Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 48: Τέρας συγκέντρωσης!

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Θα ξεκινήσω σημειώνοντας πως ό,τι θα πω σήμερα δεν προορίζεται για άτομα με ΔΕΠΥ ή άλλες νευροατυπικότητες που επηρεάζουν τη συγκέντρωση. Εάν σε ενδιαφέρει να ακούσεις τις πιο εξειδικευμένες τεχνικές, στείλε μου ένα μήνυμα και, εάν μαζευτούν αρκετά, θα κάνω ένα ξεχωριστό επεισόδιο σχετικά.

Τι είναι η συγκέντρωση;
Είναι η δυνατότητα να κατευθύνεις ελεγχόμενα όλη σου την προσοχή σε μια δραστηριότητα.

Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να επιλέξεις τη μία δραστηριότητα στην οποία θα συγκεντρωθείς και, άρα, θα πρέπει να απορρίψεις αρκετές άλλες.

Πώς επιλέγεις σε ποια δραστηριότητα θα επικεντρωθείς;
Χμ. Είμαι σίγουρη πως έχεις ζήσει κάποια πολύ έντονη πίεση χρόνου για να τελειώσεις κάτι. Ας πούμε πως έχεις να κάνεις μια δουλειά με deadline την οποία αφήνεις για πιο μετά και πιο μετά και πιο μετά… μέχρι που είναι πολύ αργά (ας πούμε μια μέρα πριν) και τότε τσακίζεσαι και την κάνεις.

Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν έκανες συνειδητή επιλογή να συγκεντρωθείς σ’ αυτήν τη δουλειά. Ο χρόνος του deadline έκανε την επιλογή για σένα. Κι έτσι αναγκάστηκες να διεκπεραιώσεις.

Όταν μιλάω για συνειδητή επιλογή λοιπόν, εννοώ να πάρεις την απόφαση να κάνεις μια δουλειά, μια δραστηριότητα, χωρίς να πιέζεσαι θανάσιμα από κάποιο deadline και να εμμένεις σε αυτήν μέχρι να τελειώσει.

Σε αυτό βοηθάνε πάντα οι λίστες. Μπορείς να κάνεις μια λίστα με τις δουλειές που έχεις να κάνεις αυτήν τη βδομάδα. Κοίταξέ τη. Υπογράμμισε τις 5 πιο σημαντικές δουλειές. Τώρα συγκεντρώσου μέχρι να τις τελειώσεις. Αντίστοιχα μπορείς να κάνεις μια τέτοια λίστα για τον μήνα ή και ακόμη για τη μέρα, ανάλογα πόσο δύσκολο σου είναι να θέσεις προτεραιότητες.

Ο μύθος του multitasking
Πολύς κόσμος πιστεύει πως είναι καλό και αποδοτικό να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Αυτό είναι μύθος. Ο εγκέφαλός μπορεί να συγκεντρωθεί 100% μόνο σε ένα πράγμα τη φορά. Όταν προσπαθείς να κάνεις πολλές δουλειές μαζί, αναγκάζεις τον εγκέφαλό σου να μεταπηδάει από τη μία στην άλλη, κάνοντας απότομες εναλλαγές, οι οποίες, τελικά, επιβραδύνουν τη δυνατότητα επεξεργασίας, αυξάνουν την πιθανότητα λαθών και μειώνουν την αποδοτικότητα.

Μπορεί συχνά ένας εργοδότης να απαιτεί από εσένα να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η μέθοδος είναι σωστή. Υπάρχει απλώς αυτή η λανθασμένη αντίληψη πως, αν βάλεις την εργαζόμενή σου να κάνει πεντακόσια πράγματα μαζί, θα ξεζουμίσεις περισσότερη εργασία από αυτήν και θα έχεις μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Λάθος. Μέγα λάθος.

Οι διαρκείς περισπασμοί
Όπως έλεγα και στο προχτεσινό ποστ μου, νομίζω πως ποτέ πριν στην ιστορία δεν είχαμε, ως είδος, τόσο μεγάλα και σημαντικά εμπόδια στη συγκέντρωσή μας.

Και κάθε διακοπή της συγκέντρωσης, σου κοστίζει σε χρόνο. Κάθε φορά που σταματάς αυτό που κάνεις για να απαντήσεις σε ένα μήνυμα, για να δεις ένα σχόλιο, για να τσεκάρεις ένα μέηλ, η συγκέντρωσή σου διαλύεται και πρέπει να την ξαναχτίσεις από την αρχή.

Η παρατεταμένη ύπαρξη μέσα σε περιβάλλοντα που περιέχουν τόσους περισπασμούς, πιέσεις για multitasking και διαρκή βομβαρδισμό των αισθήσεων, οδηγεί σε κατακερματισμένη σκέψη, αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολία δόμησης νέων ιδεών.

Τιπς για καλύτερη συγκέντρωση:

  1. Κλείσε για λίγο τις συσκευές σου
    Όποτε ξεκινάς να κάνεις μια δουλειά ή δραστηριότητα που είναι σημαντική και θέλεις πραγματικά να την τελειώσεις, απομάκρυνε το κινητό σου. Το εννοώ κυριολεκτικά, στον φυσικό χώρο. Άφησέ το σε ένα άλλο δωμάτιο και κλείσε τον ήχο των ειδοποιήσεων.

  2. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου
    Θυμάσαι τις λίστες που αναφέραμε πιο πριν; Οργάνωσε μια λίστα με τις δουλειές της μέρας, προσέχοντας να μην τη φορτώσεις. Μια υλοποιήσιμη λίστα θα περιέχει ΜΙΑ δουλειά που θα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να ολοκληρωθεί και μία μικρότερη που μπορείς να κάνεις ενδιάμεσα.

  3. Λειτούργησε στο παρόν
    Την ώρα που θέλεις να συγκεντρωθείς, θα χρειαστεί να κάνεις τη συνειδητή προσπάθεια να δεσμευτείς στο παρόν. Κλείσε την κάνουλα των σκέψεων που κινούνται γύρω από το τι θα κάνεις μετά, ποια άλλη δουλειά πρέπει να γίνει, τι θα κάνεις αύριο ή οτιδήποτε τέτοιο. Μείνε σε αυτό που κάνεις.

  4. Κάνε συχνά διαλείμματα
    Η συγκέντρωση δεν αγοράζεται με το κιλό. Δεν μπορείς να μείνεις απολύτως συγκεντρωμένη για πολλές ώρες. Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα σε τακτά διαστήματα ώστε να ξεκουράζεται το μυαλό σου και να μπορείς να επιστρέψεις στη δραστηριότητά σου. Ειδικά όταν ξεκινάς σ’ αυτό το ταξίδι, μπορεί να χρειαστείς περισσότερες παύσεις.

  5. Κοιμήσου καλά
    Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει με αϋπνία. Η συγκέντρωση είναι εφικτή μόνο όταν είσαι ξεκούραστη. Εάν αποπειραθείς να αποδώσεις ενώ είσαι πτώμα στην κούραση, δεν θα μπορέσεις να συντηρήσεις τη συγκέντρωσή σου για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.

Πάντως, είναι πολύ απολαυστικό το να καταφέρνεις να κάνεις κάτι συγκεντρωμένα, τόσο που να χάνεις την αίσθηση του χρόνου, να είσαι (όπως λεν και στο χωριό μου) in the zone.

Σου εύχομαι λοιπόν καλή συγκέντρωση!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!