Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 18: Πείτε όχι στην ευτυχία

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Οκ, εντάξει, ο τίτλος είναι λίγο υπερβολικός, αλλά χρειαζόμουν την προσοχή σας γιατί σήμερα θα μιλήσουμε για την τοξική θετικότητα (toxic positivity) και γιατί είναι οκ να μην είσαι οκ.

Εδώ και χρόνια, ακόμη και πριν την πανδημία, παρατηρούμε μια πολιτισμική στροφή που κεντράρει στα θετικά συναισθήματα ως τελικό ανθρώπινο στόχο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κάθε αρνητική σκέψη ή συναίσθημα αντιμετωπίζεται ως κάτι πολύ κακό που πρέπει άμεσα να ξεφορτωθούμε.

Όμως και η θλίψη, η κούραση, ακόμη και το άγχος, είναι μέσα στην πραγματικότητά μας! Όταν πιεζόμαστε να μην σκεφτόμαστε τίποτα αρνητικό, ουσιαστικά αρνούμαστε στις εαυτές μας να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι!

Τα “άσχημα” συναισθήματα και οι σκέψεις, υπάρχουν για κάποιον λόγο. Οφείλουμε να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να βιώνουν όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων χωρίς ντροπή. Όταν αποφεύγουμε μια σκέψη, το πιθανότερο είναι πως η σκέψη αυτή όχι απλώς δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα μας τριβελίζει συνέχεια το μυαλό.

Η τοξική θετικότητα, είναι η αποσιώπηση κάθε αρνητικής σκέψης σε βάρος του ατόμου. Για παράδειγμα: εγώ αγχώνομαι με την πανδημία. Εάν κάποιος μου πει “έλα, μην αγχώνεσαι, γιατί αγχώνεσαι;” ή “κοίτα τη θετική μεριά”, μου στερεί τη δυνατότητα να νιώσω κάτι πραγματικό. Προφανώς δεν θέλω να περνάω 24 ώρες το 24ωρο μέσα στις αρνητικές σκέψεις, αλλά είναι αδύνατον να είμαι χαρούμενη ΟΛΗ την ώρα!

Όταν αισθάνομαι θλίψη, σταματάω αυτό που κάνω, δίνω λίγο χρόνο στην εαυτή μου να νιώσω τι συμβαίνει, ίσως και να κλάψω λίγο, να μιλήσω με μια φίλη, να πάρω λίγες ανάσες και να συνέλθω. Εάν αντ’ αυτού έλεγα “μην νιώθεις έτσι, να είσαι χαρούμενη” τι θα κατάφερνα; ΚΑΙ θα ήμουν θλιμμένη ΚΑΙ θα είχα ενοχές για το πολύ λογικό μου συναίσθημα!

Σήμερα, αυτή η τροπή προς την τοξική θετικότητα, συνδέεται με την παραγωγικότητα. Πολλοί θεωρούν πως ένας άνθρωπος πρέπει πάντα να αισθάνεται κάτι θετικό για να μπορεί να εργαστεί. Η αλήθεια που αποδεικνύουν οι σχετικές επιστημονικές έρευνες όμως, είναι πως η καταπίεση αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές μας. Υπάρχουν ακόμη και έρευνες που συνδέουν το θάψιμο των συναισθημάτων με την αύξηση των πιθανοτήτων για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων!

(Στη σελίδα του επεισοδίου στο σάιτ, μπορείτε να βρείτε αρκετά λινκ με άρθρα και μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το φαινόμενο της τοξικής θετικότητας, τα αρνητικά του αποτελέσματα και τρόπους καταπολέμησής του.)

Κάποιες εταιρείες, έχουν επιλέξει να δομήσουν έτσι τις εσωτερικές τους διαδικασίες ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να μπορούν να εκφράζουν όλες τις πτυχές του εαυτού τους, και μεριμνούν προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να πάρουν άδεια ή να εργαστούν από το σπίτι εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των εργαζομένων τους να μην είναι οκ, τελικά τους βοηθάνε να είναι καλύτερα και να εργάζονται πιο αποτελεσματικά.

Ανάμεσα στ’ αποτελέσματα της τοξικής θετικότητας είναι η ντροπή, το αίσθημα της ανικανότητας, η απώλεια της αυταξίας και η αυξημένη αρνητική αντιμετώπιση των προβλημάτων των εαυτών μας και των συνανθρώπων μας. Είναι μια μέθοδος που μαθαίνει στους ανθρώπους ν’ αποφεύγουν κάθε πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίζουν και να μαθαίνουν να το διαχειρίζονται.

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα, χωρίς δυσκολίες. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς έγνοιες, χωρίς αρνητικά συναισθήματα. Όλ’ αυτά είναι μέρος της ανθρωπιάς μας. Και το να προσπαθούμε να μας στερήσουμε μια ολόκληρη πτυχή του εαυτού μας είναι καθαρή καταπίεση!

Ο στόχος μας είναι να μπορούμε ν’ αναγνωρίζουμε όλα μας τα συναισθήματα και να τα διαχειριζόμαστε με τρόπο που να μας εξυπηρετεί και να μας βοηθάει να είμαστε λειτουργικές μέσα στη μέρα μας ώστε να μπορούμε να καταφέρνουμε όλα όσα θέλουμε.

Σας παρακαλώ πολύ να προσέχετε τους εαυτούς σας και να φροντίζετε τον εσωτερικό σας κόσμο. Έχετε δικαίωμα να είστε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με τις καλές και τις κακές σας μέρες.

Περισσότερο διάβασμα:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9103721/
  • https://www.bbc.com/worklife/article/20210302-tragic-optimism-the-antidote-to-toxic-positivity
  • https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/toxic-positivity-mental-health-covid/2020/08/19/5dff8d16-e0c8-11ea-8181-606e603bb1c4_story.html
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-man-cave/201908/toxic-positivity-dont-always-look-the-bright-side
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/toxic-positivity
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18621086/
  • https://thepsychologygroup.com/toxic-positivity/
  • https://www.healthline.com/health/mental-health/toxic-positivity-during-the-pandemic
  • https://unladylike.co/episodes/116/ask-unladylike-happines

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!