Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Η λέξη pitch μπορεί να χρησιμοποιηθεί στ’ αγγλικά με καμιά δεκαριά διαφορετικούς τρόπους για να περιγράψει πολύ διαφορετικά πράγματα και έννοιες. Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με την έννοια που περιγράφει τη διαδικασία του να “πουλάς” κάτι.
Μιας και δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση με μια λέξη στα ελληνικά, θα χρησιμοποιούμε την αγγλική λέξη (να ‘ναι καλά η κυριαρχία των αγγλικών στις ορολογίες του μάρκετινγκ) και θα την κάνουμε ελληνική όπως και όποτε μας βολεύει.
Υπάρχουν πολλές πιθανές περιπτώσεις όπου χρειάζεται κανείς να κάνει ένα pitch: για ένα συγκεκριμένο προϊόν, μια συγκεκριμένη υπηρεσία, μια ιδέα, ακόμη και για τον ίδιον σου τον εαυτό (π.χ. σε μια συνέντευξη). Σήμερα όμως θα επικεντρωθούμε στο elevator pitch, την τεχνική εκείνη του να συμπτύσσεις αυτό που θέλεις να πεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
*Σημείωση:Το elevator pitch έχει πάρει τ’ όνομά του από έναν δημοσιογράφο που δεν μπορούσε να ποτέ να πετύχει την αρχισυντάκτριά του αρκετό χρόνο ώστε να της προτείνει ιδέες για άρθρα, κι έτσι την ακολουθούσε στο ασανσέρ και της έριχνε ιδέες μέσα σε 30 με 60 δευτερόλεπτα.
Η λογική αυτού του pitch είναι η σύμπτυξη. Είμαι σίγουρη πως αν σου δινόταν η ευκαιρία να μιλήσεις για τη δουλειά σου, θα μπορούσες να μιλάς αρκετή ώρα, θα ήθελες αυτός που έχεις απέναντί σου να μπορέσει να καταλάβει όλα όσα έχεις στο μυαλό σου, το όραμά σου, τις δυσκολίες που έχεις περάσει για να φτάσεις εκεί που είσαι, τις τεχνικές σου και τη λογική που έχεις πίσω τους… τα πάντα!
Η αλήθεια είναι όμως πως, εκτός από τους φίλους μας (κι αυτό όχι πάντα), οι άνθρωποι που έχουμε απέναντί μας, σπάνια θέλουν ν’ ακούσουν… τα πάντα. Θέλουν να πάρουν μια ιδέα και, κυρίως, θέλουν να μάθουν γιατί τους αφορά αυτό που pitchάρεις.
Σημαντικό σημείο ένα: Μάθε να είσαι ευέλικτη, ανάλογα με το άτομο που έχεις απέναντί σου. Εάν π.χ. pitchάρεις μια γκάμα υπηρεσιών, επικεντρώσου σ’ εκείνην που θεωρείς ότι θα ενδιαφέρει περισσότερο το άτομο που έχεις μπροστά σου αυτήν τη στιγμή. Μην απαριθμήσεις τη λίστα με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρεις για να εντυπωσιάσεις. Εάν δεν ξεκινήσεις αμέσως με την ενδιαφέρουσα, ζουμερή πληροφορία, είναι πιθανό ο απεναντί σου να έχει βαρεθεί μέχρι να φτάσεις εκεί.
Αυτή η επιλογή της πληροφορίας που θα δώσεις πρέπει να βασίζεται και σε προετοιμασία. Πρέπει να γνωρίζεις σε ποιον απευθύνεσαι. Μελέτησε λοιπόν τις πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το άτομο στο οποίο θέλεις να pitchάρεις. Ποιες οι ανάγκες του, ποια η θέση του μέσα στην εταιρεία ή ποιο το ενδιαφέρον της δουλειάς του. Μην πηγαίνεις τελείως στο άγνωστο.
Σημαντικό σημείο δύο: Μην λες την ιστορία της ζωής σου. Ειδικά στις περιπτώσεις που έχεις περιορισμένο χρόνο για να προωθήσεις τις υπηρεσίες σου, δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις από το πού πήγες σχολείο ή πανεπιστήμιο. Δεν είναι το ζήτημα ενδιαφέροντος αυτής της στιγμής.
Σημαντικό σημείο τρία: Ξεκίνα πάντα ένα pitch με το πώς μπορείς να βοηθήσεις αυτόν που έχεις απέναντί σου. Εσύ γνωρίζεις καλά ότι η υπηρεσία που θέλεις να pitchάρεις, λύνει ένα πρόβλημα που έχει το άτομο (ή η εταιρεία). Έχεις π.χ. αναπτύξει ένα HR λογισμικό; Ξεκίνα τη συζήτηση για το πώς οι δυσκολίες στη διαχείριση του HR προκαλούν προβλήματα σε όλες τις εταιρείες και ποιος είναι ο τρόπος που το δικό σου λογισμικό φέρνει καινοτόμες λύσεις.
Σημαντικό σημείο τέσσερα: Πρέπει να είσαι έτοιμη. Πρέπει να γνωρίζεις το θέμα σου μέσα έξω, την κάθε λεπτομέρεια και ιδιαιτερότητά του. Πρέπει να έχεις προετοιμαστεί σωστά. Εάν η αρχή του pitch σου είναι καλή, υπάρχει περίπτωση να δεχτείς ερωτήσεις εκείνην τη στιγμή και πρέπει να μπορείς να δώσεις ικανοποιητικές απαντήσεις. Ο σκοπός είναι να κερδίσεις ένα ραντεβού. Έτσι, μπορείς να δώσεις ικανοποιητικές απαντήσεις ενώ τονίζεις πως σε μια συνάντηση θα μπορείς να αναλύσεις σε βάθος τα όσα αναφέρεις εκείνην τη στιγμή.
Και, τέλος, σημαντικό σημείο πέντε: Το pitch δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν κάνεις pitch για να κλείσεις αμέσως μια δουλειά. Κάνεις pitch για να βάλεις το πόδι σου στην πόρτα, να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του άλλου και, ουσιαστικά, να κλείσεις ένα δεύτερο (ή πρώτο) κανονικό ραντεβού. Εάν το pitch είναι πετυχημένο και κλείσεις ένα ραντεβού, τότε θα είσαι σίγουρη ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου έχει δείξει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να επενδύσει τον χρόνο του σε μια συνάντηση. Εκεί θα μπεις σε πιο βαθιές λεπτομέρειες και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να συμφωνήσεις τη συνεργασία ή την πώληση που επιθυμείς.
Οπότε, προετοιμασία, σύμπτυξη και… καλά pitchαρίσματα!
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!