Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 46: Τι σημαίνει απλή λύση;

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Οι σημαντικές ιδέες χρήζουν επανάληψης κι εγώ θα συνεχίσω να μιλάω για το πόσο αγαπώ την απλότητα.

(Μπορείς ν’ ακούσεις το επεισόδιο 19 για μια εισαγωγή στην ιδέα της απλής λύσης για πολύπλοκα προβλήματα.)

Θα ξεκινήσω με τρεις παραδοχές:

  1. Απλό δεν σημαίνει εύκολο
  2. Η απλότητα έχει μεγάλη δυναμική
  3. Οι απλές λύσεις είναι ελαστικές

Για να αναλύσουμε λίγο παραπάνω.

Απλό δεν σημαίνει εύκολο. Αν το σκεφτείς νομίζω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου. Ακόμη και τα πιο περίπλοκα πράγματα, αν τα μελετήσεις, αν τα αποδομήσεις, απαρτίζονται από μια σειρά μικρότερα, απλά πράγματα. Είναι σαν να βλέπεις ένα πολύ μπερδεμένο κουβάρι κλωστή. Σε φοβίζει, αλλά είναι ΜΙΑ κλωστή με δύο άκρες. Απλό. Αλλά δύσκολο.

Τείνουμε να αποδίδουμε ευκολία στην απλότητα ενώ, στην πραγματικότητα, τα απλά πράγματα μπορεί να είναι πολύ δυσκολότερα.

Η απλότητα έχει μεγάλη δυναμική. Κι αυτό γιατί μια απλή ιδέα μπορείς να την ενσωματώσεις πιο γρήγορα, να την αναπτύξεις κι ακόμη και να τη μεταφέρεις σε άλλους τομείς.

Εάν ξεκινήσεις από κάτι περίπλοκο, θα χρειαστεί μεγαλεπίβολος σχεδιασμός για να καταφέρεις να το ανεβάσεις μια κλίμακα παραπάνω ή να δώσεις μεγαλύτερο βάθος ή να προσθέσεις στοιχεία. Έτσι, η δυναμική του είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Οι απλές λύσεις είναι ελαστικές. Ακριβώς όπως είπα πριν, η πολύπλοκη προσέγγιση μπορεί να σε παγιδεύσει. Όταν έχεις πολλά κινούμενα μέρη, είναι δύσκολο να τα προσέξεις όλα και να τα προσαρμόσεις για τη δουλειά που θέλεις.

Μια απλή λύση μπορεί να ταιριάξει πολύ πιο εύκολα σε πολλαπλούς τομείς της ζωής ή της δουλειάς σου ή ακόμη και σε αρκετά διαφορετικά άτομα ασχέτως των διαφορών τους.

Πιστεύω πως αυτό που κάνει τις απλές λύσεις να φαντάζουν τόσο δύσκολες, είναι το γεγονός πως, για να επιτύχουν, απαιτούν δέσμευση, επιμονή και συνέπεια.

Είναι σίγουρα πιο εύκολο να πιάσεις κάτι περίπλοκο, να το δοκιμάσεις και να πεις “ε, δεν δούλεψε” ή “ε, ήταν πολύ περίπλοκο και δύσκολο και γι’ αυτό δεν το κατάφερα”. Οι απλές λύσεις όμως, δεν αφήνουν το περιθώριο αυτής της δικαιολογίας. Είναι εκεί. Αρκεί να κάνεις το βήμα.

Εγώ το εικονοποιώ κάπως σαν Lego. Εάν πρέπει να χτίσω ένα πρόγραμμα, δεν μπορώ να ξεκινήσω από την κορυφή με κάτι ήδη περίπλοκο. Πρώτα θα ξεκινήσω με τα πιο απλά, βασικά κομματάκια για τη βάση, και μόνο όταν αυτά είναι σταθερά θα αρχίσω να προσθέτω κι άλλα, απλά κομματάκια από πάνω.

Ναι, ναι, ναι. Μπορεί να σου ακούγεται βαρετό. Τι να σου κάνω όμως που η καθημερινότητα είναι γεμάτη με τέτοια απλά μικροπραγματάκια που μπορεί να είναι λιγουλάκι βαρετά, αλλά είναι απαραίτητα αν θέλεις να δημιουργήσεις μια βάση για ν’ αναπτύξεις ποικιλία από καλές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να σταθείς γερά στα πόδια σου;

Μια μικρούλα, απλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αρκετή. Και, για μένα είναι προτιμότερο να ανεβαίνεις αργά και σταθερά μια σκάλα από το να προσπαθήσεις να πηδήξεις τρία σκαλιά μαζί και να τσακιστείς.

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές που θα χρειαστεί να πάρεις ένα ρίσκο, ν’ ανέβεις ένα σκαλί διπλό, αλλά δεν μπορεί αυτή να είναι η βάση της προσέγγισής σου. Χρειάζεσαι ένα σταθερό θεμέλιο που να το έχεις ενσωματώσει καλά για να μπορείς να βασιστείς και να πάρεις και τα ρίσκα σου.

Τα πιο γερά θεμέλια χτίζονται πάνω σε απλές λύσεις. Είναι δύσκολες, αλλά έχουν δυναμική και ευελιξία. Και πάνω απ’ όλα, είναι εφικτές.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!