Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 33: Μελλοντολογία

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Αρχική σημείωση: η διαχείριση του άγχους είναι ζήτημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζεται μέσα από θεραπεία. Κανένα coaching δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θεραπευτική διαδικασία.

Έχεις πιάσει ποτέ την εαυτή σου να σκέφτεται για το μέλλον; Πώς νομίζεις ότι το αντιμετωπίζεις και ποιος πιστεύεις πως είναι ο αντίκτυπος των σκέψεών σου;

Σήμερα θα δούμε κάποιες προτάσεις για το πώς ν’ αντιμετωπίσεις το παρόν για να έχεις ένα ευχάριστο μέλλον.

Οι σκέψεις μας πάνω στο θέμα συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στο άγχος για το μέλλον και στις υποθέσεις που κάνουμε για τη μελλοντική εαυτή μας. Ας τα πιάσουμε λοιπόν ένα ένα:

Άγχος για Το Μέλλον

Χμ, τι είναι το μέλλον; Το λεξικό Τριανταφυλλίδη το ορίζει ως “ο χρόνος που ακολουθεί το παρόν”. Και θα μου πεις, ρε Ροδιά, πολύ φλου δεν είναι αυτός ο ορισμός; Ε… όχι! Νομίζω πως είναι εξαιρετικά σαφής. Η μέτρηση του χρόνου είναι ανθρώπινη εφεύρεση. Μην περιμένεις να είναι τέλεια. Εμείς επιλέγουμε τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για το μέλλον.

Κάθε δευτερόλεπτο ταξιδεύουμε απ’ το παρόν σε ένα μέλλον που γίνεται αμέσως παρελθόν (πσσσς τι είπα).

Το ζήτημα με το μέλλον είναι πως, αν και μπορείς να κάνεις κάποιες υποθέσεις έχοντας ως βάση συγκεκριμένα στοιχεία, δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρη για το τι θα γίνει. Αυτό είναι άλλωστε το τρομακτικό για πολλούς ανθρώπους.

Ο μόνος έλεγχος που μπορείς να έχεις σχετικά με το μέλλον είναι το τι κάνεις στο παρόν. Οι αποφάσεις που παίρνεις σήμερα θ’ αποτελέσουν τα δεδομένα στα οποία θα βασιστείς αύριο, σε έναν μήνα, σε δύο χρόνια.

Ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματικές αποφάσεις και κινήσεις, ναι, είναι σημαντικό να έχεις μια γενική εικόνα της κατεύθυνσής σου. Είναι σημαντικό να ορίζεις βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακρυπρόθεσμους στόχους. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς πως, όσο καλό κι αν είναι το πλάνο που έχεις κάνει για το μέλλον, εάν δεν κάνεις σήμερα την απαραίτητη δουλειά, δεν θα μπορέσεις να το υλοποιήσεις.

Η Μελλοντική Εαυτή

Άκου τώρα να δεις: έρευνες που έχουν γίνει με τη χρήση MRI, έχουν αποκαλύψει πως, όταν μιλάμε για την εαυτή μας στο τώρα, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί το σημείο του που αναγνωρίζει την εαυτή μας. Όταν όμως μιλάμε για την εαυτή μας στο μέλλον, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί το σημείο του με το οποίο αντιλαμβάνεται τους άλλους, ξένους ανθρώπους! Η μελλοντική βερσιόν της εαυτής σου είναι δηλαδή για τον εγκέφαλό σου μια ξένη!

Το πόσο ξένη είναι η μελλοντική εαυτή, έχει να κάνει με τη σύνδεση που νιώθουμε και που αναπτύσσουμε μαζί της. Στις έρευνες που υπάρχουν, έχει φανεί πως, οι άνθρωποι που θεωρούν πως οι μελλοντικοί εαυτοί τους μοιάζουν αρκετά με το πώς είναι οι ίδιοι στο παρόν, μετά από χρόνια φαίνεται να έχουν πιο θετικές προσεγγίσεις και αποτελέσματα. Αντίθετα, οι άνθρωποι που φαντάζονται τους μελλοντικούς εαυτούς τους ως κάτι πολύ καλύτερο από τον εαυτό τους στο παρόν, καταλήγουν να βιώνουν μεγαλύτερη απογοήτευση και αρνητικά συναισθήματα.

Ακόμα, υπάρχει και το φαινόμενο όπου ζεις για τη μελλοντική σου εαυτή. Μια συνθήκη στην οποία το παρόν σου δεν σε ικανοποιεί αλλά φαντασιώνεσαι πως θα υπάρξει κάποιο μέλλον στο οποίο θα νιώθεις σούπερ τέλεια!

Θα δώσω ένα παράδειγμα που νομίζω οι περισσότερες θα το καταλάβουν άμεσα: λόγω της απίθανης χοντροφοβίας και του σεξιστικού ελέγχου των σωμάτων των γυναικών, οι περισσότερες θηλυκότητες, κατά καιρούς έχουν φαντασιωθεί να κάνουν πράγματα μέσα σε ένα φανταστικό μελλοντικό σώμα.

Αυτές οι σκέψεις όμως, σε αποτρέπουν από το να φχαριστηθείς τη ζωή σου τώρα. Φόρα ό,τι θέλεις τώρα. Κάνε ό,τι ευχάριστο πράγμα θες τώρα. Πήγαινε στη θάλασσα τώρα. Κάνε το τατουάζ που θέλεις τώρα. Σου αξίζει η ευχαρίστηση, η αναγνώριση, η χαρά και η ξεκούραση τώρα.

Όσο παίζουμε με τους καταπιεστικούς κανόνες της χοντροφοβίας, του καπιταλισμού και του μισογυνισμού, δεν θα υπάρξει ποτέ καμία μελλοντική εαυτή σου που να σε ικανοποιεί. Πάντα κάτι θα λείπει. Πάντα θα χρειάζεται κάτι ακόμη πριν κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Μην με παρεξηγήσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό να σε αγχώνει ή να σε πιέζει το μέλλον, ειδικά μέσα σ’ αυτές τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Και είναι απολύτως λογικό να κάνεις πλάνα για το επαγγελματικό και προσωπικό σου μέλλον. Έχει πράγματι νόημα να βάζεις στόχους, να έχεις επιθυμίες και ιδέες για το μέλλον.

Απλώς, σε παρακαλώ, μην ξεχνάς ότι υπάρχεις στο παρόν. Και σου αξίζει να ζεις καλά ΤΩΡΑ!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!

Σημειώσεις & σχετικό διάβασμα:

  • https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190429134135.htm
  • https://www.halhershfield.com/research-blog/saving-for-the-future-self-neural-measures?rq=Wimmer
  • https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550619843931?journalCode=sppa