Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 3: Αποθορυβοποίηση vol.1

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σήμερα θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για τις τεχνικές αποθορυβοποίησης της ζωής μας, ξεκινώντας από τον φυσικό μας χώρο. Τα πρώτα βήματα είναι πολύ μικρά. Κι αυτό γιατί, όταν δεν έχεις συνηθίσει να τα κάνεις, παίρνει χρόνο να τα ενσωματώσεις στην καθημερινή σου νοοτροπία.

Τα αρχικά βήματα είναι τρόποι να εξασκήσεις τον εαυτό σου, να συνηθίσεις στην ιδέα πως χρειάζεται να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να το κάνεις με συνέπεια σε βάθος χρόνου.

Ο πιο βασικός κανόνας για έναν αποθορυβοποιημένο χώρο είναι να υπάρχει μια θέση για όλα τα πράγματα. Ξέρεις ότι τα ποτήρια ανήκουν στο ντουλάπι της κουζίνας. Ξέρεις ότι το μαξιλάρι σου ανήκει πάνω στο κρεβάτι. Τώρα βρες τη θέση για όλα σου τα πράγματα.

Οι θέσεις αυτές είναι μόνιμες. Έβγαλες από τη βιβλιοθήκη το λεξικό για να δεις κάτι; Μόλις τελειώσεις τη χρήση του, βάλτο πίσω στη θέση του. Έβγαλες το παντελόνι σου που είναι για πλύσιμο; Βάλτο στα άπλυτα. Χρησιμοποίησες ένα στυλό; Βάλτο πίσω στη μολυβοθήκη του. Μην αφήνεις πράγματα σε άσχετα σημεία.

Αυτό θα σε βοηθήσει και για να μπορείς να βρίσκεις τα πράγματά σου χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις με άγχος, αλλά και γιατί θα δημιουργηθεί καλύτερη ροή μέσα στον χώρο σου, χωρίς τον θόρυβο των άπειρων πραγμάτων, χύμα, παντού.

Είναι προτιμότερο να κάνεις κάτι για ένα λεπτό κάθε μέρα, παρά να ξοδεύεις ώρες επί ωρών μια φορά τον μήνα (λίγο είπα;) και να εξουθενώνεσαι για να μαζέψεις το χάος ή, ακόμη χειρότερα, να πνιγείς τόσο πολύ που να μην τολμάς καν να κάνεις την απόπειρα να το αντιμετωπίσεις.

Πάμε να δούμε τρία πρώτα εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα:

Βήμα πρώτο: Στρώσε το κρεβάτι σου. Στρώστο όμορφα, ίσιωσε το πάπλωμα ή το σεντόνι ή ό,τι έχεις. Να το κοιτάς και να φαίνεται ήσυχο. Και κάντο και το επόμενο πρωί. Και ξανά το επόμενο πρωί. Βάλτο στη ρουτίνα σου. Κάντο συνήθεια.

Γιατί; Επειδή σου αξίζει να ζεις σε έναν φροντισμένο και τακτοποιημένο χώρο. Επειδή το μάτι σου δεν θα σκαλώνει σ’ ένα αναμπουμπουλιασμένο σημείο.

Βήμα δεύτερο: Τακτοποίησε το γραφείο σου. Ναι, σίγουρα θα χρειάζεσαι τα χαρτιά σου, το τετράδιό σου, την ταμπλέτα σου, τον καφέ σου, ναι ναι ναι, γέμισε πάλι το άτιμο. Όμως! Την ώρα που η δουλειά τελειώνει και θα σταματήσεις να χρησιμοποιείς το γραφείο σου, τότε πρέπει να το επαναφέρεις στην αρχική, τακτοποιημένη μορφή του.

Πήγαινε τα ποτήρια σου στην κουζίνα. Τακτοποίησε τα χαρτιά σου. Βάλε την ταμπλέτα σου στο πλάι. Τοποθέτησε τα μολύβια σου στη θήκη ή το συρτάρι. Βάλε όλα τα πράγματα στη θέση τους και μετά σήκω.

Βήμα τρίτο: Άδειασε το πάτωμα. Το πάτωμα δεν είναι αποθήκη, σκουπιδοντενεκές, ή γραφείο. Είναι εκεί για να στηρίζονται τα έπιπλά σου και για να κινείσαι.

Κάτσε στη μέση του δωματίου και κοίτα. Τι ακουμπάει στο πάτωμα που δεν είναι έπιπλο (μην μου πεις “εγώ”, λολ). Μάζεψέ το. Βρες μια θέση γι’ αυτό και όποτε το χρησιμοποιείς, φρόντιζε να το επιστρέψεις στη θέση του.

Προσοχή! Κάθε χώρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με το μέγεθός του και με τη χρήση του. Είναι λογικό κάποιοι χώροι να παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά η προσέγγιση του “όλα έχουν μία θέση” είναι απλή και μπορεί να εφαρμοστεί παντού.

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις πως σου αξίζει να ζεις ή και να εργάζεσαι σε έναν χώρο που σε βοηθάει να είσαι ήρεμη. Σου αξίζει να επιστρέφεις στο σπίτι σου και να μην παθαίνεις πανικό με όλα τα πράγματα που βρίσκονται στη μέση. Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις!

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Στο μεταξύ, μπορείτε να στέλνετε όλες τις ερωτήσεις, απορίες, παρατηρήσεις και σκέψεις σας στο email info@rodiavalkanou.com ή μέσω των προφίλ μου στο facebook και το instagram. Στην περιγραφή μπορείτε να βρείτε όλα τα χρήσιμα λινκ.

Εάν η θεματολογία σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, μπορείτε να κάνετε subscribe μέσω του spotify, του youtube ή οποιασδήποτε πλατφόρμας μέσω της οποίας παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας podcast.

Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site rodiavalkanou.com. Κάνετε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να δείτε όλα τα επεισόδια, με τις αναφορές τους, τα σχετικά λινκ και το κείμενο.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε μέχρι το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!