Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 40: Back to basics

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Ξεκινάω άμεσα με παρένθεση μεγάλου μήκους:

Νωρίτερα σήμερα, σε μια από τις υπερβολικά σπάνιες επαφές μου με ανθρώπους τα τελευταία δύο χρόνια, βρέθηκε στη σπηλιά μου η Τόνια. Η Τόνια, εκτός από αυτοκόλλητη κολλητή μου και φανταστικό άτομο, είναι η δημιουργός του εξαιρετικού πόντκαστ για ταινίες, Tonia Goes To Holywood, αλλά και μοντάρει τούτες εδώ τις εκπομπές.

Πριν μέρες, με κάλεσε στη δική της εκπομπή για να μιλήσουμε για το νέο Matrix και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία ιδέα να απάνταγε μερικές σύντομες ερωτήσεις για το ΠΕΤΑ ΤΟ! Τη ρώτησα (όπως ρώτησα κι εσάς τις προάλλες) τι μουσική ακούει για να παίρνει δύναμη όταν καθαρίζει το σπίτι της, μου είπε πόσο την έχει βοηθήσει το στρώσιμο του κρεβατιού της και μου μίλησε λίγο για το ταξινομικό set up του χώρου εργασίας της.

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, αυτή η μίνι συνέντευξη απωλέσθη στα απόκρυφα ενδότερα του Audition.

Ενώ το δάκρυ κυλάει αργά στο μάγουλό μου όμως, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε παρέα πως, κάθε αποτυχία μας δίνει στοιχεία για την επόμενη επιτυχία μας. Για παράδειγμα, έμαθα τι κλικ να μην κάνω για να μην μου φάει ο δαίμων του μικροφώνου μια ολόκληρη εκπομπή!

Είναι ακόμη μια ιδανική στιγμή να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση των βασικών κανόνων που έχουμε συζητήσει μέχρι σήμερα για το πώς να υπάρχουμε στον χώρο μας:

 1. Το πάτωμα δεν είναι αποθηκευτικός χώρος
  Έβγαλες το παντελόνι σου; Αν είναι βρώμικο βάλτο στ’ άπλυτα. Αν είναι καθαρό, δίπλωσέ το και τακτοποίησέ το αφού το αερίσεις. Τελείωσες το βιβλίο σου; Βάλτο πίσω στο ράφι (ή στη στοίβα πάνω στο τραπέζι σου). Το πάτωμα δεν είναι ούτε σκουπιδοντενεκές, οπότε μην αφήνεις κάτω πράγματα για πέταμα. Στο πάτωμα πρέπει ν’ ακουμπάνε μόνο τα έπιπλά σου, τα ποδαράκια σου και τα ζωάκια σου (αν έχεις).
 2. Στρώνε το κρεβάτι σου κάθε πρωί
  Πλύνε δοντάκια, κάνε πιπί, άντε να πιείς και καφέ, αλλά σίγουρα κάπου εκεί είναι η ώρα να στρώσεις το κρεβάτι σου. Είναι μια κίνηση που λειτουργεί ως σήμα, ως οπτική επιβεβαίωση, πως η μέρα σου αρχίζει -είσαι έτοιμη να κάνεις ό,τι χρειαστεί. Το ότι το βράδυ “χαλάει” και το πρωί το ξαναστρώνεις, σου θυμίζει ακόμη πως κάποια πράγματα αξίζει να τα κάνεις ξανά και ξανά. Για σένα.
 3. Αποθορυβοποίησε τον χώρο σου
  Δεν είμαι του μινιμαλισμού, όχι. Μου αρέσουν τα μικροπραγματάκια και τα χρώματα και ο πλουραλισμός γενικά. Απλώς θέλω να υπάρχουν όλα αυτά με έναν σχετικά ήσυχο τρόπο για τα μάτια μου. Όταν τα πράγματα έχουν θέση, όταν όλα είναι τακτοποιημένα και δεν υπάρχουν παντού πεταμένα πράγματα χύμα και χαωτικά, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθείς για να δουλέψεις, να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να κοιμηθείς.
 4. Η τάξη κάνει εύκολη την καθαριότητα
  Όλα έχουν μια θέση. Όταν βρεις τη θέση του κάθε πράγματος κερδίζεις πολλά. Πρώτον, ξέρεις πού είναι το κάθε τι και δεν χρειάζεται να ψάχνεις ώρες για κάτι που χρειάζεσαι. Δεύτερον, όταν όλα έχουν θέση, όταν ο χώρος είναι αποθορυβοποιημένος και όταν το πάτωμα δεν είναι αποθηκευτικός χώρος, η καθαριότητα γίνεται 80% πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να μετακινήσεις 274 τζάτζαλα μάτζαλα για να βάλεις μια σκούπα, δεν χρειάζεται να σκύψεις 300 φορές και να σε πιάσει η μέση σου. Τσακ μπαμ.
 5. Καθάρισε το email σου
  Σε βλέπω με τα 493 αδιάβαστα μηνύματα. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε ξεσκαρτάρισμα. Όταν το inbox σου είναι μηδέν και έχεις δημιουργήσει ταιριαστά labels για κάθε εισερχόμενό σου, θα είναι πολύ ευκολότερο να βρεις ό,τι κι αν ψάχνεις και να μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις άμεσα και αποδοτικά στα πραγματικά νέα email που λαμβάνεις.

Τέλος, για μια ακόμη φορά: η ψυχραιμία, η συγκέντρωση και η συνέπεια είναι τα τρία πιο βασικά σου εργαλεία για να βγάλεις καθαρή την καθημερινότητά σου στην προσωπική ζωή σου αλλά και στη δουλειά σου.

Όλα τα βασικά, αν δεν τα έχεις ήδη εμπεδώσει, μπορείς να τα βρεις στα ξεχωριστά τους επεισόδια στη σελίδα του ΠΕΤΑ ΤΟ! στο site μου.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!