Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 12: Περί αυθεντίας

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Πριν πέσουμε με τα μούτρα στο σημερινό μας θέμα, ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα υπέροχα σχόλιά σας και το feedback που μου δίνετε όλον αυτόν τον καιρό. Θέλω να ξέρετε πως με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για ν’ ανταποκριθώ στις ανάγκες σας.

Σήμερα θ’ αγγίξουμε το θέμα της αυθεντίας και της υποκειμενικότητας.

Ανοίγω παρένθεση: Στο παρόν αναφέρομαι μόνο στους επαγγελματίες του χώρου του coaching και της συμβουλευτικής για την προσωπική εξέλιξη και βελτίωση, ειδικά επειδή υπάρχει μια έκρηξη στον τομέα του και θα ήθελα να είστε προετοιμασμένοι. Κλείνει η παρένθεση.

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή: κανείς δεν ξέρει τη ζωή σου καλύτερα από εσένα. Κανείς δεν ξέρει πώς να είναι να είσαι εσύ, πώς είναι να ξυπνάς κάθε μέρα, πώς δουλεύεις, τι ήχους κάνει το στομάχι σου όταν πεινάς. Κανείς δεν ξέρει πώς αισθάνεσαι μέσα στις σχέσεις σου, μέσα στον χώρο σου. Εσύ είσαι η αυθεντία σε ό,τι έχει να κάνει μ’ εσένα.

Μπορεί εγώ να έχω αναπτύξει γνώσεις και τεχνικές και μέσα από την εμπειρία μου να μου δίνεται η ευχάριστη δυνατότητα να μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, όμως ποτέ δεν ξεχνάω ότι δεν τα ξέρω όλα. Δεν τα έχω όλα λυμένα.

Όταν ξεκινάω μια διαδικασία συμβουλευτικής για προσωπική εξέλιξη, συζητάω αναλυτικά και σε βάθος με τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου. Ποια είναι η δική της υποκειμενική πραγματικότητα, ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ποιοι οι στόχοι της. Δεν έχει νόημα να την πιέσω να εφαρμόσει πρακτικές που δουλεύουν μόνο για μένα.

Εσύ κι εγώ είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και, ως εκ τούτου, μπορεί να μας ταιριάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο πρόβλημα. Εάν μια πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητά σου, θα βρούμε μια άλλη. Εάν ένα πρόγραμμα δεν μπορεί να ενταχθεί στη ζωή σου, δεν αξίζει να πιεστείς να το κάνεις γιατί δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Μην αφήσεις κανέναν να σε πιέσει να εφαρμόσεις κανόνες που δεν ταιριάζουν στη ζωή σου. Εάν ένας κανόνας δεν είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σ’ εσένα, φταίει ο κανόνας και όχι εσύ.

Οι λύσεις της οργάνωσης, της βελτίωσης, της απόδοσης, ακολουθούν μεν κάποιους γενικούς κανόνες, αλλά πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικές και πάντα αρκετά ευέλικτες ώστε να εξυπηρετήσουν τις υποκειμενικότητες όλων μας.

Και μια πολύ σημαντική αλήθεια: Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα που δε λύνονται μόνο με θετικές σκέψεις. Χρειάζεται μέθοδος, οργάνωση, συνέπεια και προσωπική δουλειά για τη βελτίωσή μας. Το coaching και οι ατομικές συνεδρίες δε γίνονται με σκοπό να έρθει ο από μηχανής θεός να πατήσει ένα κουμπί και να τα βλέπεις όλα θετικά και ρόδινα. Γίνονται για να αποκτήσει κανείς εργαλεία με τα οποία να μπορεί πραγματικά ν’ αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες.

Η καθημερινότητά μας βουλιάζει κάτω από υποχρεώσεις, deadlines, δουλειές και πολλές πολλές ενοχές. Η δουλειά ενός συμβούλου προσωπικής εξέλιξης δεν είναι να προσθέσει πάνω στις ενοχές αυτές. Δεν είναι να σε υποχρεώσει να εφαρμόσεις κάτι που δεν σου ταιριάζει. Είναι να βρει έξυπνες και ευέλικτες λύσεις που να προσαρμόζονται στην υποκειμενική εμπειρία της ζωής σου.

Μην μασάς. Ακόμη κι οι αυθεντίες μπορεί ν’ αφήσουν το κρεβάτι τους ξέστρωτο μια μέρα.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!