Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Χμ, νομίζω πως αυτήν τη φορά, πρέπει να ξεκινήσω με τη διευκρίνιση πως, η προσωπική μου προσέγγιση στη ζωή είναι ριζωμένη στην αναγνώριση της αξίας όλων των ανθρώπων, την ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων και την κεντρική θέση που έχει στην καθημερινότητά μας η τρυφερότητα, η ενσυναίσθηση και η χαρά.
Και τι, ακούω να ρωτάτε, έχουν να κάνουν όλ’ αυτά με τη σκληρή δουλειά;
Τα πάντα.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την εργασία, διαμορφώνεται εδώ και πολλούς αιώνες, αλλά ιδιαιτέρως από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά, σε συνδυασμό με τη μορφή του καπιταλισμού ως βασικού οικονομικού συστήματος που έχει επικρατήσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Βάσει των αξιών αυτού του συστήματος, η ικανότητα “παραγωγής” ενός ανθρώπου φαντάζει σχεδόν ως ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του.
Μέσα από την επιβολή ακραία ανταγωνιστικών συστημάτων σε σχεδόν όλα τα περιβάλλοντα εργασίας, την ολοένα και πιο συρρικνωμένη αγορά, τις αλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η εργασία μετατρέπεται σε αυτοσκοπό.
Υπάρχει μια γενική κι αόριστη προτροπή ότι πρέπει να δουλεύουμε “σκληρά”. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Στον χώρο του freelancing, τα σχήματα αυτά, φέρνουν συχνά φοβερά ανθυγιεινές προσεγγίσεις για την καθημερινότητα, το πρόγραμμα αλλά, κυρίως, για την αίσθηση αυταξίας των ατόμων. Έχει αποδειχτεί ακόμη πως επηρεάζουν εξαιρετικά αρνητικά τη σωματική και την ψυχική υγεία μας.
Οι περισσότεροι freelancers αισθάνονται συνεχώς πως δεν εργάζονται αρκετά πολύ, αρκετά σκληρά, αρκετά αποδοτικά. Πολλές φορές, η μέρα ενός freelancer είναι μια διαρκής εσωτερική μάχη για το αν βγαίνει μια ακόμη ώρα δουλειάς, αν πρέπει να θυσιαστεί λίγος ύπνος ή κάτι άλλο, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Η επιστήμη όμως, μας λέει ότι αυτό είναι λάθος.
Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, υποστηρίζουν τη βαρύτητα της ξεκούρασης, της διασκέδασης, των διαπροσωπικών σχέσεων και του ύπνου. Ολοένα και πληθαίνουν οι μελέτες που αποδεικνύουν πως εργαζόμαστε καλύτερα όταν έχουμε πιο σύντομες ή και λιγότερες εργάσιμες ημέρες.
Ακούγεται παράδοξο; Μήπως μας ακούγεται έτσι γιατί απλώς δεν έχουμε συνηθίσει να το ακούμε;
Το μυστικό δεν βρίσκεται στον αριθμό ωρών εργασίας, αλλά στον τρόπο με τον οποίον εργαζόμαστε.
Ξέρω πως μπορεί να έχετε κουραστεί που σας το λέω στο τέλος κάθε επεισοδίου, αλλά το επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό: ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!
Χρειάζεται ψυχραιμία για να μπορέσεις να δώσεις σωστή προτεραιότητα στις δουλειές που έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα. Ψυχραιμία για να αξιολογήσεις πόση ώρα χρειάζεσαι πραγματικά για να την ολοκληρώσεις. Και ψυχραιμία για να την παραδώσεις στην ώρα της.
Χρειάζεται συγκέντρωση γιατί μόνο τότε μπορείς να αποδώσεις στη δουλειά που κάνεις. Όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, λέει η παροιμία κι έχει δίκιο. Μια δουλειά σου παίρνει 30 λεπτά να την κάνεις όταν είσαι συγκεντρωμένη αλλά μπορεί να σε ταλαιπωρεί μια βδομάδα εάν το κεφάλι σου είναι πηγμένο.
