Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 35: Αγάπη είναι…;

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Επειδή με ξέρετε τι γκίκουλο είμαι, πρέπει να ξεκινήσω το επεισόδιο με την ετυμολογική ανάλυση της λέξης. Το Λεξικό Τριανταφυλλίδη ορίζει την αγάπη ως “ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης”.

(Αααααχ, ζεστάθηκε η αποξηραμένη μου καρδούλα μιλάμε.)

Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για τον μύθο της ρομαντικής αγάπης, τι μας λέει για τις ζωές μας και πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε ένα καλό καθημερινό συνήθειο. Και ελπίζω να σας προλάβω πριν δείτε 38 χριστουγενιάτικες ρομαντικές κομεντί.

Το πρόβλημά μου είναι το πόσο έχουμε επιτρέψει στον μύθο της ρομαντικής αγάπης να παρεισφρήσει στα πιο βαθιά σημεία του μυαλού μας.

Υπάρχει ένα κοινωνικό οικοδόμημα, λοιπόν, της ρομαντικής αγάπης, που έχει μουλιάσει μέχρι μέσα τον εγκέφαλό μας και μας έχει πει, ξεκάθαρα, ότι πρέπει να βρούμε το ΕΝΑ και μοναδικό άτομο που είναι φτιαγμένο και προορισμένο για εμάς και να μείνουμε με αυτό το άτομο για πάντα.

Η bell hooks (απίθανη ακαδημαϊκός και φεμινιστική θεωρητικός) έχει πει ότι “Ο φόβος του να μείνεις μόνη ή του να μην σε αγαπάνε, έχει οδηγήσει τις γυναίκες να αποδεχτούν παθητικά τη σεξιστική καταπίεση”.

Δεν είναι λογικό; Όταν η αξία σου, ειδικά ως θηλυκότητα, είναι απολύτως συνδεδεμένη με τη συμμετοχή σου σε μια ρομαντική σχέση, θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να μην τη χάσεις. Ακόμη κι αν αυτό που “χρειάζεται” να κάνεις, είναι κακό για σένα.

Ναι, βεβαίως, αυτό είναι ένα κατεξοχήν ετεροπατριαρχικό ιδανικό. Όμως, πλέον, δεν περιορίζεται μόνο στις στρέιτ σχέσεις. Έτσι όλα μας κινούμαστε με βάση την ιδέα ότι η ρομαντική αγάπη είναι μια αναπόφευκτη μοίρα και αν δεν τα καταφέρουμε να την αποκτήσουμε, τότε φταίμε. Κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν είμαστε αρκετές, ικανές, δεν αξίζουμε αγάπη.

Αλλά τίποτε από αυτά δεν ισχύει!

Και είμαι εδώ για να σας πω ότι η αγάπη δεν είναι μονολιθική. Υπάρχει παντού. Και είναι διαθέσιμη για μας σε πολλές μεριές.

Για μένα, η πιο σημαντική αγάπη της ζωής μου είναι οι φίλες μου. Η αγάπη που έχω βιώσει μέσα από τις φίλες μου πραγματικά μου έχει αλλάξει τη ζωή κι έχει αυξήσει την ποιότητα της καθημερινότητάς μου 1,000.000%. Και είναι απολύτως textbook αγάπη γιατί, θα σας θυμίσω, ότι σύμφωνα με το λεξικό μιλάμε για την ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας (τσεκ), στοργής (τσεκ), συμπάθειας (τσεκ), τρυφερότητας (τσεκ), αφοσίωσης (τσεκ).

Επίσης, η παντοτινή μου αγάπη είναι η γάτα μου η Κεφτές. Μια σχέση φροντίδας, στοργής, τρυφερότητας και αφοσίωσης που πάντα μου φτιάχνει τη διάθεση, που με αποδέχεται όπως είμαι και με οριοθετεί κάνοντάς με να αισθάνομαι φοβερή ασφάλεια.

Φυσικά και υπάρχει αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους μιας σχέσης (είτε είναι μονογαμική, είτε πολυσυντροφική ή άλλο). Απλώς πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε πως μια τέτοια σχέση είναι η μοναδική πιθανότητά μας να βρούμε αγάπη κι ευτυχία.

Η ευτυχία βρίσκεται μέσα στις ειλικρινείς, ανοιχτές και τρυφερές επαφές μας με άλλους ανθρώπους. Οι σχέσεις θέλουν, όπως όλα, καθαρή επικοινωνία και οριοθέτηση για να δημιουργηθεί η προαπαιτούμενη εμπιστοσύνη που είναι αναγκαστικό να υπάρξει πριν μπορέσεις να αφεθείς.

Και όταν το καταφέρεις, υπάρχει κάτι υπερβατικό στο να αισθανθείς τη στοργή, τον θαυμασμό, την αποδοχή και την τρυφερότητα της αγάπης των άλλων ανθρώπων. Άνοιξε τον εαυτό σου σ’ αυτό το ενδεχόμενο και θυμίσου πως δεν είσαι μόνη.

Πέτα την υποχρεωτική ετεροπατριαρχική ρομαντική αγάπη στα σκουπίδια και βρες την αγάπη που σου αξίζει.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!