Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 29: Η αποτυχία

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Λίγο τρομαχτικός ο τίτλος σήμερα, ε;

Θέλω να μιλήσω για την αποτυχία, για τις αποτυχίες, ως κάτι θετικό γιατί πιστεύω πως είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία.

Όταν ήμασταν παιδάκια, έπρεπε να προσπαθήσουμε άπειρες φορές να κάνουμε κάτι, ν’ αποτύχουμε πεντακόσιες φορές, πριν καταφέρουμε να το κάνουμε. Καμιά μας δεν έφτασε την πρώτη μέρα του σχολείου γνωρίζοντας ήδη γραφή, ανάγνωση ή την προπαίδεια. Κι αποτύχαμε πολλές φορές μέχρι να μάθουμε τα βασικά.

Το ίδιο συμβαίνει στη δουλειά (και συνολικά στη ζωή).

Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κάτι είκοσι φορές αποτυχημένα πριν το καταφέρεις. Κι αυτό δεν είναι κακό. Δεν είναι πρόβλημα!

Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που έχει μηδενική ανοχή στην αποτυχία, ακόμη κι όταν η αποτυχία είναι ο μοναδικός τρόπος να εξελιχθούμε! Δεν θα ήθελα να καταπιέζεσαι και να φοβάσαι, επειδή ο κόσμος γύρω σου σε περιορίζει και σε αποτρέπει από το να προσπαθήσεις. Η αποτυχία δεν είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό. Η αποτυχία δεν είναι ηθική τιμωρία. Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Και πρέπει να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.

Για να το πιάσουμε λίγο πιο αναλυτικά:

 1. Ο φόβος πνίγει τις πιθανότητες
  Ο φόβος που έχεις μην και αποτύχεις, είναι τόσο φοβερός και βαθύς, που μπορεί να σε αποτρέπει από το να δοκιμάσεις. Όσο και να θέλεις να γίνει κάτι, αν δεν πάρεις το ρίσκο να το προσπαθήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ αν γίνεται ή όχι. Ναι, είναι λογικό να φοβάσαι, είναι λογικό να έχεις δεύτερες και τρίτες και τέταρτες σκέψεις, είναι λογικό να θες να είσαι προσεκτική και να κάνεις τους υπολογισμούς σου. Αλλά αν δεν δοκιμάσεις ποτέ, αν αφήσεις τον φόβο να σε κυριεύσει, δεν θα δεις ποτέ τι πραγματικά μπορείς να κάνεις!
 2. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως
  Μπορεί να χρειάζεται να προσπαθήσεις πάνω από μία φορά. Κι αυτό είναι οκ! Το ότι προσπάθησες και δεν πέτυχε κάτι με την πρώτη δοκιμή, δεν σημαίνει πως θ’ αποτύχει συνολικά. Κάθε φορά που το προσπαθείς, μαθαίνεις καινούργια πράγματα, συλλέγεις περισσότερα στοιχεία κι έτσι μπορείς να προσπαθήσεις ξανά, πιο σίγουρη, πιο έτοιμη, πιο δυνατή!
 3. Μια αποτυχία δεν φέρνει την καταστροφή
  Εάν απέτυχες, δεν τελείωσε ο κόσμος. Δεν τελείωσε η ζωή ή η καριέρα σου. Θέλει κουράγιο να προσπαθήσεις και κουράγιο ν’ αποτύχεις. Αλλά μόλις πάρεις την πρώτη ψυχρολουσία, μετά νιώθεις μεγαλύτερη ελευθερία. Όταν δεις πως η μία αποτυχία δεν έφερε την καταστροφή με την οποία σε απειλούσε ο φόβος σου, τότε έχεις το κουράγιο να δοκιμάσεις περισσότερα πράγματα!
 4. Η εξέλιξη θέλει αποτυχία
  Δοκιμάζοντας, παίρνοντας το ρίσκο που μπορεί να σε βγάλει έξω από το comfort zone σου, κάνεις το πρώτο βήμα προς την εξέλιξή σου ως επαγγελματίας και ως χαρακτήρας. Πού είναι η χαρά στο να ζεις συνεχώς το ίδιο πράγμα, απλώς και μόνο επειδή ξέρεις ότι δεν κινδυνεύεις ν’ αποτύχεις; Κάθε αποτυχία είναι μια σπίθα για την προσωπική μας εξέλιξη και κάθε βήμα στην εξέλιξή μας αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχία αργότερα.

Είναι καιρός να δούμε την αποτυχία ως μια ευτυχή συγκυρία. Μια ευκαιρία να μελετήσουμε τα στοιχεία της προσπάθειάς μας, να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και να βασιστούμε σ’ αυτά για τις επόμενες προσπάθειές μας.

Η εμπειρική μέθοδος, η επιστημονική μέθοδος είναι το trial and error (δοκιμή και σφάλμα δηλαδή) και έχει αποδειχτεί ως η πιο επιτυχημένη προσέγγιση. Χωρίς τη δοκιμή και (ειδικά) το σφάλμα… πού πας;

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!