Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Σήμερα είναι το τελευταίο επεισόδιο του αφιερώματός μας στην αγαπημένη τάξη των freelancers κι έχω κρατήσει τα καλύτερα για το τέλος!
Ένα από τα ζητήματα που ταλαιπωρούν περισσότερο τους ανθρώπους που εργάζονται ως freelancers είναι η διαδικασία του pricing. Πώς να ορίσει κανείς τη σωστή τιμή για μια εργασία ή υπηρεσία; Όταν μιλάμε για λεφτά, συνήθως μπαίνουν στη μέση όλες μας οι αμφιβολίες: impostor syndrome, ενοχές, ντροπές, δισταγμοί και τέτοια δεινά.
Κάθε άνθρωπος, ασχέτως του ποιος είναι ή πού εργάζεται, αξίζει δίκαιη, ανθρώπινη πληρωμή για την εργασία του. Σας αξίζει να αμοίβεστε καλά για τη δουλειά που κάνετε. Μην αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή όταν έρχεται η ώρα να ζητήσετε αυτό που αξίζετε!
Πώς όμως καταλήγει κανείς σε μια τιμή; Τα αντικείμενα που αγοράζουμε έχουν συνήθως μια τιμή που αντιστοιχεί στα υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτεί, την εργασία που απαιτείται συν το κέρδος. Τι γίνεται όμως όταν δεν μιλάμε για ένα αντικείμενο, αλλά για μια εργασία / υπηρεσία;
Υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές προσέγγισης στο ζήτημα του pricing για τους freelancers. Η μία λέγεται “hourly pricing” και η άλλη λέγεται “value pricing“. Μην αγχώνεστε με την ορολογία, θα τ’ απλοποιήσουμε όλα!
Το στρατόπεδο “hourly pricing” είναι η πατροπαράδοτη προσέγγιση της χρέωσης σύμφωνα με τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα έργο. Δηλαδή, “η ώρα μου κοστίζει Χ ευρώ, η δουλειά θα πάρει Ψ ώρες, Χ επί Ψ ίσον το κόστος του έργου”.
Πώς καταλήγουμε όμως σ’ αυτό το ποσό Χ; Όσοι ακολουθούν αυτήν την πρακτική, ξεκινάνε με μια έρευνα αγοράς. Πόσο χρεώνουν για αντίστοιχες υπηρεσίες οι ανταγωνιστές τους; Μια τιμή δεν μπορεί να ξεφεύγει δραματικά από το εύρος τιμών της αγοράς. Εάν η τιμή είναι πολύ πιο υψηλή, υπάρχει κίνδυνος να μην έρθουν πελάτες. Εάν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, ο κίνδυνος είναι ότι δεν θ’ αντιστοιχεί στην πραγματική σας εργασία.
Το επόμενο βήμα είναι ο υπολογισμός των λειτουργικών εξόδων. Τα μηνιαία έξοδά σας, καθορίζουν και ποιο είναι το μίνιμουμ ποσό που χρειάζεται να φέρνετε σε έσοδα κάθε μήνα ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας και να μπορείτε να έχετε και κάποιο κέρδος.
Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές του “value pricing” λένε ότι η ωριαίες χρεώσεις μπορεί να είναι πιο απλές να υπολογιστούν, αλλά τελικά δεν αντιστοιχούν στην πραγματική εργασία που γίνεται.
Ακολουθώντας την εναλλακτική αυτή προσέγγιση, μπορείτε να χωρίσετε τις εργασίες σας σε “πακέτα” υπηρεσιών, που θα έχουν μια φιξ τιμή. Η τιμή αυτή, ορίζεται με βάση την εμπειρία: πόσον κόπο και χρόνο ξέρεις ότι θα χρειαστεί να επενδύσεις για να ολοκληρώσεις το πακέτο Α;
Και οι δύο προσεγγίσεις είναι θεμιτές και βασίζονται στη λογική. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, όποια προσέγγιση και να επιλέξετε, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές να μην αδικήσετε την εργασία σας. Είναι εύκολο να υποτιμήσετε τη δουλειά σας και να δώσετε μια χαμηλή τιμή, αλλά έτσι θα αρχίσετε να εκπαιδεύετε τους πελάτες σας να υποτιμούν τον κόπο και τη δουλειά σας.
Ειδικά όταν προσεγγίζετε πελάτες με τους οποίους θέλετε να ή υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε σε βάθος χρόνου και σε αρκετά έργα, είναι σωστό να υπολογίσετε μια τιμή χρέωσης που δεν θα είναι εντελώς απαγορευτική για τον πελάτη, αλλά που ταυτόχρονα, θα σέβεται τον κόπο σας.
Επαναλαμβάνω: αξίζετε να αμοίβεστε σωστά για τη δουλειά σας. Μην φοβηθείτε ν’ ακούσετε ένα και δύο όχι. Είναι προτιμότερο να έχετε συνεργασίες που θ’ αντιστοιχούν στην ποιότητα της δουλειάς σας. Έτσι θα νιώθετε όχι απλώς οικονομικά ασφαλείς, αλλά και ψυχολογικά καλύτερα σε σχέση με τη δουλειά που παράγετε.
Αγαπημένοι μου freelancers, το μηνιαίο αυτό αφιέρωμα μπορεί να τελείωσε αλλά δεν θα σας ξεχάσω. Θα επανερχόμαστε συχνά πυκνά για να αναλύουμε τις απορίες και τις δυσκολίες σας! Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου με συγκεκριμένες ερωτήσεις και θα φροντίσω να τις συγκεντρώσω και να τις απαντήσω όλες μαζί σε ένα επεισόδιο.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!