Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Καιρός ν’ ανοίξουμε το σακί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας και ν’ απαντήσουμε σε μερικές από τις ερωτήσεις σας. Γιέι!
Από το επεισόδιο 17: Pricing και άλλα τέρατα
Η Αρετή λέει “Είμαι νέα freelancer και φοβάμαι να κοστολογήσω τη δουλειά μου ακριβά γιατί σκέφτομαι πως ίσως χάσω πελάτες. Ενώ ξεκινάω αυτή τη δουλειά δεν είναι καλύτερο απλώς να έχω περισσότερους πελάτες μέχρι να γίνω γνωστή;”
Χαίρομαι πολύ που έγινε αυτή η ερώτηση γιατί είναι αρκετά συχνή και πολύ λογική. Το ζήτημα, Αρετή μου, είναι πως, ο τρόπος που κοστολογούμε, είναι μια ένδειξη προς τους πελάτες μας του πόσο εκτιμάμε τη δουλειά μας. Άσε που μέσα από τις συνεργασίες μας, εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας στις ιδανικές συμπεριφορές συνεργασίας. Ξέρω πόσο τρομακτικό είναι να ξεκινάς μια νέα δουλειά. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να μπορείς να συντηρήσεις την εαυτή σου και την επιχείρησή σου. Εάν ρίξεις τις τιμές σου απλώς για ν’ αποκτήσεις μεγαλύτερο αριθμό πελατών, θα καταλήξεις να κάνεις πολλαπλάσια δουλειά για πολύ λιγότερα χρήματα. Είναι προτιμότερο να στήσεις ένα πελατολόγιο βασισμένο στην ποιότητα της δουλειάς και των υπηρεσιών σου. Αυτοί οι πελάτες θα μείνουν μαζί σου. Ένας πελάτης που απλώς θέλει τη χαμηλότερη τιμή, δεν θα είναι πιστός στο μέλλον και η δουλειά σου σίγουρα δεν θα εκτιμηθεί με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, δεν θα ήταν καλό να γίνεις γνωστή για τις χαμηλές σου τιμές. Θα ήταν προτιμότερο να γίνεις γνωστή για την ποιότητα της δουλειάς σου, την επαγγελματικότητά σου, τη συνέπειά σου. Κάνε υπομονή. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά είμαι σίγουρη πως θα τα πας υπέροχα!
Από το επεισόδιο 11: CV, όχι αυτοβιογραφία
Ο Αλέξανδρος ρωτάει “Τι κάνουμε με τις συστατικές επιστολές;”
Τι ωραία παρατήρηση! Λοιπόν, συνήθως επιλέγουμε 2-3 άτομα, είτε είναι παλαιότεροι εργοδότες μας, είτε senior συνεργάτες μας, είτε πελάτες μας, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί όμορφα και αποδοτικά. Εάν δεχτούν να γράψουν συστατικές επιστολές, φροντίζουμε να αναφερθούν σε συγκεκριμένες δεξιότητές μας, να δώσουν παραδείγματα από project που δουλέψαμε επιτυχώς ή προβλήματα που λύσαμε μέσα στη διάρκεια της συνεργασίας μας. Είναι προτιμότερο να έχετε στη διάθεσή σας επιστολές από ανθρώπους που μπορούν να φωτίσουν διαφορετικές πλευρές των ικανοτήτων σας. Προσοχή και εδώ να μην ξεπερνάμε τη μια σελίδα, καθώς οι recruiters δεν διαβάζουν συχνά μακρυνάρια είτε είναι CV είτε είναι επιστολές.
