Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 24: Η αυτοπεποίθηση

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Η αυτοπεποίθηση είναι σαν κάποιο φοβερό πλάσμα της μυθολογίας. Και στο μεταξύ, όλοι σου λένε πως υπάρχει και ότι τη χρειάζεσαι οπωσδήποτε, αλλά κανείς δεν σου λέει πώς να τη βρεις και πώς να τη χρησιμοποιήσεις. Όμως η αυτοπεποίθηση στον εργασιακό χώρο είναι απαραίτητη για να γίνεται η δουλειά μας πιο σωστά και πιο εύκολα και, πάνω απ’ όλα, με λιγότερη φθορά των εαυτών μας.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως, όταν μιλάω για αυτοπεποίθηση, μιλάω για το αίσθημα ασφάλειας που έχουμε στις ικανότητές μας. ΔΕΝ μιλάω για τον κωλοπαιδισμό του να έχεις σκατένια συμπεριφορά γιατί θεωρείς πως είσαι καλύτερος από όλους τους άλλους. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν θέλω να μπερδευόμαστε γιατί το ένα μας βοηθάει να ζούμε καλύτερα και το άλλο κάνει τις ζωές των συνανθρώπων μας χειρότερες.

Είναι επίσης γεγονός πως, γυναίκες, κάθε είδους θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άνθρωποι από κάθε είδους μη προνομιούχα πληθυσμιακή ομάδα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες για ν’ αποκτήσουν και να διατηρήσουν υγιή αυτοπεποίθηση στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι απολύτως λογικό γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνηθίσει να μην τους παίρνουν στα σοβαρά, να μην δίνεται προσοχή στις απόψεις τους, ειδικά σε μια κοινωνία όπου πολλοί εργασιακοί χώροι είναι ενεργά επιθετικοί απέναντι στις ταυτότητες ή και στην ίδια τους την ύπαρξη.

Επίσης, πολύ συχνά, ειδικά οι γυναίκες, φορτώνονται από την ανατροφή ή και το κοινωνικό τους πλαίσιο, με την ιδέα πως πρέπει να μειώνουν τις επαγγελματικές τους επιτυχίες για να μην φαίνονται εγωίστριες ή προκειμένου να μην στεναχωρήσουν τους άντρες συναδέλφους ή συγγενείς ή συντρόφους τους.

Σε όλα τα παραπάνω λέμε “ΟΥΣΤ“, τραβάμε μια γραμμή, καθαρίζουμε το κεφάλι μας από τις μαθημένες κακές συνήθειες που έχουμε φορτωθεί και προχωράμε με βήμα γοργό και το κεφάλι ψηλά!

Όποιος κι αν είναι ο εργασιακός τομέας σας, είμαι σίγουρη πως έχετε όμορφες, ταιριαστές δεξιότητες που σας κάνουν καλές και αποτελεσματικές στη δουλειά σας. Αυτό που δεν χρειάζεστε, είναι να περνάτε πεντακόσιες ώρες μέσα στις ενοχές του “έκανα καλά που είπα το Χ;”, “μήπως ήταν λάθος που έκανα το Ψ;”, “είμαι καθόλου καλή;”.

Η αμφιβολία είναι χρήσιμο εργαλείο όταν το χρησιμοποιούμε με μέτρο. Μας βοηθάει να ξανακοιτάμε τη δουλειά μας, τις τεχνικές μας, να επανεξετάζουμε τις προσεγγίσεις μας, αλλά μέχρι εκεί. Εάν πέσουμε στο πηγάδι της αμφιβολίας, τότε είναι δύσκολο να βγούμε. Η αυτοπεποίθηση είναι η Λάσσι που μας σώζει από το προαναφερθέν πηγάδι.

Αν έχω κάνει μια δουλειά οχτακόσιες φορές και πάντα έχω άψογο αποτέλεσμα, γιατί να έχω άγχος την οχτακοσιοστή πρώτη; Προχωρώ ήρεμα, διεκπεραιώνω και τελειώνω. Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτοπεποίθησης. Ή, έχω σπουδάσει εικοσιεφτά χρόνια ένα συγκεκριμένο πράγμα και τώρα επιτέλους φτάνω να το δουλέψω. Οκ, θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να εγκλιματιστώ, αλλά ξέρω τι κάνω.

