Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 58: Τι είναι η επιτυχία;

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Το έχεις ήδη καταλάβει πως έχω μια αγάπη στα λεξικά, αλλά τι να κάνω που παίρνουν τις πιο κουβαριασμένες και δύσκολες ιδέες και τις μεταμορφώνουν σε απλές προτάσεις;!

Το Λεξικό Τριανταφυλλίδη ορίζει την επιτυχία ως “την κατάληξη μιας ανθρώπινης ενέργειας στο επιθυμητό, επιδιωκόμενο αποτέλεσμα“.

Έτσι ακούγεται πολύ απλό.

Εσύ πώς ορίζεις την επιτυχία; Τι σε έχει επηρεάσει στον τρόπο που αξιολογείς και μετράς την επιτυχία;

Συνήθως, οι παράμετροι για την αξιολόγηση αυτήν, έρχονται λιγάκι… φορετές. Η κοινωνία κάθε εποχής, τόπου και κουλτούρας, ορίζει κάποιες προϋποθέσεις και η πλειονότητα των ανθρώπων προσπαθούν να “επιτύχουν” σύμφωνα με αυτές.

Φαντάζομαι πως ξέρεις τι εννοώ. Υπάρχει ένας μπούσουλας, κάποια βήματα που “πρέπει” να έχεις κάνει.

Να είσαι καλό παιδί, να μελετάς, να μπεις στο πανεπιστήμιο, να τελειώσεις, να βρεις μια δουλειά, να βρεις σύντροφο (μέσα σε ετεροκανονικά πλαίσια), να κάνεις παιδιά, να προχωράς στην καριέρα σου, να βγάζεις λεφτά, να πηγαίνεις διακοπές, να έχεις ένα σπίτι κι αυτοκίνητο, να καταναλώνεις τα όσα είναι on trend, να είσαι “fit” και αρτιμελής.

Αυτό είναι το αποπνικτικό baseline του σύγχρονου κυρίαρχου αφηγήματος της επιτυχίας.

Ανάλογα με τα προνόμιά σου, μπορεί και να σου επιτραπούν κάποιες εναλλακτικές επιλογές σ’ αυτήν την πορεία ή, αντίστροφα, κάποιες επιλογές να μην είναι διαθέσιμες λόγω στοιχείων της ταυτότητάς σου.

Μπορεί π.χ. να σου “επιτραπεί” μια ομόφυλη σχέση, αρκεί να επιβεβαιώσεις το αφήγημα σε ΟΛΕΣ τις άλλες παραμέτρους. Ή μπορεί να σου επιτραπεί η καριέρα ως γυναίκα, αρκεί π.χ. να κάνεις παιδιά και να δηλώνεις πάντα “πρώτα μητέρα”. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Υπάρχουν φυσικά και εναλλακτικά αφηγήματα, όχι κυρίαρχα στο σύνολο της κοινωνίας, αλλά εξίσου περιοριστικά για μικρότερες ομάδες βάσει κουλτούρας και άλλων χαρακτηριστικών.

Τι γίνεται όμως όταν οι επιθυμίες και οι στόχοι σου δεν εμπίπτουν σε κανένα από τα έτοιμα, στενά αφηγήματα;

Φυσικά αυξάνεται η δυσκολία στις επιλογές σου: τις εργασιακές, τις σχεσιακές, τις κοινωνικές.

Και μετά έρχεται η κριτική. Ακόμη κι αν εσύ ζεις κι υπάρχεις με δικό σου τρόπο, θα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που θα σε κρίνουν βάσει του κυρίαρχου αφηγήματος. Γονείς που μπορεί να σε πιέζουν για το πότε θα παντρευτείς, σύντροφοι που μπορεί να σε πιέζουν για τα λεφτά ή την οικογένεια, άγνωστοι που σε κοιτάνε στραβά.

Το θέμα όμως δεν είναι τι πιστεύουν οι άλλοι. Είναι τι πιστεύεις εσύ.

Εάν έχεις λοιπόν επιλέξει να κινείσαι σε μη κυρίαρχο πλαίσιο, δεν μπορείς να κρίνεις την εαυτή σου βάσει των κυρίαρχων προτύπων. Έτσι δεν θα είσαι ποτέ ευχαριστημένη, δεν θα αισθάνεσαι ποτέ πως έχεις επιτύχει κάτι.

Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Κι όποτε νιώθεις έτσι θυμήσου:

Επιτυχία είναι να έχεις βαθιές και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Επιτυχία είναι η ευαλωτότητα και η ενσυναίσθηση.

Επιτυχία είναι η αντίσταση στις ανθρωποφαγικές συνθήκες εργασίας.

Επιτυχία είναι να μην συγκρίνεσαι με τους γύρω σου.

Επιτυχία είναι να κινητοποιείσαι και να ενεργοποιείσαι πολιτικά, ηθικά, συλλογικά.

Επιτυχία είναι να οριοθετείς τους άλλους και να προστατεύεις την εαυτή σου.

Επιτυχία είναι καμιά φορά και να αποτυγχάνεις.

Αυτό ειδικά το τελευταίο το βρίσκω πολύ σημαντικό γιατί πιστεύω πως δεν μπορείς να επιτύχεις αν πρώτα δεν αποτύχεις (αρκετές φορές μάλιστα) για να μάθεις και να επανεξετάσεις και να ξανασκεφτείς.

Ξέρω πως ζούμε σε ζοφερούς καιρούς κι αντιμετωπίζουμε ιδιαιτέρως σκληρά προβλήματα. Όμως μπορούμε και οφείλουμε να αναγνωρίζουμε όλες μας τις επιτυχίες και να χαιρόμαστε με αυτές.

Σταμάτα να κρίνεις διαρκώς την εαυτή σου με βάση κάποια κριτήρια που δεν αντιστοιχούν καν στον τρόπο που θέλεις να ζεις εσύ. Πες μπράβο στην εαυτή σου για όλα όσα έχεις ήδη καταφέρει και αναγνώρισε στην εαυτή σου κάθε σου επιτυχία.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!