Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Επιτέλους φτάσαμε στο επεισόδιο για το γραφείο. Τ’ αγαπώ τα γραφεία! Αν ήμουν έπιπλο, νομίζω θα ήμουν γραφείο (ή ανατομική καρέκλα γραφείου… αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Αυτό, το αγαπημένο μου έπιπλο, μπορεί να πάρει πολλές μορφές:
Να ‘ναι ορθογώνιο, στρογγυλό, γωνία
Να ‘ναι γυάλινο, ξύλινο, μεταλλικό
Να ‘ναι το τραπέζι της κουζίνας
Να ‘ναι ο καναπές ή το τραπεζάκι του σαλονιού
Να ‘ναι το κρεβάτι ή το πάτωμα
Να ‘ναι τοσοδούλικο ή να ‘ναι τεράστιο
Κάθε μιά μας φαντάζεται κάτι διαφορετικό όταν λέμε “γραφείο”. Για κάποιους είναι ένας χώρος μακρυνός από το σπίτι. Για άλλους είναι μια γωνία του σαλονιού. Για άλλους είναι όπου βρίσκεται το κινητό τους.
Όλα τα γραφεία όμως, μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό, μια ιδιαίτερη μαγεία, μια εξωπραγματική ικανότητα να γεμίζουν μέχρι να είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν.
Πώς, λοιπόν, ν’ αντισταθούμε σ’ αυτήν την τάση;
Σκέψου τι χρειάζεσαι να έχεις πάνω στο γραφείο. Τώρα σκέψου τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεσαι να έχεις πάνω στο γραφείο.
Υποθέτω (μιας και είναι 2021) πως ένα λάπτοπ ή άλλα παραφερνάλια υπολογιστή πιάνουν έναν ικανό χώρο, όπως επίσης η κούπα σου ή το νερό σου. Και μετά… το χάος.
Ξέρω κάποιους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ένα χαωμένο γραφείο βοηθάει τη δημιουργικότητα ή και την αποδοτικότητά τους. Δεν επιθυμώ να τους βγάλω ψεύτες, αλλά ας πούμε πως δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους από μας.
Όπως λέγαμε και στο επεισόδιο για τον οπτικό θόρυβο, ο χώρος στον οποίον εργαζόμαστε είναι καλό να έχει κάποια οργάνωση και τάξη προκειμένου να μην πέφτουμε στον λάκκο του ν’ αποσυντονιζόμαστε όσο δουλεύουμε. Αν έχεις πάνω στο γραφείο σου χαρτιά για ανακύκλωση, τις βρώμικες κούπες από τις προηγούμενες 4 μέρες και μια κάλτσα, είναι σίγουρο πως την ώρα που θα έπρεπε να είσαι συγκεντρωμένη σ’ αυτό που κάνεις, θα σκέφτεσαι “ωχ, πάλι δεν πήγα τις κούπες μέσα” και… πάει η συγκέντρωση.
Ο οπτικός θόρυβος είναι συνήθως απειλή που μπορεί εύκολα να πλήξει τη συγκέντρωση, κι αυτό κοστίζει πολλαπλάσια όταν μιλάμε για τον χώρο στον οποίον δουλεύουμε.
Η πρότασή μου είναι απλή. Όχι εύκολη. Απλή.
Ξεκίνα κάνοντας μια δέσμευση απέναντι στον εαυτό σου: κάθε μέρα που τελειώνεις τη δουλειά σου, άδειασε το γραφείο σου από τα αντικείμενα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Πρώτα δημιούργησε μια μόνιμη, φιξ θέση για το κάθε πράγμα, στην οποία θα το επιστρέφεις αφού το χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα: έχεις πάντα δίπλα σου χαρτί και μολύβι; Πριν σηκωθείς από το γραφείο, βάλε το μολύβι στη μολυβοθήκη του και τα χαρτιά σου στο αντίστοιχο συρτάρι ή θήκη.
Καταλαβαίνω πως μπορεί να αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι οχτακόσια πράγματα ταυτόχρονα, αλλά δεν μπορεί να τα χρησιμοποιείς ταυτόχρονα όλα, ούτε κι αν είσαι χταπόδι! Έχε μπροστά σου αυτό που δουλεύεις. Όταν το τελειώνεις, βάλτο στη φιξ θέση του.
Ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας του γραφείου σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δίσκους εγγράφων ή σκληρούς φακέλους αρχειοθέτησης για να αποθηκεύεις τα έγγραφα που θα συνεχίσεις να δουλεύεις για κάποιες μέρες. Αφού ολοκληρώσεις τη δουλειά σου μ’ αυτά, μπορείς να τα μεταφέρεις σε έναν πιο μόνιμο αποθηκευτικό χώρο, είτε αυτός είναι συρτάρι, είτε κουτί αρχειοθέτησης.
Για τα μικρά γραφεία αυτό είναι σημαντικό, καθώς ακόμη κι ένα αντικείμενο που περισσεύει, όχι απλώς δίνει όψη χάους, αλλά περιορίζει πραγματικά τις κινήσεις σου. Για τα μεγάλα γραφεία αυτό είναι σημαντικό, γιατί υπάρχει ολοένα και περισσότερος χώρος στον οποίον μπορείς να… σπρώξεις πράγματα και να τα αγνοήσεις πριν έρθει ένα τελευταίο Α4 να κάτσει πάνω στον σωρρό και να γκρεμιστούν όλα.
Οπότε, πριν τελειώσεις τη δουλειά σου, φρόντιζε να τακτοποιείς το γραφείο σου, ώστε την επόμενη μέρα να ξεκινάς με μια καθαρή επιφάνεια και να μην συσσωρεύονται τα πάντα, το ένα πάνω στ’ άλλο.
Κάθε χώρος είναι μοναδικός κι έχει τις δικές του δυσκολίες, αλλά ο απλός κανόνας είναι: βρες μια μοναδική, φιξ θέση για τα πράγματά σου και φρόντιζε αφού τα χρησιμοποιείς, να τα επαναφέρεις στη θέση αυτή.
Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλα τα φυσικά μέρη του σπιτιού ή του γραφείου και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρο. Θα κερδίσεις και την αίσθηση της τάξης και οργάνωσης, αλλά και τη βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ψάχνεις δύο ώρες για το στικάκι ή τα κλειδιά σου ή το κινητό σου ενώ αυτό είναι, κυριολεκτικά, μπροστά σου.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!