Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 54: Όχι άλλο βούρδουλα!

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Το σημερινό θέμα με στεναχωρεί λιγάκι. Με στεναχωρεί γιατί το βρίσκω άδικο, κι η αδικία με ταράζει.

Πιστεύω πως ξέρεις ακριβώς για τι πράγμα μιλάω. Προσπάθησε να μετρήσεις πόσες φίλες σου, φωτεινές, έξυπνες, ικανές, όμορφες, αγαπημένες φίλες σου, κρίνουν τις εαυτές τους τόσο σκληρά που μπορεί να θεωρηθεί απάνθρωπο.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι φίλες που σκέφτηκες, εάν ακούν, τώρα σκέφτονται εσένα!

Αυτός ο εσωτερικός βούρδουλας -ας τον πούμε- γίνεται βραχνάς που ακολουθεί πολύ κόσμο σε ολόκληρη τη ζωή του. Για κάθε έναν μπορεί να έχει άλλη πηγή, διαφορετική απαρχή ή καύσιμο αλλά η λειτουργία του είναι περίπου πάντα ίδια.

Τώρα είναι το γνωστό σημείο όπου ανοίγω παρένθεση και σου θυμίζω πως το coaching δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπευτική διαδικασία αλλά μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ζητήματα προς ανάλυση και διαχείριση. Κλείνω παρένθεση.

Πώς λοιπόν μπορείς να μειώσεις το βουρδούλιασμα;

Ένα εργαλείο είναι η εξέταση της οπτικής. Μέσα από ποια οπτική κοιτάς την εαυτή σου την ώρα που κοπανιέσαι; Είναι αρκετά πιθανό, τις στιγμές αυτές, να κοιτάς την εαυτή σου με τα μάτια ενός άλλου. Έναν επικριτικό καθηγητή, ένα τοξικό αφεντικό, έναν κακοποιητικό γονιό, φίλο, σύντροφο.

Όταν συμβαίνει αυτό, τείνεις να βλέπεις τα πάντα μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου που δεν θέλει το καλό σου και, πιθανώς, να αναπαραγάγεις τα “επιχειρήματα” που κατά καιρούς έχεις ακούσει. Π.χ. δεν μπορείς να το καταφέρεις, είσαι χαζός, δεν είσαι καλή στη δουλειά σου, δεν ξέρεις τι κάνεις και άλλα σιχαμένα.

Εκείνην τη στιγμή πρέπει να θυμηθείς πως αυτή η κριτική είναι εξωγενής, φορετή και τόσο τιμωρητική που δεν μπορεί να έχει ποτέ θετικό αποτέλεσμα. Μπορεί μόνο να σε μπλοκάρει.

Επόμενο εργαλείο είναι η συνειδητοποίηση της θέσης και του ρόλου σου. Παράδειγμα: ας πούμε πως δίνεις εξετάσεις. Ο ρόλος σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι αυτός της εξεταζόμενης υποψηφίου. Μόνο. Δεν είσαι η εξετάστρια που βαθμολογεί. Άρα, βάσει ρόλου, πρέπει να συγκεντρωθείς να γράψεις και όχι να σκέφτεσαι ποια λέξη ή ποια τελεία θα πάρει ποιον βαθμό.

Όποτε δρας έξω από τον σωστό σου ρόλο, εγκαταλείπεις αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνεις και, αντ’ αυτού, εμποδίζεις την εαυτή σου από το να το ολοκληρώσεις.

Άλλη μια χρήσιμη πρακτική είναι να κάνεις το ερώτημα: σκέφτεσαι τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις ή τους προσδίδεις βαρύτητες ή μεγέθη που δεν τους αντιστοιχούν; Παράδειγμα: μια αποτυχία στη δουλειά είναι ένα αναμενόμενο βήμα στην επαγγελματική σου εξέλιξη. ΔΕΝ είναι το τέλος του κόσμου. ΔΕΝ είναι η απόλυτη κρίση της προσωπικότητας ή των δεξιοτήτων σου.

Επόμενο: μήπως έχεις τάση να σκέφτεσαι με συγκρίσεις; Η ανταγωνιστικότητα που γεννιέται από το σύστημα στο οποίο λειτουργούμε δεν έχει θετικά αποτελέσματα. ΜΗΝ συγκρίνεσαι με άλλα άτομα. Δεν είσαι άλλα άτομα. Είσαι εσύ.

Επίσης, μήπως είσαι φοβερά επικριτική με τη δουλειά σου; Θυμήσου: είναι θετικό το να μπορείς να ξανακοιτάξεις κάτι που έκανες και να σκεφτείς πώς θα μπορούσες να το βελτιώσεις, αρκεί να μην ακυρώσεις μέσω αυτής της διαδικασίας αυτό που ήδη έχεις καταφέρει. Το ότι θα μπορούσες να είχες κάνει 5% καλύτερα ένα πράγμα, δεν σημαίνει πως αυτό που ήδη έκανες είναι για πέταμα.

Τέλος, νομίζω πως δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την ενσυνειδητότητα. Είναι η προσέγγιση των πράξεών σου με απόλυτη καθαρότητα και το 100% της προσοχής σου. Η διαδικασία μέσα από την οποία μπορείς να παρατηρείς τον κόσμο και την εαυτή σου, in real time – στο παρόν.

Όσο πιο παρούσα βρίσκεσαι, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να αναγνωρίσεις πότε ξεκινάς να δρας με τρόπους που γνωρίζεις ότι είναι βλαπτικοί, όπως τα παραδείγματα που δώσαμε πριν. Έτσι, μόλις εντοπίσεις την αρχή μιας τέτοιας σκέψης ή συμπεριφοράς, προλαβαίνεις να θέσεις σε δράση τις άμυνές σου.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε αυτό το θέμα για πάρα πολλές ώρες και πάλι δεν θα εξαντλούσαμε όλα όσα θα μπορούσαμε να πούμε σχετικά. Θυμήσου όμως πως κάθε μία μας είναι διαφορετική και, άρα, μπορεί να χρειάζεται ευελιξία στην προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν σου αξίζει να τιμωρείσαι. Σου αξίζει να ζεις ήρεμα και δημιουργικά, συλλογικά και φροντιστικά.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!