Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 19: Απλό ≠ Εύκολο

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Ήρθε η ώρα να πιάσουμε άλλο ένα από τα διάσημα ρητά μου: “Απλό. Όχι εύκολο. Απλό!

Έστω ότι αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα που μας ταλαιπωρεί. Επειδή μας ταλαιπωρεί πολύ, είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ περίπλοκο και άρα και η λύση του πρέπει να είναι πολύ περίπλοκη και μπερδεμένη. Έλα που όμως τα πράγματα είναι απλά! Όχι εύκολα. Απλά!

Τι εννοώ; Δεν μπορώ να διατηρήσω μαζεμένο το γραφείο μου; Ε… κάτι περίπλοκο συμβαίνει, κάπου θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τετρακόσιους πενηνταεφτά κανόνες που θα τους ακολουθήσω, θα φτιάχνω μια φανουρόπιτα τη βδομάδα, κάθε τρίτη ώρα θ’ απαγγέλλω ένα ποίημα της Σύλβια Πλαθ και έτσι μαγικά θα λυθεί το πρόβλημα.

Αχέμ. Η λύση είναι απλή. Μάζευε το γραφείο σου. Αυτό είναι το δύσκολο. Απλό, αλλά δύσκολο. Είναι όμως πραγματικά αποδοτικό. Το πάτωμα είναι λερωμένο. Πρέπει να βάλω σκούπα. Απλό; Ναι. Βαρετό ή δύσκολο; Ναι. Αποδοτικό; ΝΑΙ! Άσε που, αν το κάνεις όσες φορές θα έφτιαχνες φανουρόπιτα, θα γίνει καλή συνήθεια και θα το κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι!

Τα καθημερινά μας προβλήματα, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, έχουν απλές λύσεις. Καμιά φορά τις αποφεύγουμε γιατί, οι απλές λύσεις, χρειάζονται δέσμευση, επιμονή και συνέπεια. Οι απλές λύσεις είναι δύσκολες. Ειδικά μέσα στα πλαίσια του coaching, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν πως ένας coach θα τους αποκαλύψει κάποια κρυφή, μαγική, μυστική λύση που μ’ ένα τσακ θα τ’ αλλάξει όλα.

Ένα παράδειγμα είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Με ρωτάνε συχνά γιατί επιμένω να το λέω και να το προτείνω. Λοιπόν, είναι κάτι μικρό και απλό που όμως έχει μεγάλη δυναμική. Εκτός του ότι ένα στρωμένο κρεβάτι βοηθάει στην αποθορυβοποίηση του χώρου μας και ηρεμεί τα μάτια μας, μάς βοηθάει επίσης στο να δεσμευτούμε σε μια διαδικασία προσωπικής βελτίωσης.

Ναι, το βράδυ πάλι θα ξεστρωθεί το κρεβάτι και το πρωί θα πρέπει να το στρώσουμε, αλλά σε τι διαφέρει αυτό από οποιοδήποτε άλλο καλό συνήθειο που θέλουμε ν’ αποκτήσουμε; (Ή από το να πλένουμε την κούπα μας παρ’ ό,τι θα τη χρησιμοποιήσουμε ξανά στο μέλλον;)

Έχω πει πολλές φορές, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και, άρα, οι λύσεις που προτείνονται θα πρέπει να ταιριάζουν όχι μόνο στο συγκεκριμένο του πρόβλημα, αλλά και στην ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαίτερες συνθήκες του ατόμου. Καμία μας δεν είναι ακριβώς ίδια και άρα οι προτάσεις πρέπει να είναι ευέλικτες ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις διαφορετικότητες. Οι απλές λύσεις είναι εξαιρετικά ελαστικές!

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των απλών προσεγγίσεων είναι το πόσο εύκολα μπορούν να γίνουν κτήμα μας. Δεν μας ζητάει κανείς να θυμόμαστε τετρακόσιους πενηνταεφτά κανόνες. Δεν χρειάζεται να κάνουμε περίπλοκες σκέψεις ή να χάνουμε χρόνο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνέπεια και την επιμονή στην εφαρμογή, κάνει τις απλές λύσεις ιδανικές για μεταμόρφωση σε καλές συνήθειες.

Οι εξωτερικές συνθήκες της ζωής, για τις περισσότερες από εμάς, είναι ήδη αρκετά περίπλοκες και δύσκολες. Η ζωή, η δουλειά, οι κοινωνικές καταστάσεις, μας πιέζουν και μας βάζουν εμπόδια. Εάν και οι λύσεις που καλούμαστε να εφαρμόσουμε για τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν είναι κι αυτές περίπλοκες, ε, κάποια στιγμή, θα σκάσουμε και θα τις παρατήσουμε.

Πιστεύω ειλικρινά πως, εάν δεσμευτούμε πραγματικά και εφαρμόσουμε ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια, τα περισσότερα καθημερινά ζητήματα προσωπικής και επαγγελματικής οργάνωσης, λύνονται με τις πιο απλές ιδέες.

Εάν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα ή δυσκολίες, θα χαρώ πολύ να σχολιάσετε ή να στείλετε email και θα αφιερώσω ένα επεισόδιο στις ερωτήσεις σας!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!