Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.
Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.
Εάν είσαι γυναίκα, θηλυκότητα, fem presenting άτομο, είμαι σίγουρη πως έχεις συναντήσει δυσκολίες στον εργασιακό σου χώρο, γύρω από το πώς να κερδίσεις σεβασμό, πώς να παρουσιάζεις τη δουλειά σου και άλλα συναφή.
Είναι δυστυχώς ακόμη δύσκολο να υπάρχεις ως θηλυκότητα στον εργασιακό χώρο και αυτό το πρόβλημα, όπως κάθε τι κοινωνικό, είναι πολυεπίπεδο.
Αρχικά, πρέπει να σημειώσω πως τα όσα θα συζητήσουμε σήμερα δεν είναι καθολικές λύσεις και μπορεί να μην ταιριάζουν όλα απολύτως στην περίπτωσή σου. Μπορεί όμως να πάρεις κάποιες ιδέες που να μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου.
Επίσης, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη πως αρκετοί άνθρωποι, ανάλογα τη θέση τους μέσα σε έναν εργασιακό χώρο, τη δυναμική της εξουσίας που υπάρχει γύρω τους και την αναγκαιότητα του βιοπορισμού τους, μπορεί να μην αισθάνονται την ασφάλεια να κάνουν κάποια από αυτά τα βήματα. Κι αυτό είναι οκ.
Αν η θέση σου είναι επισφαλής, δεν οφείλεις σε κανέναν ένα performativity που σε κάνει να νιώθεις άβολα, ή θέτει σε κίνδυνο τον βιοπορισμό και την επιβίωσή σου. Παρ’ όλ’ αυτά, αν όντως εργάζεσαι σε ένα τόσο περιοριστικό και καταπιεστικό περιβάλλον, θα σου πρότεινα να βάλεις μπροστά ένα σχέδιο διαφυγής, με σαφή και οργανωμένα βήματα για τη μετάβασή σου σε κάποια άλλη θέση, εργασία ή οργανισμό.
Πώς μπορείς λοιπόν να βεβαιωθείς πως η φωνή σου ακούγεται στη δουλειά; Ας δούμε μερικές απλές, αρχικές προτάσεις:
Διατήρησε ευθυτενή στάση σώματος και μην υποχωρείς στον χώρο
Καμιά φορά, τείνουμε να καθόμαστε ή να στεκόμαστε με τρόπο που μινιμάρει τον αντίκτυπό μας στον φυσικό χώρο. Αυτή είναι μια ασυναίσθητη κίνηση που γίνεται από πολλές θηλυκότητες, μιας και η κοινωνία μας διδάσκει να μην διεκδικούμε φυσικό χώρο, σαν αυτός να ανήκει μόνο στις αρρενωπότητες.
Στάσου ευθεία. Με τα πόδια σου ως γερή βάση. Όταν κάποιος χρειάζεται να περάσει, μην μαζεύεσαι ενστικτωδώς στην άκρη. Προφανώς δεν εννοώ να είσαι αγενής και να κλείνεις τον δρόμο κάποιου. Απλώς δεν χρειάζεται και να μικραίνεις εάν έχει ήδη αρκετό χώρο. Ακόμη κι αυτή η μικρή κίνηση, μπορεί να σε γεμίσει αυτοπεποίθηση και να κάνει την παρουσία σου πιο σαφή και έντονη.
Απαίτησε τον σεβασμό που σου αξίζει όταν σου απευθύνουν τον λόγο
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δέχεσαι να σου μιλάνε χρησιμοποιώντας υποκοριστικά ή άλλες λέξεις όπως “κοπέλα μου”, “αγάπη μου” και λοιπά. Έχεις όνομα. Το όνομά σου έχει δύναμη.
Επιτρέποντας την αντικατάσταση του ονόματός σου, ο συνομιλητής εκλαμβάνει το μήνυμα πως κι εσύ μπορείς ν’ αντικατασταθείς. Αντιστάσου.
Ζήτα από τον συνομιλητή σου να σου απευθύνεται με το όνομά σου. Εάν αισθάνεσαι αρκετά άνετα να το κάνεις, όποτε κάποιος σε αποκαλεί π.χ. “κοπέλα μου”, κάνε παύση στην κουβέντα και πες δυνατά το όνομά σου. Επανέλαβε όσες φορές χρειαστεί.
Μην απολογείσαι χωρίς αιτία, είτε γραπτά είτε προφορικά
Εάν δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος, μην απολογείσαι. Πρόκειται για μια ακόμη μαθημένη συμπεριφορά που οδηγεί τις θηλυκότητες να απολογούνται ως άλλη μια ένδειξη μείωσης του χώρου και του χρόνου που διεκδικούμε.
Έχεις μια ερώτηση; Κάνε την. Αντί να πεις “συγγνώμη, μπορώ να μάθω το τάδε”, απλώς ρώτα “τι είναι το τάδε”. Εάν χρειάζεται να ζητήσεις κάτι από κάποιον συνάδελφο ή προϊστάμενο, ζήτα το. Αντί να πεις “συγγνώμη, αλλά θα χρειαστεί το δείνα”, απλώς πες “χρειάζεται το δείνα”.
Εάν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, απτή αιτία για την οποία χρειάζεται ν’ απολογηθείς, οι διαρκείς συγγνώμες καταγράφονται ως απολογία για την ίδια σου την ύπαρξη στη δουλειά.
Προετοίμασε από πριν θέλεις να πεις σε μια συζήτηση που σε αγχώνει
Όποτε πρόκειται να βρεθείς σε κάποια συνάντηση ή συζήτηση που γνωρίζεις ότι σε αγχώνει, είτε λόγω του θέματος είτε λόγω των παρευρισκομένων, προετοιμάσου.
Δεν εννοώ να φτιάξεις ολόκληρο σενάριο. Στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής συνάντησης πρέπει να φαίνεται πως έχεις κάνει τη σωστή προετοιμασία και γνωρίζεις τι θέλεις να πεις και τι να ρωτήσεις, αλλά όχι στον βαθμό που να φαίνεται πως έχεις προβάρει αυτά που λες. Χρειάζεται μια φυσικότητα.
Ως προετοιμασία, μπορείς να φτιάξεις ένα προσχέδιο με ερωτήσεις ή παρατηρήσεις που θέλεις να θυμάσαι, ίσως και να έχεις 5-6 λέξεις σημειωμένες στο κινητό ή το τετράδιό σου για να βεβαιωθείς πως δεν θα ξεχάσεις να αναφέρεις κάτι.
Φόρα ρούχα που σε βοηθούν να αισθάνεσαι δυναμική
Μπορεί να μην έχω κάποια επαφή με τη μόδα, αλλά ξέρω πολύ καλά ποια ρούχα με κάνουν να νιώθω δυναμική και άνετη.
Ανάλογα πάντα με το dress code του χώρου εργασίας, προτείνω να προσπαθήσεις (σιγά σιγά και όπως μπορείς), να συλλέξεις κάποια ρούχα μέσα στα οποία να αισθάνεσαι άνετα να περνάς όλες τις ώρες που χρειάζεται να βρίσκεσαι στη δουλειά, αλλά και που, ταυτόχρονα, ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή σου.
Δεν είναι θέμα ομορφιάς ή μόδας. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Εάν φοράς κάτι άβολο ή στενό ή κάτι μέσα στο οποίο δεν νιώθεις οκ, σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά η γλώσσα του σώματός σου, θα είσαι πιο μαζεμένη και θα είναι λιγότερο πιθανό να μπορείς να κινείσαι άνετα στον χώρο.
Θα επαναλάβω: όλα τα παραπάνω είναι προτάσεις τις οποίες μπορείς να διαμορφώσεις όπως σε βολεύουν για τη δική σου περίπτωση.
Τέλος, πρέπει να σε προειδοποιήσω πως, πολλοί άνθρωποι δεν αντιδρούν καλά απέναντι σε θηλυκότητες που διεκδικούν χώρο, χρόνο, σεβασμό. Οπότε μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις εάν ξαφνικά υιοθετήσεις κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές. Εάν δεν κινδυνεύει ο βιοπορισμός σου κάνοντάς τα, επέμεινε. Σου αξίζει.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.
Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!
Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!