αναφορές τους, τα σχετικά λινκ και το κείμενο.
Εάν η θεματολογία σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, μπορείτε να κάνετε subscribe μέσω του spotify, του anchor, του youtube ή οποιασδήποτε πλατφόρμας μέσω της οποίας παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας podcast.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε μέχρι το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντωση και συνέπεια!