Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 13: Freelancer αγάπη μου

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Όλοι ξέρουμε τη λέξη freelancer και τα παράγωγά της. Άκου τώρα να δεις πόσο περίεργα μπήκε στο λεξιλόγιό μας!

Το 1820 εκδόθηκε το ιστορικό μυθιστόρημα Ιβανόης του Γουώλτερ Σκοτ. Αυτό το βιβλίο είναι η ιστορία του Αγγλοσάξονα λόρδου Σερ Γουίλφρεντ του Ιβανόη που, μετά την επιστροφή του από την Τρίτη Σταυροφορία, αψηφάει τον Σάξονα πατέρα του και παίρνει το μέρος του Νορμανδού βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που ξανακέντρισε στις καρδιές των Ευρωπαίων του 19ου αιώνα το ενδιαφέρον γι’ αυτήν την περίοδο της μεσαιωνικής ιστορίας, ρομαντικοποιώντας τους ιππότες, τις κυρίες με αυτά τα καπέλα σαν χωνιά, τον μύθο του Ρομπέν των Δασών κι αυτές τις μάχες με τις λόγχες πάνω στα άλογα που τους φορούσανε κάτι σαν τραπεζομάντηλα, καταλάβατε τώρα.

Εκείνην την εποχή λοιπόν, εάν ένας ιππότης δεν υπηρετούσε άμεσα κάποιον λόρδο, θεωρούταν μισθοφόρος, μιας και πρόσφερε τις υπηρεσίες του (τη λόγχη του δηλαδή, δεν είχε και τίποτ’ άλλο) όπου χρειαζόταν.

Λόγχη –> lance
Ελεύθερη –> free
Και ιδού! Freelancer

(Ε, ρε και να ήταν Ιαπωνική η πηγή, θα τους λέγαμε ρόνιν!)

Η λέξη απέκτησε τη μεταφορική της έννοια, όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα, κάπου ανάμεσα στο 1860 και τις αρχές του 20ου αιώνα. Άρα μιλάμε για ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι σε έναν λόρδο / αφεντικό / εταιρεία, αλλά κατά παραγγελία σε πολλούς.

Σ’ αυτήν και σε κάποιες ακόμη εκπομπές, θ’ ασχοληθώ λίγο πιο συγκεντρωμένα με τους μισθοφόρους / ρόνιν / freelancers και τα ιδιαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η σημερινή ύπαρξη και εργασία των freelancers θεωρείται μέρος αυτού που ονομάζεται cognitive-cultural economy, δηλαδή την οικονομία της διαννόησης και κουλτούρας. Ακούγεται πολύ φσονφσόν, αλλά ουσιαστικά είναι ένα τμήμα της καπιταλιστικής οικονομίας που βασίζεται στην προσφορά υπηρεσιών και εργασίας έξω από τη συνηθισμένη σύμβαση εργοδότη / εργαζομένου, ενώ δεν έχει ακριβώς όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού ελεύθερου επαγγελματία.

Οι freelancers βέβαια είναι στην πραγματικότητα ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούνται ως τέτοιοι και χρειάζεται ν’ ακολουθούν τους αντίστοιχους νομοθετικούς και φορολογικούς κανόνες.

Αυτό που συνήθως τους διαχωρίζει από άλλους τύπους ελεύθερου επαγγελματία είναι πως, στην πλειονότητά τους, εργάζονται από το σπίτι τους και προσφέρουν υπηρεσίες που παραδίδονται κυρίως ψηφιακά.

Μιλάμε για προγραμματιστές, γραφίστες, illustrators, για μεταφραστές, επιμελητές ή κειμενογράφους καθώς για και τις πιο πρόσφατες κατηγορίες όπως online marketeers και social media handlers. Όλες και όλοι οι παραπάνω, μπορούν να είναι freelancers που εργάζονται απομακρυσμένα για πολλούς διαφορετικούς πελάτες – εργοδότες.

Πώς λοιπόν γίνεται κανείς ελεύθερος επαγγελματίας freelancer;

Το πιο σωστό είναι να ρωτήσετε απευθείας μια λογίστρια για να σας πει τι ισχύει στη δική σας, ιδιαίτερη, περίπτωση, αλλά χοντρικά, εάν δεν έχετε κάνει ποτέ πριν έναρξη, θα πρέπει:

  • να επικοινωνήσετε με λογίστρια / λογιστή για καθοδήγηση
  • να επιλέξετε τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας -ΚΑΔ- που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες σας (εάν δεν είχατε ποτέ την ευτυχία να δείτε τους ΚΑΔ που είναι διαθέσιμοι στην Ελλάδα, σας προτρέπω να κάνετε ένα ταξίδι στο taxheaven -σας έχω λινκ στην περιγραφή- για να δείτε όλες τις πιθανότητες και να γελάσετε με τις αστείες περιγραφές).

Μόλις κάνετε έναρξη στην εφορία, θα μπορείτε να εκδίδετε νόμιμα φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια ή αποδείξεις). Έχετε υπόψη πως η φορολογία σας ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνεται πια στο στο 9% ως €10.000 και στο 22% ως €20.000 ετησίως. Εάν μέσα σε μία χρονιά έχετε χρεώσει μόνο σε δύο διαφορετικά ΑΦΜ τιμολόγησης, τότε φορολογείστε ως μισθωτοί.

Για τα πρώτα πέντε χρόνια, η εισφορά στο ΕΦΚΑ είναι €136 τον μήνα και επίσης για τα πρώτα πέντε χρόνια, έχετε απαλλαγή από το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος (που κανονικά είναι €650).

Εάν κάποια στιγμή κόψετε τιμολόγιο με καθαρή αξία από €300 και πάνω, θα πρέπει να σημειώνεται η παρακράτηση 20% η οποία αποδίδεται στην εφορία από τον πελάτη σας και σας επιστρέφεται ετησίως μετά την υποβολή της δήλωσής σας.

Όλα αυτά τα “πρέπει” είναι τα πρώτα εμπόδια που συνήθως βάζουν σε σκέψη κάθε άνθρωπο που θέλει να κάνει ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα. Η σκληρή αλήθεια είναι πως, ακόμη και στην αρχή, αξίζει να γίνει έναρξη εάν ξέρετε πως τα καθαρά έσοδά (δηλαδή μετά την αφαίρεση των λειτουργικών σας εξόδων) θα μπορούν να είναι τουλάχιστον €600 ανά μήνα και άνω, αλλιώς μπορεί και να μην σας εξυπηρετεί.

Θα τονίσω πως αυτά τα ζητήματα αλλάζουν αρκετά συχνά και τα αλάνια λογιστές τα κυνηγάνε και τα ψάχνουν, οπότε και τα γνωρίζουν καλύτερα. Οπότε προσοχή! Πριν πάρετε αποφάσεις για το μέλλον σας, καλό είναι να έχετε πάρει μια αντικειμενική και εμπεριστατωμένη άποψη από ειδικούς.

Μισθοφόροι, ιππότες, ρόνιν όλου του κόσμου, ενωθείτε!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!


Σχετικά λινκς: