Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 47: Μμμμμ, απόλαυση!

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Μέσα σε τόσο δύσκολους και ζοφερούς καιρούς, με τόσα προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η απόλαυση -η ηδονή.

Και θα μου πεις ρε Ροδιά, πώς το περιμένεις αυτό με όλα όσα γίνονται τριγύρω; Πώς να απολαύσω οτιδήποτε ενώ γύρω μας καταρρέει το σύμπαν; Ναι, σε καταλαβαίνω. Αλλά ας κάνουμε μαζί μια προσπάθεια να το δούμε λιγάκι πιο βαθιά.

Ως κοινωνικά και συναισθηματικά όντα, είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να αισθανόμαστε ταραχή ενώ ζούμε τόσο δύσκολες και πιεσμένες κοινωνικές συνθήκες. Ειδικά εφόσον επιλέγουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουμε στα κοινά, ειδικά όταν συμμετέχουμε σε κινήματα ή αγώνες, ακόμη κι όταν απλώς βιώνουμε μια καθημερινότητα με υψηλό level δυσκολίας… είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει burnout, κούραση, εξουθένωση.

Παρά το ότι, όμως, μπορεί να αισθάνεσαι εξουθενωμένη, καλείσαι να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου. Και τότε; Πώς καταφέρνεις να εξισορροπήσεις τα όσα νιώθεις με το τι πρέπει να κάνεις;

Μια προσέγγιση είναι η διαδικασία της αυτοφροντίδας, που είδαμε μαζί στο επεισόδιο 43. Μπορείς να το ακούσεις για περισσότερα γύρω από το τι είναι το self-care ως πρακτική και πώς μπορείς να το ενσωματώσεις στη ζωή σου.

Άλλο όμως ένα σημαντικό πράγμα είναι η απόλαυση.

Σύγχρονες μελέτες από τον τομέα της νευροβιολογίας, επιβεβαιώνουν αυτό που ξέρουμε και από μόνες μας: οι στιγμές απόλαυσης, ηδονής, τροφοδοτούν θετικά συναισθήματα ή και βοηθούν στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων.

Υπάρχει ένα κομμάτι που έχει να κάνει με τη χημεία του εγκεφάλου. Ο φλοιός, ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή είναι κάποιες μόνο από τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηδονή. Οι εμπειρίες που σχετίζονται με την απόλαυση ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές (ανάλογα με το τι εμπειρία είναι) και βοηθούν στην παραγωγή χημικών που γνωρίζουμε με το ακρωνύμιο D.O.S.E..

Μιλάμε λοιπόν για ντοπαμίνη (D), οξυτοκίνη (O), σεροτονίνη (S) και ενδορφίνες (E). Μόρια, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές με πολλαπλές λειτουργίες. Κάθε ένα από αυτά φροντίζει να μας ανεβάζει, να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, να ενεργοποιεί το μπλοκάρισμα του πόνου, να μας βοηθά να θυμόμαστε ή να μαθαίνουμε.

Τι πρακτικές λοιπόν πατάνε όλα τα σωστά κουμπάκια για να παίρνεις όλα τα σωστά χημικάκια; Αν είπες “οι απολαύσεις”, ντιντιντιν, μπίνγκο! κέρδισες!

Κάθε φορά που τρως ένα τέλειο κομμάτι κάροτ κέικ με γλάσο ή μια τραγανή γκοφρέτα ή, αν δεν είσαι του γλυκού, γεμιστά ή πατάτες φούρνου (οκ, σε λίγο θα πνιγώ από τα σάλια)… απολαμβάνεις!

Κάθε φορά που βρίσκεσαι με τους κοντινούς και αγαπημένους σου ανθρώπους και αισθάνεσαι αυτό το υπέροχο συναίσθημα της οικειότητας, της αγάπης και της στήριξης… απολαμβάνεις!

Κάθε φορά που ξεκαρδίζεσαι στα γέλια και δεν αντέχεις άλλο και έχεις αρχίσει να κάνεις snort snort και πιάνεις την κοιλιά σου και σ’ έχει πιάσει νευρικό… απολαμβάνεις!

Καταλαβαίνεις, φυσικά, πως δεν γίνεται να βρίσκεσαι σε αυτές τις καταστάσεις όλη μέρα κάθε μέρα. Γι’ αυτό άλλωστε μιλάμε για στιγμές.

Αυτό όμως είναι που το κάνει πιο… doable. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να αγχώνεσαι για το πώς να συντηρήσεις τη διάθεσή σου για 24 ώρες. Αρκεί να κάνεις μια προσπάθεια μέσα στη μέρα σου να κάνεις έστω και ένα μικρούλι πραγματάκι που σε ευχαριστεί.

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι φοβερό και τεράστιο και απίθανο. Πραγματικά μπορεί να είναι το να κάνεις μια παύση από τη δουλειά για να φας ένα φαγητό που σου αρέσει. Μπορεί να είναι ακόμη και δέκα λεπτάκια περπάτημα για να καθαρίσει το κεφάλι σου. Αν σου αρέσει η φύση και έχεις εύκολη πρόσβαση, απλώς και μόνο να μυρίσεις λίγο δέντρα αρκεί. Ή, αν υπάρχει κάποιο οικείο άτομο γύρω σου, μια γερή αγκαλιά με λίγο τρίψιμο στην πλάτη.

Οι ηδονικές εμπειρίες δεν είναι αναγκαστικά χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Είναι καθημερινές πρακτικές που εγχέουν λίγη απόλαυση και λειτουργούν σαν καύσιμο για την εσωτερική συναισθηματική μας μηχανή.

Μην αφήνεις την εαυτή σου να τρέχει με άδειο ντεπόζιτο. Αυτοφροντίδα, απόλαυση, ξεκούραση, συλλογικότητα και ενσυναίσθηση για να γεμίζεις ενέργεια και να μπορείς να αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα.

  • Σημείωση: όπως έχουμε πει, δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι πάντα καλά, ούτε το χρωστάς σε κανέναν. Και σίγουρα υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις καμία από τις παραπάνω πρακτικές. Κι αυτό είναι οκ. Κάθε άνθρωπος θέλει τον τρόπο και τον χρόνο του. Θα βρεις κι εσύ τα δικά σου.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!

Σχετικά λινκ: