Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 2: Ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια

Θα με ακούτε πολύ συχνά να χρησιμοποιώ αυτές τις τρεις λεξούλες. Είναι από τις αγαπημένες μου γιατί ανάμεσά τους βρίσκω τη δύναμη και τις τακτικές της οργάνωσης και της ηρεμίας.

Στις επόμενες εκπομπές θα μπούμε σε λεπτομέρειες για κάθε μία από αυτές τις λέξεις που είναι πυλώνες της ζωής, αλλά σήμερα θα προσπαθήσω να συμπτύξω τα συναισθήματά μου γι’ αυτές σε 5 λεπτά.

Ας πιάσουμε πρώτα την ψυχραιμία.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση, πρόβλημα, ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμά μας και ούτω καθ’ εξής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

Συνήθως, ο εγκέφαλός μας, μάς προτρέπει να σκεφτούμε όλα τα πιθανά σενάρια, να εστιάσουμε στις πιο αρνητικές πτυχές αυτού που έχουμε μπροστά μας και αυτό μας οδηγεί είτε σε αδυναμία ν’ αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, είτε σε βεβιασμένες κινήσεις που, συνήθως, οδηγούν σε λάθος αποτέλεσμα.

Πάρε μια ανάσα. Κλείσε τα μάτια σου για 3 δευτερόλεπτα. Φτιάξε έναν καφέ. Δώσε λίγο χρόνο στον εγκέφαλό σου ν’ ανακτήσει ψυχραιμία και μετά ξανακοίτα το πρόβλημα. Είναι πράγματι τόσο τραγικό όσο αισθάνθηκες πως ήταν όταν συνέβη;

Προχωράω στη συγκέντρωση.

Σ’ αυτό το παράδειγμα θα με βοηθήσει η φίλη μας η Αγριππίνα. Η Αγριππίνα που, όπως είπαμε σε προηγούμενη εκπομπή, εργάζεται από το σπίτι, τείνει να έχει ανοιχτά τουλάχιστον 10 παράθυρα. Κάνει μια δουλειά στο excel αλλά ταυτόχρονα μιλάει σε πέντε διαφορετικά τσατ στο facebook, τσεκάρει το twitter, κοιτάει λίγο τα νέα για το lockdown και στο κινητό της μιλάει με την προϊσταμένη της στο viber.

Κάπου εδώ εγώ χρειάζομαι μια δραμαμίνη στη σκέψη του πέρα δώθε στα παράθυρα, τα application και τη δουλειά. Η συγκέντρωση μας κάνει το πιο σημαντικό δώρο: μας εξοικονομεί χρόνο από τη ζωή μας.

Όταν είμαστε συγκεντωμένοι, χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε μια δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά.

Καλπάζοντας, φτάνω τώρα στη συνέπεια.

Αχ, αυτή η συνέπεια… Ο Κλαύδιος που, όπως ξαναναφέραμε, έχει μια γάτα (τον Γάιο), ξέρει ότι χρειάζεται ν’ αδειάζει την άμμο του μία φορά τη μέρα, και γιατί αυτό είναι σωστό για υγεία του Γάιου του γάτου και γιατί μετά από λίγο η μυρωδιά ενοχλεί τον ίδιο τον Κλαύδιο!

Τη Δευτέρα και την Τρίτη άδειασε την άμμο, και αισθάνθηκε πολύ σούπερ και πολύ οργανωμένος αλλά τις επόμενες δύο μέρες δεν το έκανε κι έφτασε την Παρασκευή να χρειάζεται διπλή σακούλα για να διαχειριστεί τη… δουλειά του Γάιου.

Όλα τα πράγματα χρειάζονται συντήρηση. Κάθε πράξη χρειάζεται συνέπεια για να έχει νόημα, απόδοση, οργάνωση. Μπράβο σου που το έκανες μία φορά, αλλά τώρα χρειάζεται να συνεχίζεις να το κάνεις!

Μην αγχώνεστε! Θα ακολουθήσει σειρά επεισοδίων με πρακτικές συμβουλές και τρόπους για το πώς ν’ αναπτύξουμε υγιείς συνήθειες τις οποίες να μπορούμε ν’ ακολουθούμε καθημερινά.

Προσοχή! Στα παραδείγματα που δίνω, υπάρχει πάντα ένας αστερίσκος. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη περισσότεροι τώρα, εν μέσω πανδημίας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη αύξηση στην ένταξη των δυσκολιών της ψυχικής τους υγείας. Αυτό είναι λογικό, φυσιολογικό και πρέπει πάντοτε να το λαμβάνουμε υπόψη.

Εάν κάποιο από τα παραδείγματα δεν ταιριάζει στην πραγματικότητα που βιώνετε, μην ανησυχείτε, σύντομα θα έρθουν άλλα παραδείγματα που θα συμπεριλάβουν κι αυτές τις συνθήκες. Έχετε υπόψη πως, όλες οι συμβουλές και οι πρακτικές μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους.

Στο επόμενο επεισόδιο θ’ αναλύσουμε τα βασικά βήματα για την αποθορυβοποίηση του χώρου μας.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής υποστήριξης και βελτίωσης.

Στο μεταξύ, μπορείτε να μου στέλνετε όλες τις ερωτήσεις, απορίες, παρατηρήσεις και σκέψεις σας στο email info@rodiavalkanou.com ή μέσω των προφίλ μου στο facebook και το instagram. Στην περιγραφή μπορείτε να βρείτε όλα τα χρήσιμα λινκ.

Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site rodiavalkanou.com. Κάνετε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να δείτε όλα τα επεισόδια, με τις αναφορές τους, τα σχετικά λινκ και το κείμενο.

Εάν η θεματολογία σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, μπορείτε να κάνετε subscribe μέσω του spotify, του anchor, του youtube ή οποιασδήποτε πλατφόρμας μέσω της οποίας παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας podcast.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε μέχρι το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!