Χρειάζεται συνέπεια για να συνεχίζεις να εργάζεσαι συγκεντρωμένα και ψύχραιμα. Συνέπεια στο πρόγραμμα και, κυρίως, στην προσέγγιση.
Στις περισσότερες συνεδρίες μου με freelancers προτείνω modular time blocks και όχι συνεχόμενη εργασία. Αυτή η προσέγγιση συνήθως είναι πιο αποδοτική, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνθρωπο που κάνει διανοητική και δημιουργική εργασία και που εργάζεται από το σπίτι να μείνει συγκεντρωμένος επί 8 συνεχόμενες ώρες.
Άλλη μια τεχνική που προτείνω ανεπιφύλακτα είναι η προσέγγιση του 100% συγκέντρωσης. Μας έχει φάει ο μύθος του multitasking. Η επιστημονική εξέταση των πρακτικών αυτών, καταλήγει στο ότι, όταν προσπαθείς να κάνεις 10 πράγματα μαζί είσαι λιγότερο αποδοτικός σε όλα και σου παίρνει περισσότερο χρόνο. Είναι λογικό! Προτιμώ να δουλέψεις 20 λεπτά με απόλυτη συγκέντρωση, παρά 4 ώρες κάνοντας τσαπατσουλιές και πασαλείμματα.
Θα κλείσω με την οριοθέτηση: η τεχνολογία, με τα χίλια καλά της, έχει δυστυχώς βοηθήσει στο να θολώσει η γραμμή ανάμεσα στις εργάσιμες και τις μη εργάσιμες ώρες. Email, SMS, messenger, viber, whatsapp, οι πελάτες κι οι εργοδότες έχουν πια αμέτρητες διόδους για να μας βρουν και τις χρησιμοποιούν ασχέτως ώρας και μέρας.
Οριοθετήστε τις ώρες εργασίας σας. Προστατεύστε τον προσωπικό σας χρόνο, τον ύπνο, την ξεκούραση και την ηρεμία σας. Δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς όταν ζούμε για να δουλεύουμε. Έχουμε την δουλειά μας, έχουμε τις δουλειές του σπιτιού, έχουμε γραφειοκρατικά τρεξίματα και προσωπικά άγχη. Δεν είναι βιώσιμο να προσθέτουμε αυτοτιμωρία και ενοχές.
Μην αισθάνεστε ενοχές εάν χρειάζεστε μια μέρα off. Μην αισθάνεστε ενοχές αν δεν απαντήσετε ένα μήνυμα που ήρθε Κυριακή απόγευμα. Μην αισθάνεστε ενοχές όταν οριοθετείτε τον χρόνο σας και, κυρίως, μην αισθάνεστε ενοχές όταν φροντίζετε τις εαυτές σας.
Δεν είμαστε παραγωγικές μηχανές. Είμαστε άνθρωποι.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!
Σχετικά λινκς:
- https://autonomy.work/
- https://www.fastcompany.com/3048751/happy-employees-are-12-more-productive-at-work
- https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/feb/04/work-more-less-quality-of-life
- https://www.newstatesman.com/politics/economy/2019/05/could-working-less-save-planet
- https://theconversation.com/the-psychological-benefits-of-working-less-128038
- https://www.cnbc.com/2019/03/20/stanford-study-longer-hours-doesnt-make-you-more-productive-heres-how-to-get-more-done-by-doing-less.html
- https://www.huffpost.com/entry/3-scientifically-backed-r_b_14509568
- https://www.bbc.com/worklife/article/20171204-the-compelling-case-for-working-a-lot-less
- https://www.lifehack.org/articles/featured/how-to-use-parkinsons-law-to-your-advantage.html
- https://hbr.org/amp/2015/12/proof-that-positive-work-cultures-are-more-productive