Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 57: Ζήτα βοήθεια

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Βοήθειααααααααα!

Να, είδες; Τόσο απλό είναι! xD

Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι συνέχεια, αλλά η αλήθεια είναι πως τα κυριαρχικά δεδομένα, ιδιαίτερα μέσα από το πρίσμα του καπιταλισμού, προωθούν πολύ την εικόνα του ατόμου ως της υπέρτατης ύπαρξης.

Ένα άτομο αποκομμένο από προσωπικές και κοινωνικές δομές στήριξης, αποστειρωμένο ιδεολογικά και απομονωμένο πολιτικά.

Το κυρίαρχο αφήγημα δομείται πάνω στην ιδέα του παντοδύναμου ατόμου. Ενός ατόμου που μπορεί να τα κάνει όλα. Να πηγαίνει στη δουλειά και να παράγει χωρίς προβλήματα, να επιστρέφει σπίτι και να διεκπεραιώνει προσωπικές εργασίες και να καταναλώνει δημοφιλή αντικείμενα ή προϊόντα κουλτούρας για να αισθάνεται λιγότερο μόνο.

Μέσα στα πλαίσια αυτού του αφηγήματος δεν υπάρχει χώρος για φροντίδα. Και σίγουρα δεν είναι αποδεκτή η υποστήριξη και η βοήθεια (εκτός εάν αυτή είναι προϊόν προς αγορά). Η καλή ατομικότητα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις μόνη, να καταφέρει τα πάντα μόνη, να αποτύχει μόνη.

Οι άνθρωποι όμως είναι κοινωνικά ζώα. Δεν είναι φτιαγμένοι να λειτουργούν μονίμως ως ατομικότητες. Χρειαζόμαστε τη στήριξη άλλων ανθρώπων, ομάδων, μηχανισμών, ώστε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε ποιοτικά και ήρεμα.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια.

1. H προσπάθεια να ξεφύγεις από αυτό το πλαίσιο που σε συνθλίβει είναι δύσκολη. Χρειάζεται ν’ αφεθείς, να στηριχτείς και να εμπιστευτείς άλλους ανθρώπους. Κι αυτό είναι τρομαχτικό.

Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ πως δεν θα υπάρξουν και άνθρωποι που θα σε απογοητεύσουν, αλλά χρειάζεται το σθένος να αφεθείς πριν καταλήξεις στο αποτέλεσμα.

2. Mόνο η ιδέα του να ζητήσεις βοήθεια μπορεί να είναι αγχωτική, καθώς χρειάζεται μια βουτιά στην ευαλωτότητα. Χρειάζεται ν’ αποκαλύψεις κάποιο στοιχείο σου για το οποίο νιώθεις ανασφάλεια.

Κανείς άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Ακόμη και το άτομο στο οποίο στρέφεσαι για βοήθεια, έχει άλυτα ζητήματα, προβλήματα, ανασφάλειες.

3. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν σε αφήνει να ζητήσεις βοήθεια. Αισθάνεσαι πως δεν σου αξίζει να σε βοηθήσουν ή ακόμη και πως δεν θα βρεθεί κανένας άνθρωπος που να θελήσει να σε στηρίξει.

Όλες έχουμε αισθανθεί έτσι κάποια στιγμή. Όσο επενδύεις την πραγματική, ειλικρινή σου εαυτή σε μια σχέση, τόσο θα βεβαιώνεσαι πως είναι οκ να αποπειραθείς να ζητήσεις βοήθεια.

Προσοχή! 1 – Η βοήθεια δεν μπορεί να έρχεται με 532 όρους και προϋποθέσεις. Εάν αισθανθείς πως ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου βρίσκει ευκαιρία για να σε ξεζουμίσει ενώ είσαι ευάλωτη, ΓΚΕΤ ΑΟΥΤ!

Προσοχή! 2 – Η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται πακέτο με τοξικότητα. Ζητάς βοήθεια για να στηριχτείς, όχι για να διαλυθείς. Εάν για να πάρεις βοήθεια στο Α, πρέπει να γίνεις κουρέλι στο Β, όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Προσοχή! 3 – Η βοήθεια δεν μπορεί να είναι αυστηρά ανταλλακτική. Δεν γίνεται δηλαδή να βοηθήσεις μια φίλη σου και μετά από πέντε χρόνια να της το χτυπήσεις ή να απαιτήσεις κάτι επειδή έκανες κάτι για εκείνη. Και κανείς δεν δικαιούνται να στο κάνει εσένα αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα, δυσκολίες, πράγματα που ζορίζονται να κάνουν κ.ο.κ.. Κανείς μας δεν έρχεται σ’ αυτόν τον κόσμο έτοιμος με κάποιου τύπου manual που λύνει όλα τα ζητήματα.

Είναι ακόμη απολύτως λογικό εσύ να είσαι καλή στο Χ και η φίλη σου να είναι καλή στο Ψ και κάποια άλλη φίλη στο Δ.

Εάν π.χ. έχεις μια φίλη που γουστάρει άπειρα να πλένει πιάτα κι εσύ περνάς λίγο χάλια και είσαι εντελώς φρικαρισμένη με τον νεροχύτη σου, πάρε ένα τηλέφωνο και ζήτα της βοήθεια! Για εκείνην θα είναι ευκολότερο κι εσύ θα ηρεμήσεις. Και είμαι σίγουρη πως δεν θα έχει απολύτως κανέναν ενδοιασμό να σε στηρίξει.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως πρέπει ν’ αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι στην εαυτή σου, όπως στην καλύτερή σου φίλη.

Εάν η κολλητή σου έχει ένα πρόβλημα, σπεύδεις να βοηθήσεις, να στηρίξεις, να φροντίσεις. Ε, το ίδιο ακριβώς σου αξίζει κι εσένα!

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ζήτα βοήθεια.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!