Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 42: Το καλό το presentation

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Μπήκε κι ο Φλεβάρης! Ο δεύτερος μήνας της χρονιάς συνήθως συνοδεύεται από αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά. Το πνεύμα των γιορτών έχει εξασθενήσει, οι πρώτες δημιουργικές σκέψεις ανανέωσης στη δουλειά έγιναν μέσα στον Γενάρη και τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά της υλοποίησης.

Στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, πριν μπορέσει η περίοδος της δημιουργικής σκέψης και αναζήτησης να μεταφραστεί σε πραγματική δράση, πρώτα περνάμε από τη φάση των συνεχόμενων συζητήσεων και επεξεργασίας.

Και όλες ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, ε; Παρουσιάσεις. Η ώρα που πρέπει να σταθείς μπροστά σε συναδέλφους, αφεντικά και λοιπούς και να παρουσιάσεις την ιδέα σου, να την εξηγήσεις, να την υπερασπιστείς και να την προωθήσεις.

Κάποιες από εσάς θα κληθείτε να κάνετε κάτι ακόμη πιο δύσκολο: να δώσετε την παρουσίασή σας ψηφιακά, χάνοντας την οικειότητα και την αμεσότητα της live επαφής με το κοινό σας.

Πώς λοιπόν μπορείς να κάνεις την παρουσίασή σου ξεχωριστή και αποτελεσματική; Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες πρακτικές:

Προετοιμάσου τόσο όσο πρέπει
Προφανώς ξέρεις ότι πρέπει να γνωρίζεις σε βάθος το θέμα το οποίο πρόκειται να παρουσιάσεις, δεν σου λέω κάτι καινούργιο, αλλά είναι καλό να μην το ξεχνάς. Μελέτα σε βάθος τα στοιχεία σου, τα νούμερα, τα βασικά σημεία της παρουσίασης και προβάρισέ την μπροστά σε φίλους που θα σου δώσουν ειλικρινές feedback.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
Κανείς ποτέ δεν έχει καταφέρει να παρακολουθήσει τεράστιες παρουσιάσεις με άπειρα λόγια, bullet points και πηχτό κείμενο στα slides. Μια συνηθισμένη προσέγγιση είναι το 10-20-30: 10 λιγότερα slides απ’ όσα θα έβαζες, 20 λεπτά μάξιμουμ διάρκεια και 30άρι μέγεθος στη γραμματοσειρά σου.

Αφηγήσου μια ιστορία
Καλά είναι τα δεδομένα και τα νούμερα, αλλά πώς να σε παρακολουθήσει ο απέναντι εάν προσπαθεί συνέχεια να κρατήσει στο μυαλό του πεντακόσια στοιχεία; Είναι αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται καλύτερα όσα έχεις να πεις εάν τα παρουσιάσεις ως ιστορία με παραδείγματα, μεταφορές και ροή.

Μίλα τη γλώσσα του σώματος
Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε άλλους ανθρώπους, ακόμη κι ασυναίσθητα, σε προσέχουν και καταγράφουν τη γλώσσα του σώματός σου. Φρόντισε να είσαι ευθυτενής, ήρεμη, εκφραστική και να κοιτάς τους υπόλοιπους στα μάτια.

Συνδέσου με το κοινό σου
Εάν μετά την παρουσίασή σου υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις, κάνε τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου να νιώσουν πως τους ακούς πραγματικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις όπως “αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση” ή “χαίρομαι πολύ που το παρατηρήσατε αυτό”. Όσο καλύτερη η σύνδεση, τόσο καλύτερο και το feedback που θα πάρεις.

Ας δούμε όμως και κάποιες ιδέες ειδικά για τις περιπτώσεις των ψηφιακών παρουσιάσεων:

Φρόντισε όλα τα τεχνικά στοιχεία
Σε παρουσιάσεις από απόσταση πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Εάν χρησιμοποιείς laptop, σύνδεσε το router απευθείας με ethernet. Είναι επίσης έξυπνο, να στείλεις το αρχείο της παρουσίασης σε κάποια που θα είναι παρούσα, ούτως ώστε, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά με το share screen σου ή τη σύνδεσή σου, να μπορεί εκείνη να ανοίξει την παρουσίαση κι εσύ να παρουσιάζεις μόνο με τον ήχο σου.

Εκμεταλλεύσου την κάμερα
Μιας και η απομακρυσμένη παρουσίαση δεν δίνει πολλές ευκαιρίες για σύνδεση με τους συμμετέχοντες, προσπάθησε να υποκαταστήσεις την επαφή που θα δημιουργούσες σ’ ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας σωστά την κάμερα. Έχε καλό, καθαρό φωτισμό, κέντραρε την εαυτή σου στη μέση της οθόνης (όχι πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά) και κοίταζε απευθείας στην κάμερά σου. Ναι, είναι λίγο δύσκολο στην αρχή, γιατί έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε την οθόνη μας, αλλά εάν έχεις τοποθετήσει την κάμερα σε ένα σωστό ύψος για το πρόσωπό σου, έτσι οι υπόλοιποι θα αισθάνονται πως τους κοιτάς στα μάτια.

Κράτα τη συγκέντρωσή σου
Ακόμη κι αν υπάρχει chat που τρέχει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είναι προτιμότερο να πεις από την αρχή ότι θα απαντήσεις στα σχόλια μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αποσπάται η προσοχή σου ενώ προσπαθείς να μιλήσεις. Δώσε αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσεις στο τέλος να διαβάσεις τα σχόλια και ίσως να βρεις ευκαιρίες να εξηγήσεις ακόμη καλύτερα το θέμα σου δίνοντας απαντήσεις που θα προκύψουν εκεί.

Ελπίζω τώρα να νιώθεις λιγάκι πιο έτοιμη. Ξέρω πως μπορείς να τα καταφέρεις. Είσαι σούπερ και μπορείς. Καλή επιτυχία!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!