Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 27: Η επιστροφή

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Χελόοοουυ! Να ‘μαστε πάλι εδώ, στο γνώριμό μας μέρος και είναι πια Σεπτέμβρης -ίνσερτ κάποια σοφία του λαού όπως π.χ. “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” ή το πατροπαράδοτο “μπακ του σκουλ”. Έχετε ήδη κουραστεί να τ’ ακούτε; Κι εγώ, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή. Μπροστά μας έχουμε έναν μήνα ν’ ακούμε για τους κατεργάρηδες και τα σχολεία, μετά θ’ αρχίσουμε ν’ ακούμε “καλό χειμώνα” και, σύντομα, κάποιος ενθουσιώδης φίλος θα μας μετράει ανάποδα τις μέρες για τα χριστούγενα. Είναι σαν με το που μπαίνει ο Σεπτέμβρης να είναι όλοι έτοιμοι για την πρωτοχρονιά!

Και, όχι, δεν είστε μόνες αν αγχώνεστε και δένεται το στομάχι σας κόμπο ενώ τ’ ακούτε όλ’ αυτά. Αυτήν την περίοδο την καλύπτει μια… μανία συνολική. Μανία να ξαναγυρίσουμε στα “συνηθισμένα”, μανία να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, να κάτσουμε “στους πάγκους μας” και ν’ αρχίσουμε να τρέχουμε για την επόμενη ημερολογιακή αλλαγή.

Κάπου εδώ όμως είναι που πρέπει να πατήσουμε ένα φρένο. Η επιστροφή δεν έχει να κάνει με το αν πήγες πουθενά για διακοπές ή όχι. Έχει να κάνει με την εσωτερική μας επιστροφή στην καθημερινότητα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την κάθε μία μας. Και πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα.

Αν έκανες διακοπές ή πήγες σε κάποιο μέρος, κατά πάσα πιθανότητα κάπου τώρα, θ’ αρχίσει το παραδοσιακό αυτοκοπάνημα και η αυτοτιμωρία. Κάπου μέσα σου αισθάνεσαι περίεργα που σταμάτησες για λίγο τη δουλειά και θα προσπαθήσεις να πιεστείς για να επιστρέψεις στη ρουτίνα σου. Φρένο. Πάρε λίγο χρόνο να εγκλιματιστείς. Σκέψου τι ωραία που πέρασες αντί να βιαστείς να κλείσεις το κεφάλαιο “διακοπές”.

Αν δεν έκανες διακοπές, λογικά κάπου τώρα τα ‘χεις φτύσει και νιώθεις όλη την κούραση. Εάν μπορείς, προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο για σένα. Έστω μία μέρα που να μην κάνεις τίποτα παραγωγικό, καμία δουλειά ή αγγαρεία. Μια μέρα για να κάτσεις και να υπάρξεις. Να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις κάτι, να ξαπλώσεις σαν αστερίας στο κρεβάτι ή τον καναπέ σου.

Και στις δύο περιπτώσεις, η επιστροφή ξεκινάει με τον χώρο μας. Οι χώροι στους οποίους ζούμε είναι ένας καλός καθρέφτης για το τι συμβαίνει μέσα μας. Ξεκινάμε λοιπόν μ’ ένα καλό καθάρισμα. Είναι η βάση, το θεμέλιο, για να νιώσουμε ανανεωμένες. Επίσης, θα χρειαστεί μια γερή τακτοποίηση: μαζεύουμε πράγματα που έχουμε επιτρέψει να συσσωρευτούν, βάζουμε πάλι τη βαλίτσα στο πατάρι, αποθηκεύουμε τα μαγιώ μας, συμμαζεύουμε τις επιφάνειες ώστε να μην είναι καλυμένες με τζάτζαλα μάτζαλα και τακτοποιούμε το γραφείο μας.

Όπως φροντίζουμε να τακτοποιούμε τον χώρο και να μειώνουμε τον οπτικό του θόρυβο, το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και μέσα μας. Όταν λέω “πάρε λίγο χρόνο“, αυτό θέλω να κάνεις σ’ αυτόν τον χρόνο. Να ησυχάσεις λίγο τον εσωτερικό θόρυβο που μπορεί να θέλει ν’ αυτομαστιγωθείς ή να παρατήσεις τη βαλίτσα στο χωλ ή να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά χωρίς οργάνωση ή να μην χαλαρώσεις. Πάρε ανάσα. Θυμίσου ότι βρίσκεσαι στο παρόν.

Μετά απ’ όλ’ αυτά, είσαι έτοιμη να κάτσεις στο γραφείο. Αντιμετώπισε την κατάσταση με λογική και τάξη. Ξεκίνα από τις επικοινωνίες. Email, μηνύματα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μην έχεις δει και που χρειάζεται να διαβάσεις και ν’ απαντήσεις. Μετά, κοίτα με εποπτική ματιά το πρόγραμμά σου. Τι δουλειές είναι στη μέση; Τι δουλειές πρόκειται να ξεκινήσουν; Βήμα βήμα. Μην βιαστείς να σκεφτείς τι θα κάνεις σε 4 μήνες. Βάλε πρώτα σε τάξη και σειρά αυτά που έχεις μπροστά σου.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ξέρω πως αυτό το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο, τραγικό και τραυματικό. Ακριβώς γι’ αυτό, θέλω να μπείτε σε διάθεση αυτοφροντίδας και αυτοπροστασίας για να μειώσουμε τις πιθανότητες burnout μέσα στους επόμενους μήνες. Και γι’ αυτό επιμένω στο να φρενάρετε τις ταχύτητες: όλα όσα συμβαίνουν και συνέβησαν, χρειάζονται χρόνο για να τα επεξεργαστείτε. Θα το επαναλάβω: πάρτε λίγο χρόνο. Ακόμη κι αν σας φαίνεται πως δεν τον έχετε, πάρτε τον από κάπου αλλού μέσα στο πρόγραμμά σας. Είναι απαραίτητο να μειώσουμε λίγο τον εσωτερικό θόρυβο πριν χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουμε μια καινούργια σεζόν που σίγουρα θα έχει δυσκολίες και προβλήματα.

Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε πως δεν είστε μόνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σας, βιώνουν κι αισθάνονται πράγματα αντίστοιχα. Όλα όσα συμβαίνουν τα περνάμε μαζί. Και μαζί θα τα ξεπεράσουμε. Χρειάζεται όμως να φροντίζετε τις εαυτές σας για να μπορείτε να είστε σε θέση ν’ ανταπεξέλθετε σε ό,τι μας διαφυλάσσει η νέα σεζόν. Μην κοπανιέστε σας παρακαλώ. Δείξτε στις εαυτές σας την ίδια κατανόηση και αγάπη που θα δείχνατε στην καλύτερή σας φίλη.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!