Από το επεισόδιο 22: Αποτελεσματικός χρόνος
Η Κατερίνα ρωτάει “Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα time blocks αν δεν είμαι freelancer αλλά εργάζομαι σε γραφείο;”
Χμ, Κατερίνα μου, χωρίς να έχω περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά σου θα έλεγα και ναι και όχι. Δηλαδή, σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις σπαστή εργασία όπως τη διαμορφώνουμε με τα time blocks όταν έχουμε τον πλήρη έλεγχο του προγράμματός μας. Μπορείς όμως να δημιουργήσεις μια δική σου εκδοχή, φτιάχνοντας μια πιο συγκεκριμένη ροή στην εργάσιμη μέρα σου. Εάν έχεις συγκεκριμένα tasks που κάνεις στη δουλειά, μπορείς να κάνεις μια λίστα, να τα χωρίσεις σε ομάδες και να τις αντιμετωπίζεις σαν μπλοκ. Ενδιάμεσα, εάν γίνεται, μπορείς να σηκώνεσαι από το γραφείο σου για να ξεπιάνεσαι, να φτιάχνεις ένα ρόφημα ή ν’ ασχολείσαι με τις επικοινωνίες σου. Κράτα με ενήμερη για την πρόοδό σου!
Από το επεισόδιο 5: Αποθορυβοποίηση vol.2 – Το γραφείο
Ο Νίκος λέει “Δουλεύω από το σπίτι και το γραφείο μου είναι μέσα στο υπνοδωμάτιό μου και συχνά γεμίζει με άσχετα πράγματα χωρίς καν να το καταλαβαίνω.”
Αχ, Νίκο… Καταλαβαίνω απολύτως πως είναι πολύ δύσκολο να διατηρούμε τάξη και οργάνωση όταν δουλεύουμε και ζούμε σε μικρό χώρο. Έλα όμως που όσο μικρότερος είναι ο χώρος, τόσο πιο απαραίτητη είναι η τάξη! Με τι γεμίζει το γραφείο; Αν γεμίζει π.χ. με ρούχα, τότε πρέπει να βρεις έναν πιο λειτουργικό τρόπο να τοποθετείς τα ρούχα σου. Σε κάθε περίπτωση, η αρχή και το τέλος της μέρας είναι ιδανικές στιγμές για μίνι μαζέματα: πριν ξεκινήσεις τη δουλειά, στρώσε κρεβάτι και συμμάζεψε τα πράγματα που δεν είναι για τη δουλειά. Μόλις τελειώσεις για τη μέρα, καθάρισε το γραφείο σου ώστε να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το δωμάτιό σου. Ο διαχωρισμός δουλειάς / ζωής θα σε βοηθήσει και να δουλεύεις πιο συγκεντρωμένα, και ν’ απολαμβάνεις καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο σου.
Από το επεισόδιο 21: Δουλειές του σπιτιού
Η Νιόβη παραδέχεται “Δεν μπορώ να κάνω τις δουλειές του σπιτιού χωρίς να σταματάω…”
Ε, τώρα να σου πω ότι δεν σε καταλαβαίνω; Σε καταλαβαίνω. Πρώτον, να σταματάς! Απλώς να σταματάς οργανωμένα. Δηλαδή, αν ξέρεις ότι δεν πρόκειται να βγάλεις όλο το σπίτι χωρίς διάλειμμα, κάνε το καθάρισμα δωμάτιο-δωμάτιο. Ενδιάμεσα κάνε κάτι άλλο. Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το διάλειμμα να γίνει μόνιμη παύση και να μην πας ποτέ στο άλλο δωμάτιο. Αν αυτό ισχύει, τότε μπορείς να σπάσεις τα δωμάτια σε διαφορετικές μέρες. Δεύτερον, εάν μπορείς και σε βολεύει, θα σου πρότεινα να βάλεις ν’ ακούς ένα podcast ή κάποιο audiobook ή μουσική που σε ξυπνάει. Αυτό εμένα μου το κάνει πιο εύκολο γιατί δεν σκέφτομαι ασταμάτητα πόσο δεν θέλω να καθαρίζω. Βάλε το σάουντρακ από το μοντάζ του Ρόκι και δώστου να καταλάβει!
Μου αρέσει πολύ ν’ απαντάω στις ερωτήσεις σας! Μπορείτε να συνεχίσετε να μου στέλνετε τις απορίες σας μέσω Instagram ή Facebook ή και μέσα από το site μου. Θα χαρώ ακόμη ν’ ακούσω προτάσεις για άλλα ζητήματα που θέλετε ν’ αναλυθούν στο ΠΕΤΑ ΤΟ! και που ακόμη δεν έχετε ακούσει!
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!