Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Η συντομογραφία CV προκύπτει από τις λέξεις “curriculum vitae” που στα λατινικά σημαίνει “πορεία ζωής”. Αλλιώς το λέμε résumé, βιογραφικό σημείωμα ή, απλώς, βιογραφικό.
Κάθε επαγγελματικός τομέας έχει διαφορετικές προδιαγραφές και απαιτήσεις από τους υποψήφιους εργαζόμενους. Δεν θα μιλήσουμε λοιπόν για τις πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις αλλά θ’ αναλύσουμε τους βασικούς κανόνες για ένα απλό βιογραφικό.
Ένα βιογραφικό δεν θ’ αποτελέσει τον μοναδικό λόγο να πάρετε μια δουλειά, αλλά θα είναι ο λόγος που κάποιος θα σας καλέσει για συνέντευξη. Άλλωστε, η αλήθεια είναι πως, οι άνθρωποι που παραλαμβάνουν βιογραφικά, περνάνε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα διαβάζοντας το κάθε ένα.
Εάν ένα βιογραφικό είναι τεράστιο, κινδυνεύετε να μην διαβαστεί ποτέ. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει μια πρώτη διαλογή στις πληροφορίες που θέλετε να συμπεριλάβετε.
Θα χωρίσουμε όλες τις πληροφορίες σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
- Βασικά Στοιχεία
Αυτό το κομμάτι μπαίνει πάντα πρώτο και πρέπει να περιλαμβάνει:
- Το ονοματεπώνυμο σας
- Τον τίτλο της θέσης για την οποία στέλνετε το βιογραφικό
- Ένα τηλέφωνο, πάντα επικαιροποιημένο
- Ένα email. Είναι πάντα προτιμότερο το email σας να φαίνεται επαγγελματικό και να περιλαμβάνει το όνομά σας. Μην συμπεριλάβετε κάποια διεύθυνση τύπου agapoulitsa1997 παπάκι κάτι, γιατί απευθείας κάνετε κακή εντύπωση
- Εάν έχετε website ή ψηφιακό portfolio συμπεριλάβετέ το, αλλά μόνο εάν είναι επικαιροποιημένο και μόνο αν έχει σχέση με τη δουλειά για την οποίαν υποβάλλετε το βιογραφικό. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν είχατε ένα μπλογκ πριν 13 χρόνια.
- Link προς το προφίλ σας στο LinkedIn. Και πάλι προσοχή. Συμπεριλάβετέ το μόνο εάν είναι επικαιροποημένο και σωστά συμπληρωμένο, αλλιώς φαίνεται τσαπατσουλιά.
Προσοχή! Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα ή οικογενειακή κατάσταση. Αυτά τα στοιχεία είναι προσωπικά σας και δεν πρέπει ν’ αφορούν τον πιθανό εργοδότη σας.
2. Επαγγελματική Εμπειρία
Σημειώστε την εμπειρία σας με αντίστροφη χρονολογική σειρά, από την πιο πρόσφατη προς την παλαιότερη. Το τμήμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει χρονολογία, τίτλο θέσης και μια σύντομη περίληψη των υποχρεώσεών της. Επιλέξτε προσεκτικά την περιγραφή, καθώς είναι σημαντικό για έναν εργοδότη να γνωρίζει τι υπευθυνότητες είχατε σε κάθε σας θέση.
3. Εκπαίδευση
Και εδώ, σημειώστε την εκπαίδευσή σας από την πιο πρόσφατη προς την παλαιότερη. Και πάλι, σημειώστε χρονολογία, τίτλο και, όπου χρειάζεται, μια πολύ σύντομη περιγραφή.
4. Δεξιότητες
Εδώ σημειώνετε τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι χρήσιμο να γνωρίζει ένας πιθανός εργοδότης. Ανάλογα τον τύπο εργασίας που ψάχνετε, μπορεί να χρειαστεί να σημειώσετε π.χ. “πλήρης εξοικείωση με γλώσσες προγραμματισμού” ή “εξαιρετική δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων”. Και εδώ θα χρειαστεί να είστε προσεκτικές στο τι επιλέγετε να συμπεριλάβετε ώστε να μην πλατιάσετε, αλλά να καταφέρετε να δώσετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα των δυνατοτήτων σας.
Σημείωση: εάν έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια ή αν έχετε κάποια διάκριση που έχει σχέση με τη θέση για την οποία θέλετε να στείλετε το βιογραφικό αυτό, δημιουργήστε ένα ξεχωριστό τμήμα για να τα αναφέρετε (όπως παντού, έτσι κι εδώ, με χρονολογία, τίτλο και σύντομη περιγραφή).
Πώς μαγειρεύουμε όλα αυτά τα στοιχεία;
Εδώ λαμβάνουμε αρκετά πραγματάκια υπόψη. Σε περίπτωση που είστε νέες εργαζόμενες και δεν έχετε ακόμη μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, τοποθετήστε πρώτα την εκπαίδευση και τις δεξιότητές σας, και αφήστε το τμήμα της εμπειρίας για το τέλος.
Εάν η θέση για την οποία στέλνετε το βιογραφικό, έχει άμεση σχέση με την προηγούμενη εμπειρία σας, βάλτε πρώτα την εμπειρία και αμέσως μετά τις δεξιότητες ώστε να δοθεί εκεί η μεγαλύτερη προσοχή.
Πώς να παρουσιαστούν όμορφα όλα αυτά τα στοιχεία;
Ευτυχώς, πλέον, υπάρχουν πολλές δωρεάν λύσεις για την όμορφη παρουσίαση ενός βιογραφικού. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τη χρήση του Europass template εκτός αν απευθύνεστε σε ευρωπαϊκούς φορείς που το απαιτούν.
Το office, το google docs, το canva.com και πολλά άλλα προγράμματα, έχουν αναρίθμητα templates για βιογραφικά. Όμως προσοχή! Προσπαθήστε να κρατήσετε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας σύντομο, ώστε να χωράει σε μία σελίδα Α4. Κάθε επιπλέον σελίδα, μειώνει την πιθανότητα ανάγνωσης από το άτομο που θα το παραλάβει.
Φροντίστε ακόμη να μην υπερβάλλετε με τη μορφοποίηση. Διαλέξτε μόνο μία, ευανάγνωστη, γραμματοσειρά, χρησιμοποιήστε μόνο 2 ή 3 το πολύ διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων, περιοριστείτε σε απλό και bold γράμμα και βάλτε μάξιμουμ 2 χρώματα. Ένα όμορφα μορφοποιημένο βιογραφικό, καθαρό, ευανάγνωστο και όχι παραφορτωμένο, αυξάνει τις πιθανότητες να το διαβάσει κανείς.
Τέλος, το αιώνιο ερώτημα της φωτογραφίας. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμπεριλάβετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο template που έχει χώρο για εικόνα, φροντίστε η φωτογραφία να είναι καθαρή, να δείχνει το πρόσωπό σας με ευχάριστη έκφραση και να έχει απλό background. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ σημαντικές και είναι κρίμα να χαλάσουν από τη λάθος επιλογή μιας εικόνας!
Μιας και η υπόθεση “βιογραφικό” είναι τεράστια και πολύ σημαντική, σας σημειώνω πως είμαι στη διάθεσή σας μέσω των ατομικών συνεδριών προσωπικής βελτίωσης για να λύσουμε κάθε πρόβλημα με το δικό σας, ξεχωριστό βιογραφικό.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!