Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 22: Αποτελεσματικός χρόνος

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Θα ξεκινήσω με μια σημαντική σημείωση: η πλειονότητα των εργαζομένων, δυστυχώς, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με εναλλακτικό τρόπο την εργασία και τον χρόνο, γιατί οι δουλειές τους είναι δομημένες με αποκλειστικό σκοπό την απόλυτη εκμετάλλευσή τους. Ειδικά σήμερα, μετά τις αλλαγές στο εργασιακό πεδίο της χώρας στην οποία ζούμε, το προνόμιο της δουλειάς με υγιείς και δημιουργικούς όρους είναι σπάνιο.

Δεν ξεχνάω λοιπόν, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ’ αυτά τα εργασιακά περιβάλλοντα. Απλώς κεντράρω, σ’ αυτήν την εκπομπή, στις δυνατότητες που μπορεί να έχουν κάποια άτομα, για να πετύχουν καλύτερη ισορροπία στη ζωή τους και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη δουλειά τους.

Στο επεισόδιο #14, μιλήσαμε για την ιδέα της σκληρής δουλειάς που συχνά μεταφράζεται σε συνεχόμενη δουλειά όλη μέρα και το πόσο αναποτελεσματική μέθοδος είναι όταν θέλουμε να έχουμε πραγματική απόδοση, σε όλα τα πεδία, αλλά ειδικά στις δημιουργικές εργασίες.

Σήμερα θα δούμε μια εναλλακτική προσέγγιση για το πρόγραμμα εργασίας, ιδιαίτερα για τους freelancers και όλους όσοι εργάζονται από το σπίτι ή μπορούν να διαχειριστούν το πρόγραμμά τους αυτόνομα.

Αρχικά, πρέπει να παραδεχτούμε πως τα σώματα και τα μυαλά μας δεν είναι φτιαγμένα για να καθόμαστε, 8, 10, 12, ώρες σε μια καρέκλα και να δουλεύουμε, ειδικά μπροστά σε μια οθόνη. Ο εγκέφαλος και το κορμί μας χρειάζονται διαλείμματα για να μπορέσουν να είναι υγιή και αποτελεσματικά.

Να σας συστήσω λοιπόν. Παιδιά, από δω τα time blocks. Time blocks, από δω τα παιδιά.

Τα μπλοκ χρόνου είναι απλή ιδέα αλλά θαυματουργή. Έστω ότι χωρίζουμε τον διαθέσιμο εργάσιμο χρόνο μας σε μικρότερα μπλοκ. Για παράδειγμα, έχουμε ένα τρίωρο μπλοκ, ένα δίωρο μπλοκ, ένα ωριαίο μπλοκ. Μπορούμε να μετακινήσουμε τα μπλοκ αυτά σε διάφορες ώρες της μέρας, ανάλογα με τις αντοχές μας, με τις άλλες δουλειές που πιθανώς έχουμε ή με τη δημιουργικότητά μας.

Ας φανταστούμε μαζί μια εργάσιμη μέρα που λειτουργεί μ’ αυτά τα time blocks:

  • Ξυπνάμε, κάνουμε ό,τι κάνουμε το πρωί, ετοιμάζουμε τον καφέ μας και καθόμαστε στο γραφείο
  • Ξεκινάμε με ένα τσεκ στις προτεραιότητές μας και αρχίζουμε με ένα μπλοκ μισής ώρας, αποκλειστικά για τις επικοινωνίες μας (email και μηνύματα)
  • Συνεχίζουμε με ένα μπλοκ δύο ωρών εργασίας.
  • Κάνουμε διάλειμμα. Σ’ αυτήν την ώρα μπορεί να προετοιμάσουμε το φαγητό μας για αργότερα, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στα social media, να πάμε μια βόλτα.
  • Επιστρέφουμε στο γραφείο για ένα μπλοκ μίας ώρας.
  • Σταματάμε για φαγητό, λίγη ξεκούραση
  • Κάνουμε μερικές δουλειές στο σπίτι, λίγο συμμάζεμα, ένα γρήγορο σουίφερ, ό,τι χρειάζεται
  • Επιστρέφουμε στο γραφείο για ένα ακόμη ωριαίο μπλοκ.
  • Κλείνουμε με ένα ακόμη μισάωρο μπλοκ για τις επικοινωνίες μας.

Τώρα προσοχή! Τα time blocks λειτουργούν ΜΟΝΟ σε συνδυασμό με 100% φόκους και συγκέντρωση. Δηλαδή, δεν έχει νόημα ένα ωριαίο μπλοκ, αν τη μισή ώρα σκρολάρουμε στο tiktok. Τα μπλοκ είναι ιερά. Το ευχάριστο είναι ότι, επειδή τα μπλοκ δίνουν τη δυνατότητα, ενδιάμεσα, να κάνουμε άλλα πράγματα (να χαζέψουμε, να ξεκουραστούμε, να φάμε), γίνεται πιο εύκολο να είμαστε συγκεντρωμένες κατά τη διάρκεια του time block.

Εάν τρέχουμε πολλά projects παράλληλα, στήνουμε τα μπλοκ μας με τέτοιον τρόπο που να δίνουμε περισσότερο χρόνο σ’ εκείνα που έχουν άμεσο deadline, και ούτω καθ’ εξής. Το γεγονός πως τα μπλοκ είναι αρθρωτά (modular), μας επιτρέπει επίσης να κρίνουμε πόσα χρειαζόμαστε την κάθε μέρα. Γενικώς, προτείνω κάθε μπλοκ να μην ξεπερνάει τις 3 ώρες σε διάρκεια, καθώς είναι το μάξιμουμ του χρόνου που μπορούμε να δώσουμε το 100% της συγκέντρωσής μας χωρίς να χρειαστεί να διακόψουμε ή να χάσουμε φόκους.

Ιδανικά, στις περιπτώσεις αυτές που διεκπεραιώνουμε πολλαπλά projects, είναι καλό να έχουμε ένα έγγραφο (είτε σε txt, σε word, είτε στο drive μας) στο οποίο καταγράφουμε όλα τα projects με τις καταληκτικές τους ημερομηνίες. Αυτό το έγγραφο μας δίνει τη δυνατότητα, με μια ματιά, ν’ αποφασίσουμε με ποιο project θα ξεκινήσουμε ή πόσα μπλοκ χρόνου θα του αφιερώσουμε.

Ο συνδυασμός εγγράφου προτεραιοτήτων, time blocks και 100% συγκέντρωσης όταν δουλεύουμε, κάνει τον χρόνο που αφιερώνουμε σε μια δουλειά να φαντάζει πολλαπλάσιος. Ξέρουμε ακριβώς τι projects έχουμε, τι προτεραιότητα πρέπει να τους δώσουμε, με ποια σειρά πρέπει να τα πιάσουμε, αποδίδουμε εξαιρετικά με 100% συγκέντρωση ΚΑΙ έχουμε ενδιάμεσα χρόνο ν’ ανασάνουμε, να κάνουμε regroup, ν’ απλώσουμε τη μέση ή τα πόδια μας και να επιστρέψουμε στη δουλειά έτοιμες να φοκουσάρουμε σ’ αυτό που έχουμε να κάνουμε.

Αυτή η προσέγγιση μαξιμάρει την πραγματική απόδοση στη δουλειά, αλλά δεν μας καταβάλλει. Όσο και να μας αγχώνει ή να μας πιέζει η δουλειά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως, αν εμείς δεν είμαστε καλά, ούτε μπορούμε ν’ αποδώσουμε, ούτε και να ευχαριστηθούμε αυτό που κάνουμε.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!