Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 20: Συνέντευξη εργασίας

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Μιας και σε προηγούμενο επεισόδιο αναλύσαμε τις σωστές προσεγγίσεις για τη σύνταξη βιογραφικού, σήμερα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα, στη συνέντευξη εργασίας. Οι συνεντεύξεις διαφέρουν πολύ ανά πεδίο και θέση εργασίας, αλλά μπορούμε να καταγράψουμε κάποιες γενικές καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση!

Η συνέντευξη είναι η ευκαιρία να ξεφύγουμε από την απρόσωπη ύπαρξή μας ως ένα ακόμα βιογραφικό και να εμφανιστούμε ως τρισδιάστατα άτομα, με στόχους, επιτεύγματα, απόψεις και χαρακτήρα!

Η προετοιμασία
Μόλις λάβεις το τηλεφώνημα ή το email για μια συνέντευξη, πρέπει να ξεκινήσεις την προετοιμασία σου. Εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, ψάξε όλες τις πληροφορίες που μπορείς να βρεις για την εταιρεία. Με τι ασχολείται, ποιοι είναι οι στόχοι της, ποιος ο σκοπός και το ύφος της. Το εταιρικό website, τα social media και άλλες πηγές, είναι ιδανικά γι’ αυτό το ψάξιμο. Το ίδιο ακριβώς κάνε και για τη συγκεκριμένη θέση για την οποία θα περάσεις από συνέντευξη.

Πρέπει ακόμη να προετοιμάσεις έναν φάκελο με τυπωμένα αντίγραφα του βιογραφικού σου και οποιουδήποτε άλλου εντύπου μπορεί να χρειαστείς ανάλογα πάντα με τη θέση (portfolio, επιστολές, συστάσεις κ.ο.κ.). Μην υποθέσεις πως θα τα έχουν όλα. Έσω έτοιμη να δώσεις το βιογραφικό σου όσες φορές χρειαστεί.

Φρόντισε να έχεις σκεφτεί απαντήσεις σε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται σε συνεντεύξεις, όπως:

  • Ποια είναι τα θετικά ή τ’ αρνητικά σου χαρακτηριστικά;
  • Πώς συνεργάζεσαι με άλλους;
  • Πώς διαχειρίζεσαι την πίεση του χρόνου;

Ανάλογα με την εμπειρία που έχεις σε αντίστοιχες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις πρόβες, μόνη σου ή με μια φίλη σου, για το πώς να μιλάς, να κοιτάς, να στέκεις ή ακόμη και το πώς ακούγεται να λες δυνατά τις απαντήσεις σου!

Τέλος, προετοίμασε από την προηγούμενη μέρα τα ρούχα σου (πάντα ανάλογα με την εταιρεία και τον τύπο της θέσης) για να μην αγχώνεσαι τελευταία στιγμή. Βοηθάει αν έχεις ήδη μελετήσει τη διαδρομή που θ’ ακολουθήσεις για να φτάσεις εκεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι συνεπής στο ραντεβού, καθώς αυτό είναι η… πρώτη πρώτη εντύπωση που θα κάνεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Είναι κρίσιμο, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, να διατηρείς ψύχραιμη και ήρεμη στάση σώματος, και σταθερή οπτική επαφή. Εάν υπάρχει πάνελ και όχι μόνο ένας συνεντευξιαστής, προσπάθησε ν’ απευθύνεις τον λόγο σε όλους τους ανθρώπους και να κρατήσεις καλή οπτική επαφή μαζί τους τουλάχιστον για λίγα λεπτά.

Κράτα τις απαντήσεις σου σχετικά σύντομες, προκειμένου να έχουν όλοι χρόνο να κάνουν τις ερωτήσεις τους. Απόφυγε σίγουρα να εκφραστείς με αρνητικό τρόπο για οποιονδήποτε παλιό εργοδότη. Ακόμη κι αν είναι αλήθεια, ο υποψήφιος εργοδότης σου δεν θα το εκτιμήσει.

Φρόντισε να ξέρεις πολύ καλά το βιογραφικό σου και να είσαι έτοιμη ν’ απαντήσεις ερωτήσεις για χρονικά κενά ή σύντομα χρονικά διαστήματα σε κάποια προηγούμενη δουλειά.

Εδώ έρχεται η προετοιμασία που έκανες για την εταιρεία. Έχε προετοιμασμένες έξυπνες παρατηρήσεις που μπορείς να πεις και να φανεί πόσο καλά έχεις μελετήσει τη συγκεκριμένη θέση ή εταιρεία. Αυτή είναι και η στιγμή, να συνδέσεις την προϋπηρεσία σου ή τις σπουδές σου με τη συγκεκριμένη θέση και τι μπορείς εσύ να προσφέρεις με μοναδικό τρόπο.

Απόφυγε ακόμη να είσαι υπερβολικά κλειστή ή υπερβολικά χαλαρή (χρυσή τομή που λέμε!). Μην ρωτήσεις πότε θα πάρεις προαγωγή ή αύξηση πριν καν κερδίσεις τη θέση και φρόντισε η διάθεσή σου να είναι όσο πιο θετική γίνεται.

Κυριότερα, απάντα τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Συνήθως, το να είσαι γνήσια η εαυτή σου είναι χαρακτηριστικό που εκτιμάται.

Το ιδανικό follow-up
Την επόμενη μέρα, στείλε ευχαριστήριο στα άτομα που γνώρισες. Προσπάθησε ν’ αναφέρεις κάτι θετικό για την εμπειρία σου και μετά κάνε υπομονή. Περίμενε τουλάχιστον μια βδομάδα πριν επικοινωνήσεις πάλι, κι αυτό, μόνο εάν δεν σου έχουν δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία στην οποία θα πάρεις απάντηση.

Όπως και όλα τα στοιχεία της δουλειάς, η συνέντευξη είναι μια ανθρώπινη επαφή που βασίζεται στην επαγγελματική παρουσία και την καλύτερη πιθανή εμφάνιση του εαυτού και των δεδομένων.

Στις σημειώσεις του επεισοδίου, θα προσθέσω μια ανάλυση της STARR προσέγγισης για τις συνεντεύξεις, και επιπλέον λινκς που θα σας δώσουν ακόμη περισσότερα εργαλεία για καλή προετοιμασία και εμφάνιση.

Ψυχραιμία, προετοιμασία και καλή επιτυχία!

Σχετικά links:

  • https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/how-to-use-the-star-interview-response-technique
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Situation,_task,_action,_result
  • https://hiring.monster.com/employer-resources/recruiting-strategies/interviewing-candidates/interview-hiring-guide/
  • https://www.thebalancecareers.com/top-job-interview-tips-2061331
  • https://www.glassdoor.com/blog/interview-questions-you-should-be-prepared-to-answer-this-month/

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!