Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 36: Πάρε τηλέφωνο

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Ξέρεις τι; Είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί για να μην μιλάμε. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;

Έλεγα να κάνω ένα επεισόδιο για τη διαχείριση των σημαντικών αρχείων στους υπολογιστές μας, αλλά με όλα όσα γίνονται, αισθάνθηκα πως έπρεπε να θίξω αυτό το θέμα.

Πολλές θηλυκότητες έχουν συνηθίσει να εσωτερικεύουν όλα τους τα προβλήματα. Κάποιες γιατί τους έχουν μάθει ότι οι καλές γυναίκες πρέπει να υπομένουν σιωπηλά, ότι δεν πρέπει να παραπονιούνται γιατί κοίτα και σε άλλες χώρες τι συμβαίνει, είναι χειρότερα. Κάποιες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα κάποιας μάνας που για χρόνια δουλεύει, φροντίζει σπίτι, παιδιά, τα κάνει όλα και δεν παραπονιέται ποτέ.

Το κάνεις κι εσύ. Όταν είσαι στη χειρότερή σου φάση, προτιμάς να κάτσεις μέσα, να μην μιλήσεις, να το περάσεις μόνη σου. Σκέφτεσαι ότι δεν θέλεις να επιβαρύνεις κανέναν, τι σου χρωστάνε.

ΟΧΙ!

Οι φίλες σου σε αγαπάνε. Και δεν επιβαρύνεις κανέναν με το να σηκώσεις το τηλέφωνο…

Οκ. Ώπα. Κάνω παύση γιατί παραείμαι genX ε; Δεν εννοώ ρε παιδί μου μόνο το σταθερό. Ξέρω ότι οι περισσότερες δεν έχετε πλέον καν σταθερό. Πάρε στο κινητό. Στείλε sms. Messenger, viber, whatsapp, discord, ταχυδρομικό καναρίνι, οτιδήποτε.

Αρκεί να μιλήσεις.

Είμαι σίγουρη πως υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος εκεί έξω που θέλει ν’ ακούσει ότι κάτι έχεις. Ότι δεν είσαι καλά. Ότι τα συναισθήματά σου πλησιάζουν το σημείο της έκρηξης.

Για πολλοστή φορά θα σου θυμίσω ότι η καλύτερη λύση (πάντα η καλύτερη λύση) είναι η ψυχοθεραπεία. Αλλά ξέρω κιόλας πως είναι δύσκολο για πολλές, να στηρίξουν οικονομικά, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, αυτό το έξοδο. Εάν μπορείς, κάντο. Εάν μπορείς να βάλεις κάτι στην άκρη για να το κάνεις σε λίγο, κάντο. Εάν δεν μπορείς καθόλου, μίλα στους δικούς σου ανθρώπους.

Αυτό το πνιγμένο, εσωτερικό συναίσθημα δεν σε βοηθάει. Το ότι δεν το συζητάς ή δεν το εμφανίζεις, δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχει. Όσο πιο βαθιά το σπρώχνεις, τόσο πιο δυνατά θα ξανανέβει στην επιφάνεια.

Μίλα.

Και σκέψου -ναι, έρχεται το γνωστό επιχείρημα- πόσο θέλεις να κάνουν το ίδιο και οι φίλες σου. Αν η φίλη σου αισθανόταν χάλια, θα ήθελες να σε πάρει να το μοιραστεί, να το κριτσανίσετε, να το συζητήσετε, να την ακούσεις, να νιώσει λίγο καλύτερα.

Επίσης, με το να μιλάς, μπορεί να δώσεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, το οκ, την άδεια, την ασφάλεια, να μοιραστεί τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του σκέψεις. Κι αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι. Και για την εμβάθυνση της σχέσης σας και για τα συναισθήματά σας.

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι πιο υπερβατικό και ταυτόχρονα καθημερινά υποστηρικτικό από τις ειλικρινείς, αμοιβαίες, ισορροπημένες ανθρώπινες σχέσεις. Και σίγουρα δεν θα μπορούσα να επιβιώσω χωρίς αυτές.

Ακόμη κι αν άλλα πράγματα μας τρώνε τον χρόνο, η ρουτίνα της καθημερινότητας, η δουλειά, οτιδήποτε… υπάρχει πάντα κάτι που ξέρεις πως θα είναι εκεί να σε στηρίξει.

Επίσης, πρέπει να χωνέψεις κάπως ότι σου αξίζει η υποστήριξη, η αγάπη, η φροντίδα και η προσοχή. Ότι σου αξίζει να μπορείς να ξαλαφρώσεις και να νιώσεις καλύτερα. Δεν χρειάζεται κάπως να το κερδίσεις αυτό. Σου αξίζει ήδη.

Όσο και να μας λέει ο καπιταλισμός ότι είμαστε αποκομμένες μονάδες, τόσο πρέπει να θυμόμαστε πως αυτό είναι τεράστιο ψέμμα. Είμαστε κοινωνικά όντα, φτιαγμένα για τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Κι ο τρόπος που στηρίζουμε η μία την άλλη, είναι μοναδικός. Με ενσυναίσθηση, με χιούμορ, με αγάπη.

Γι’ αυτό σου λέω. Πάρε τηλέφωνο. Δεν είσαι μόνη.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!