Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 60: Η συνέπεια

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Εξηνταρίσαμε! Ευχαριστώ που είστε παρέα μου σ’ όλα αυτά τα επεισόδια. Και ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για την περίεργη φωνή -το χτικιό μου άφησε μπούκωμα.

Τις προάλλες σε μια Kick Ass Συνεδρία, συζητούσαμε με την αγαπημένη Χριστίνα διάφορα και ήρθε στην κουβέντα το ζήτημα της συνέπειας. Μου ανέφερε πως “θαυμάζει” τα συνεπή άτομα.

Θα κάνω σημείωση για να πω ότι η Χριστίνα είναι μια φωτεινή, πανέξυπνη, τέρμα ικανή, δομημένη και καταπληκτική τύπισσα και δεν περίμενα ν’ ακούσω κάτι τέτοιο.

Είναι όμως αλήθεια πως αυτό το συναίσθημα το μοιράζονται κι άλλες αγαπημένες φίλες. Σαν η συνέπεια να ήταν κάτι ξένο, περίεργο, μια μακρυνή σκέψη.

Και ξέρεις τώρα τι θα πω, ε; Ότι είναι απλό. Όχι εύκολο. Απλό.

Γιατί η αλήθεια για τη συνέπεια είναι πως πρόκειται για επιλογή. Μια καθημερινή επιλογή που μπορείς να κάνεις κάθε στιγμή. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

Δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει γονίδιο συνέπειας, λολ, οπότε δεν μπορούμε και να την αντιμετωπίζουμε ως κάτι που διαθέτουν μόνο κάτι τυχερά άτομα που ζουν σε κάποια περίεργη σφαίρα.

Έτσι όπως το βλέπω, η συνέπεια είναι το βασικό συστατικό για το χτίσιμο κάθε καλής συνήθειας ή συμπεριφοράς. Γιατί, ξέρεις και ξέρω, πως τα περισσότερα πράγματα παίρνουν χρόνο να εδραιωθούν μέσα μας. Και για να μπορέσει να συμβεί αυτό, πρέπει να τα κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά. Με συνέπεια.

Δεν αναφέρομαι στην απλή συνέπεια του να φτάσεις π.χ. στην ώρα σου στο ραντεβού σου, φυσικά. Μιλάω για την εσωτερική προσέγγιση σε όλα τα πράγματα: στη δουλειά σου, στη σχέση σου, στις φιλίες σου, ακόμη κι απέναντι στην εαυτή σου.

Εάν θέλεις να είσαι καλή φίλη, για παράδειγμα, οφείλεις στη φιλία σου τη συνέπεια της παρουσίας σου, του χρόνου σου, της υποστήριξής σου, της χαράς σου και ούτω καθ’ εξής. Δεν γίνεται να κάνεις μια κίνηση μία φορά και ως δια μαγείας να έχει στηθεί μια σχέση.

Επόμενο παράδειγμα: Θέλεις να συνεργάζεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο με τους πελάτες σου; Μόνο η συνέπειά σου θα τους πείσει.

Έστω ότι έχεις αποφασίσει πως θα εργάζεσαι αποκλειστικά μέχρι τις 8 το βράδυ. Εάν δεν πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, μην απαντήσεις ποτέ σε κανένα τηλέφωνο, μήνυμα ή email που έρχεται μετά από την ώρα που θέλεις. Ο πελάτης είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσει να παραβεί την οριοθέτησή σου (κάποιοι επίτηδες, κάποιοι όχι). Είναι όμως στο χέρι σου να διατηρήσεις τη στάση σου -με συνέπεια- και να κατακτήσεις αυτό που χρειάζεσαι.

Σημαντικό είναι επίσης το να καταλαβαίνεις ότι η συνέπεια λειτουργεί μόνο μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια.

Ας το πω με παράδειγμα: εάν έχεις συνηθίσει να καθαρίζεις το σπίτι σου μία φορά τον μήνα, δεν μπορεί ο πρώτος σου στόχος να είναι “οκ, τώρα θα καθαρίζω κάθε μέρα”. Δεν είναι δυνατόν να είσαι συνεπής απέναντι σε αυτόν τον στόχο!

Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ορίσεις κάτι εφικτό. Π.χ. θα καθαρίζω μία φορά κάθε δύο βδομάδες. Αυτό είναι πιο λογικό και, άρα, σε αυτό μπορείς να εφαρμόσεις συνέπεια και να το ακολουθήσεις.

Τι ΔΕΝ είναι η συνέπεια;

Δεν είναι καταναγκασμός. Θα υπάρξουν και φορές που δεν μπορείς να κάνεις την επιλογή που στηρίζει τη συνέπεια. Μπορεί να άλλαξε κάτι στο πρόγραμμά σου, μπορεί να συνέβη κάτι απρόοπτο, μπορεί οτιδήποτε!

Σε αυτές τις στιγμές δεν επιτρέπεται να κοπανάς την εαυτή σου πάλι στο κεφάλι γιατί “δεν ήσουν συνεπής”. Όχι. Απλώς δεν ήταν διαθέσιμη για σένα η επιλογή αυτή στη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι απολύτως ανθρώπινο να ζοριστούμε ή να μην μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως οι ζωές μας γίνονται πολύ πιο εύκολες και διαχειρίσιμες με το να είμαστε συνεπείς. Το πρόγραμμα γίνεται πιο ομαλό, οι συνεργασίες πιο ήρεμες, οι σχέσεις πιο ανοιχτές.

Κράτα όμως υπόψη σου πως η συνέπεια μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε μία μας και μην προσπαθείς να επιβάλλεις στην εαυτή σου πράξεις που δεν ταιριάζουν στον χαρακτήρα ή την καθημερινότητά σου.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!