Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 51: Εκπαιδεύσεις & εξηγήσεις

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Καλώς τες! Μου λείψατε! Ελπίζω να ξεκουραστήκατε λιγάκι.

Μπαίνω στο ζουμι.

Έχει χρειαστεί ποτέ να εκπαιδεύσεις κάποιον νέο στη δουλειά; Ή, με κάποιον τρόπο να βρεθείς στη θέση αυτήν που πρέπει να εξηγήσεις κάτι αναλυτικά μέχρι να το καταλάβει ο άνθρωπος απέναντί σου; Τι έχεις παρατηρήσει για την εαυτή σου; Επειδή ο τρόπος με τον οποίον εξηγούμε κάτι είναι πολύ ενδεικτικός.

Τείνεις να τα παίρνεις κρανίο και να βρίζεις; Μήπως έχεις κουραστεί κι απλώς καταλήγεις να το κάνεις μόνη σου; Ή ίσως επενδύεις τόοοσο χρόνο και κόπο που απλώς δουλεύεις για δύο ΚΑΙ εξηγείς και όλην την ώρα;

Η διαδικασία του να εξηγείς κάτι έχει δύο βασικά προαπαιτούμενα: γνώσεις και υπομονή.

Ας πιάσουμε για παράδειγμα την περίπτωση του να έρθει ένα νέο άτομο στη δουλειά και να πέσει πάνω σου η εκπαίδευσή του.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι πως, για το πρώτο διάστημα, θα χρειαστεί να μπορείς να υποστηρίξεις το δικό σου πόστο και κατά μεγάλο ποσοστό και το πόστο του νέου ατόμου. Αυτό ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες ο νέος εργαζόμενος δεν έχει ήδη κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις.

Εγώ, ως μανιακή λιστομανής, προτείνω πάντα πρώτα αυτόν τον τρόπο. Για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη, σπάσε το σύνολο της εργασίας σε μικρά, διαχειρίσιμα tasks. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε παρέα κάθε βήμα και να βεβαιωθείς πως μπορεί και το άλλο άτομο να έχει ένα σημείο αναφοράς για τα πράγματα που πρέπει να μάθει και να κάνει.

Άσε που μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορεί κι εσύ να ανακαλύψεις κρυφές πτυχές για το πόστο που αναλύεις. Ευκαιρία να σκεφτείς και, ενδεχομένως, να προτείνεις βελτιώσεις ή αλλαγές (εάν έχεις δηλαδή τη δυνατότητα).

Το κρίσιμο σημείο σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι το πότε θα σταματήσεις το training. Αυτή η στιγμή διαφέρει πάρα πολύ από πόστο σε πόστο κι από άτομο σε άτομο, οπότε θα πρέπει να κρίνεις πότε είναι η σωστή στιγμή.

Κάποιο άτομο μπορεί να σε εκπλήξει και να αναπτύξει πολύ γρήγορα τις δεξιότητες που χρειάζονται, ενώ κάποιο άλλο να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις υπόψη σου το πότε θα πρέπει να σταματήσεις τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Δηλαδή ποιο είναι το σημείο πέρα από το οποίο παύει να έχει νόημα η επένδυση περισσότερου χρόνου από εσένα.

Τέλος, προσοχή! Το να εκπαιδεύεις κάποιον ΔΕΝ σημαίνει πως κάνεις εσύ τη δουλειά του! Γιατί, πρώτον, δεν γίνεται να αποδίδεις στη δική σου δουλειά ενώ κάνεις άλλη μια ολόκληρη δουλειά και, δεύτερον, γιατί έτσι δεν πρόκειται ποτέ να μάθει ο άλλος, ούτε και έχει το κίνητρο αν έχει εσένα να τα κάνεις όλα!

Τώρα, γενικά για τις εξηγήσεις.

Χμ. Νομίζω πως το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να μάθεις να αναγνωρίζεις είναι το ΠΟΤΕ χρειάζεται να εξηγήσεις κάτι.

Για παράδειγμα: δεν οφείλεις καμία εξήγηση σε κανέναν για την ταυτότητά σου, τη σεξουαλικότητα, το βάρος ή την καταγωγή σου, δεν οφείλεις καμία εξήγηση για την έκφρασή σου ή τον τρόπο που ντύνεσαι ούτε και για τίποτε άλλο προσωπικό. (Εκτός φυσικά εάν βρίσκεσαι σε κάποιον ασφαλή χώρο, με ασφαλή άτομα και θέλεις να κάνεις συζήτηση και να εξηγήσεις.)

Όποτε χρειάζεται λοιπόν να δώσεις πληροφορίες για κάποιο ζήτημα, το βασικότερο συστατικό είναι η υπομονή.

Εάν ήδη γνωρίζεις το επίπεδο γνώσεων του όποιου έχεις απέναντί σου, ξεκίνα από κάτι που γνωρίζει και συνδύασέ το με την πρώτη νέα πληροφορία. Εάν βρίσκεσαι σε περίπτωση που εξηγείς κάτι από το μηδέν, και πάλι, σπάσε το θέμα σε μικρότερες, διαχειρίσιμες πληροφορίες.

Εάν εξηγείς κάτι πρακτικό, μπορείς απλώς να το δείξεις, ενώ όταν προσεγγίζεις κάτι θεωρητικό, έχε υπόψη σου πως, αρκετός κόσμος, φαίνεται να βρίσκει βοηθητικές τις παρομοιώσεις και τις παραβολές ως μεθόδους κατανόησης.

Σου εύχομαι καλή υπομονή και καλή επιτυχία!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!