Εμπιστευτείτε τις εαυτές σας. Εμπιστευτείτε τις ικανότητές σας. Τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας. Δεν λέω πως είναι εύκολο να ξεμάθουμε τις κακές μας συνήθειες. Ούτε θέλω ν’ αυτομαστιγώνεστε αν έχετε πισωγυρίσματα.

Είναι πολύ κλισέ τώρα αυτό, αλλά τι να κάνω που είναι αλήθεια; Η αυτοπεποίθηση είναι state of mind. Αλλά είναι βασισμένη στην αντικειμενική πραγματικότητα. Γιατί να μην έχετε αυτοπεποίθηση για κάτι που ξέρετε πώς να το κάνετε; Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, καθήστε να το μάθετε. Όχι με αμφιβολίες τύπου “μα πώς θα το μάθω;”. Με αυτοπεποίθηση τύπου “θα το μάθω”.

Κανείς δεν γεννιέται γνωρίζοντας τα πάντα. Όλες κάπως τα μαθαίνουμε. Μέσα από σπουδές, μέσα από πρακτική εμπειρία, μέσα από την τριβή με το αντικείμενό μας… μαθαίνουμε. Και βελτιωνόμαστε διαρκώς. Σε κάθε δουλειά κερδίζουμε νέες δεξιότητες.

Εν τω μεταξύ, αν το αφεντικό σας κάποια στιγμή σας ζητήσει να κάνετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε να κάνετε τέλεια, μην του πείτε “δεν ξέρω να το κάνω”. Πείτε “ναι” και βρείτε έναν τρόπο να το κάνετε. Δεν ενδιαφέρει το αφεντικό σας αν το γνωρίζετε μόνο κατά 70%, ούτε και χρειάζεται να ξέρει ότι αγχώνεστε. Θα δει μόνο ένα άτομο που λέει ναι, και παραδίδει αποτέλεσμα.

Σας προειδοποιώ βέβαια πως, εάν είστε θηλυκότητα, η απλή αυτοπεποίθηση στις ικανότητές σας, μπορεί να μεταφραστεί από το περιβάλλον εργασίας σας ως πολλά διαφορετικά πράγματα με αρνητικό πρόσημο. Μην δώσετε σημασία. Συνεχίστε να είστε οι καταπληκτικές εαυτές σας και να κάνετε τη δουλειά σας ήρεμα και αποτελεσματικά. Μπορεί αυτός ο εργοδότης να μην σας εκτιμάει, αλλά η αυτοπεποίθησή σας θα σάς βοηθήσει να βρείτε κάτι καλύτερο. Μέχρι τότε, κουράγιο.

Ειδικά αν είστε freelancers, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε αυτοπεποίθηση όταν θα πρέπει ν’ αποφασίσετε τη διαμόρφωση των χρεώσεών σας, όταν θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε παράλογους πελάτες, όταν θα πρέπει να διεκδικήσετε τα δεδουλευμένα σας, σε κάθε επαγγελματική σας επικοινωνία, την ώρα που παράγετε δουλειά και σε κάθε κομμάτι της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας.

Είναι απλό όμως. Ό,τι δουλειά κι αν κάνετε, βάλτε τα κάτω, σπάστε τη δουλειά σε κομματάκια, φτιάξτε λίστα με συγκεκριμένες εργασίες, χαρακτηριστικά και πράξεις. Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία της θέσης σας και ξεχωρίστε σε ποια χρειάζεστε περισσότερες γνώσεις. Αφοσιωθείτε για λίγο σε αυτά, μέχρι να είστε σίγουρη πως σε κάθε στοιχείο της δουλειάς σας παίρνετε άλφα με τόνο. Αυτά είναι τα τούβλα για να χτίσετε το τοίχος της αυτοπεποίθησής σας.

Και μην νομίζετε πως δεν ξέρω πως είστε πιο αυστηρές με τις εαυτές σας απ’ ό,τι είναι οποιοσδήποτε άλλος. Αυτό όμως είναι συζήτηση για άλλο επεισόδιο.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!