Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.
Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.
Αρχική σημείωση: η διαχείριση του άγχους και της καταστροφολογίας είναι ζήτημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζεται μέσα από ψυχοθεραπεία ή / και υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Κανένα coaching δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανενός τύπου θεραπευτική διαδικασία.
Πίιιισω παλιά στον χρόνο, στο επεισόδιο 33, είχα κάνει μια εισαγωγή σ’ αυτό που εγώ εννοώ όταν λέω μελλοντολογία, που ουσιαστικά είναι μελλοντομανία: η επιμονή να κάνει κανείς ασταμάτητα σενάρια για το μέλλον.
Όπως έλεγα και σ’ εκείνο το επεισόδιο, ο μόνος έλεγχος που μπορείς να έχεις σχετικά με το μέλλον είναι το τι κάνεις στο παρόν. Και φυσικά χρειάζεται μια κάποια ενασχόληση με το μέλλον, αυστηρά όμως στο επίπεδο της δημιουργίας στόχων, πλάνων και σχεδίων.
Για να παραμείνει όμως υγιής η διαδικασία, χρειάζονται δύο βασικές παραδοχές:
.1. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψεις το μέλλον. Δεν πιστεύω πως χρειάζεται περισσότερη εξήγηση για αυτό. Απλώς δεν γίνεται. Τέλος. Ναι, μπορείς αν θες να κάνεις υποθέσεις με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχεις αλλά δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά τι θα γίνει.
.2. Ακριβώς επειδή ισχύει το νούμερο 1, πρέπει να μπορείς να είσαι ευέλικτη. Ό,τι πρόγραμμα, σχέδιο ή πλάνο φτιάξεις, πρέπει να μπορεί να επιτρέπει αλλαγές ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν. Ακόμη κι οι στόχοι σου μπορεί να αλλάζουν, ανάλογα με τα νέα κάθε φορά διαθέσιμα στοιχεία.
Γιατί εμφανίζεται η μελλοντομανία;
Τα άτομα που έχουν αυτήν την τάση, συνήθως εμφανίζουν μια μίξη από επιθυμία / ανάγκη ελέγχου, τελειομανία και φόβο απογοήτευσης των άλλων.
Η ανάγκη για έλεγχο “τσινάει” όποτε έρχεται αντιμέτωπη με κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζει ή να αποκωδικοποιήσει. Και μιας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον, το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία πιθανών σεναρίων.
Η τελειομανία από μόνη της τείνει να οδηγεί σε ανέφικτες απαιτήσεις. Μόλις τη συνδυάσεις με το άγχος του αγνώστου, παίρνεις αποτέλεσμα ατελείωτα σενάρια πιθανοτήτων τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή την αποτυχία και την καταστροφή.
Ο φόβος απογοήτευσης των άλλων από μόνος του υποδηλώνει χαρακτήρα με τάση έντονης αυτοκριτικής, συνήθως με τον σκοπό της αυτοτιμωρίας. Πακέτο με το άγνωστο και την τελειομανία, όλα τα καταστροφικά σενάρια που αναπτύσσονται μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο άγχος, διαρκές αίσθημα απογοήτευσης και παραίτηση.
Τι γίνεται εάν υποφέρεις από μελλοντομανία;
Αυτή η η καθήλωση στο τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον διαμορφώνει μια εξαιρετικά πιεστική και αγχώδη καθημερινότητα χωρίς να δίνεται κάποια λύση στην αγωνία ή τέλος στη σκέψη και συνήθως δημιουργεί έντονα αρνητικά συναισθήματα.
Επιπλέον, το να επιμένεις σε πιθανά αρνητικά μελλοντικά σενάρια, σε αποτρέπει από το να πράξεις στο παρόν -πράγμα που, όπως είπαμε, είναι ο μόνος τρόπος αληθινά να επηρεάσεις το μέλλον σου.
Παράδειγμα: έστω ότι πρόκειται να στείλεις αίτηση σε μια νέα, καλύτερη δουλειά. Η αυτόματη αντίδρασή σου μπορεί να είναι σενάρια όπου κανείς δεν θα δει ποτέ το βιογραφικό σου ή το βιογραφικό σου είναι το χειρότερο από όλα ή ότι δεν θα ενδιαφερθεί ποτέ κανείς να σε καλέσει σε συνέντευξη ή ότι όλα θα πάνε στραβά σε μια συνέντευξη κ.ο.κ.
Όταν το κεφάλι σου έχει γεμίσει με αυτά τα σενάρια, πόση αντοχή έχεις να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα;
Από τη μία, μπορεί όλα να πάνε καλά και να σε καλέσουν για συνέντευξη και να πάρεις και τη δουλειά. Από την άλλη, μπορεί όντως να μην πάρεις τη δουλειά. Όμως, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν σε έχουν βοηθήσει τα καταστροφικά σενάρια!
Στην περίπτωση του θετικού αποτελέσματος, απλώς έχεις επιβαρύνει την εαυτή σου με άγχος και αρνητικότητα και στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος έχεις ήδη πείσει την εαυτή σου ότι δεν πρόκειται ποτέ τίποτα να πάει καλά και έχεις κουραστεί τόσο πολύ που άντε να μαζέψεις κουράγιο να βρεις κάπου αλλού να στείλεις βιογραφικό!
Τα σενάρια δηλαδή αφαιρούν την πραγματική διάσταση του τι συμβαίνει στο παρόν και ταυτόχρονα μειώνουν κάθε δυναμική για επόμενες δράσεις και πράξεις σου.
Η εύκολη απάντηση είναι απλή: πρέπει να είσαι παρούσα στο τώρα.
Η δύσκολη απάντηση είναι: πρέπει να κάνεις συνειδητές προσπάθειες καθημερινά να σταματάς την εαυτή σου όταν ξεκινάει να γράφει το σενάριο. Αλλά για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να είσαι και λίγο ξεκούραστη και να έχεις λίγο καλή διάθεση και λίγο κουράγιο. Και μέσα στην καθημερινότητα είναι πολύ πιθανό να μην τα έχεις όλα αυτά γιατί η ζωή μέσα στην κυριαρχία είναι φουλ εξοντωτική.
Όμως αξίζει να προσπαθήσεις. Όσο και όποτε μπορείς. Με τα εντελώς φυσιολογικά πισωπατήματα. Με τις καλύτερες και τις χειρότερες μέρες. Με τη βοήθεια των φιλενάδων σου και με τη φροντίδα της εαυτής σου.
Άσε τα σενάρια (εκτός κι αν είσαι σεναριογράφος, οπότε πιάσε τα σενάρια παρακαλώ) και συγκεντρώσου οργανωμένα και με επιμονή στο παρόν σου.
~~~Ευχαριστώ τη φίλη Ελένη που μου έδωσε έναυσμα για το σημερινό επεισόδιο.~~~
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.
Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!
Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!