Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 37: Fuck New Year’s Resolutions

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Σ’ ακούω να γελάς και να λες “τι είπες;”. Ναι, ναι, αυτό που άκουσες!

Όποτε ακούω άνθρωπο να μου λέει πως ετοιμάζεται να γράψει τη λίστα των αποφάσεων για το νέο έτος, αρχίζω ν’ αφρίζω, να βγάζω καπνούς από τ’ αυτιά και ταυτόχρονα στεναχωριέμαι.

Είναι μια από αυτές τις ιδέες που κάπως μυστήρια κληρονομήσαμε πολιτισμικά από κάπου, μας έχουν κολλήσει και δεν ξέρουμε πώς να το βγάλουμε από το μυαλό μας να ησυχάσουμε.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το βασικό: σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, το 80% αυτών των αποφάσεων που παίρνονται πριν τη λήξη του έτους εγκαταλείπεται πριν καν κλείσει ο Φλεβάρης του επόμενου.

Το σύνολο των συμπεριφορών σου δεν είναι απλώς μια ρουτίνα. Έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν όλης σου της ύπαρξης και είναι ενσωματωμένες στη ζωή σου ως σύνθετο προϊόν της προσωπικότητάς σου, των συναισθημάτων σου, των βιωμάτων σου.

Συνήθως, τα περισσότερα new year’s resolutions εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Το να σταματήσεις μία παλιά συμπεριφορά ή να υιοθετήσεις μια νέα συμπεριφορά. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Όταν συντάσσεις αυτήν τη λίστα, τείνεις να γράφεις τεράστιες γενικότητες και να προσεγγίζεις την κατάσταση με αρνητικότητα. Για παράδειγμα, μπορεί φέτος να μην έτρεξες καθόλου και να γράψεις ένα resolution που να λέει “φέτος θα τρέχω 10 χιλιόμετρα κάθε βδομάδα”. Οοοοοκεεεέι.

Καταλαβαίνεις πόσο εύκολο είναι να τύχει να μην μπορείς να το κάνεις αυτό κάθε βδομάδα; Και καταλαβαίνεις πόσο εύκολα μπορείς να νιώσεις χάλια για την εαυτή σου όταν δεν θα το κάνεις ακριβώς όπως το έγραψες και να πέσεις στον λάκκο του να επικρίνεις την εαυτή σου γιατί δεν το έκανες;

Θα ήταν πολύ διαφορετικό να γράψεις π.χ. φέτος θα προσπαθήσω να ενσωματώσω το τρέξιμο στη ζωή μου επειδή με κάνει να νιώθω όμορφα. Αυτό ξαφνικά αλλάζει αρκετά την οπτική, ε; Δηλώνει κάτι που έχει θετική αίσθηση για σένα και το θέτεις με τόσο ευρύ τρόπο όσο χρειάζεται για να μπορέσει να γίνει πράξη.

Τώρα, αυτό το παράδειγμα μου είναι εντελώς ξένο γιατί εγώ στη ζωή μου τρέχω μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο να προλάβω ένα μετρό ή λεωφορείο ορ σάμθινγκ, αλλά νομίζω πως καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Το πόιντ μου είναι -και το έχω πει άπειρες φορές εδώ- ότι παίρνει χρόνο, κόπο, υπομονή κι επιμονή για να μπορέσεις ν’ αναπτύξεις υγιείς συνήθειες και να τις ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου. Δεν είναι εύκολο να ξεμάθεις τις τοξικές ιδέες με τις οποίες μας μεγαλώνει αυτή η κοινωνία κι ακόμη δυσκολότερο να συστηματοποιήσεις τις νέες συνήθειές σου στην πράξη.

Ακόμη ένα σημαντικό μειονέκτημα που ‘χουν αυτές οι λίστες είναι ότι κεντράρουν στο άμεσο αποτέλεσμα, χωρίς καμία αναφορά στη διαδικασία. Για να χρησιμοποιήσω το προηγούμενο παράδειγμα, αν εγώ ξαφνικά έλεγα “φέτος θα τρέχω 10 χιλιόμετρα κάθε βδομάδα”, από την πρώτη βδομάδα θα τα είχα παρατήσει.

Αν όμως έλεγα “θα ενσωματώσω το τρέξιμο στη ζωή μου” θα κεντράριζα τις προσπάθειές μου στο να κάνω μικρά, διαδοχικά βήματα. Την πρώτη βδομάδα θα ξεκίναγα με περπάτημα. Μετά θα έτρεχα για 10 λεπτά, μετά για λίγο περισσότερο. Επιτρέποντας πάντα την πιθανότητα πως κάτι μπορεί να τύχει και να μην μπορέσω να το κάνω κάθε βδομάδα.

Αυτό θα με έκανε να αισθανθώ πως πραγματικά καταφέρνω κάτι. Κοιτώντας τη διαδικασία, αποδεχόμενη πως παίρνει χρόνο και καμιά φορά πάει μπρος και πίσω, είναι ευκολότερο να δουλέψω προς τον στόχο μου, αντί να περιμένω τον από μηχανής θεό να πατήσει ένα μαγικό κουμπί και με τη μία να γίνει το resolution μου πραγματικότητα.

Πάμε για μία ανακεφαλαίωση:

  • Δεν γράφουμε λίστες με γενικότητες
  • Δεν περιμένουμε να γίνουν μαγικά αλλαγές
  • Δεν κοπανάμε τις εαυτές μας επειδή δεν κάναμε κάτι μη-ρεαλιστικό
  • Εστιάζουμε σε λογικούς στόχους
  • Θυμόμαστε πως οι αλλαγές παίρνουν πολύ χρόνο
  • Δεσμευόμαστε να κοπιάσουμε για τους ειλικρινείς μας στόχους


Εμπιστεύομαι πως θα πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Τέλος, αγαπημένες φίλες, θυμίζω πως αυτές οι γιορτές πέφτουν Σάββατα, οπότε θα τα ξαναπούμε με νέο επεισόδιο στις 8 Γενάρη του 2022. Εύχομαι σε όλες ένα καινούργιο χρόνο με ηρεμία, αυτοφροντίδα, συλλογικότητα και αλληλεγγύη!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!