Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.
Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.
Είχα προγραμματισμένο άλλο θέμα για το σημερινό επεισόδιο αλλά, επειδή τις τελευταίες μέρες με προσέγγισαν αρκετά νέα άτομα και με ρώτησαν ακριβώς την ίδια ερώτηση, είπα να την απαντήσω ολοκληρωμένα και στο podcast για να καλύψω κάθε πιθανή απορία.
Τι είναι λοιπόν το coaching και ποια είναι η δική μου προσέγγιση;
Πριν καν ξεκινήσω ν’ απαντάω το τι είναι, ας ξεκαθαρίσουμε τι ΔΕΝ είναι: το coaching, δεν έχει καμία σχέση με και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ψυχοθεραπευτική ή ψυχαναλυτική διαδικασία. Υπάρχει στον χώρο μια μειοψηφία επαγγελματιών ψυχικής υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες coaching, αλλά συνολικά, ως επάγγελμα, δεν έχει καμία σχέση.
Με τη λέξη coaching, εννοούμε όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης που παρέχονται προκειμένου ένας άνθρωπος να καταφέρει να επιτύχει έναν συγκεκριμένο προσωπικό ή επαγγελματικό στόχο ή και να αναπτύξει μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή πρακτική.
Αν αυτό σου ακούγεται πολύ γενικό ή ευρύ ως περιγραφή, έχεις δίκιο. Είναι.
Ο χώρος του coaching ως επαγγελματικό πεδίο είναι ανοιχτός και δεν κυβερνάται από κάποιο συλλογικό όργανο. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος φορέας που να θέτει δεοντολογικούς και ηθικούς κανόνες και περιορισμούς ή που να επιβλέπει ενεργά τα μέλη του. Υπάρχουν φορείς διαπίστευσης όπως το International Coaching Federation ή το European Mentoring and Coaching Council, που παρέχουν πιστοποιητικά στα μέλη τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Γενικά λοιπόν είναι καλό να κρατάμε υπόψη μας πως στον ευρύ αυτόν χώρο, κινούνται πάρα πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετικά background, διαφορετικές ικανότητες, διαπιστεύσεις, προσεγγίσεις και ιδέες.
Όπως και για το mentoring ή άλλες συναφείς πρακτικές, πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια διαδικασία coaching, σου προτείνω να κάνεις ένα πολύ αναλυτικό ψάξιμο στην αγορά, να μελετήσεις τις προσεγγίσεις αρκετών coach και μετά να επιλέξεις. Ακόμη κι αν κάνεις μια επιλογή και ξεκινήσεις μια τέτοια διαδικασία, μην ξεχνάς ποτέ πως το ότι χρειάζεσαι υποστήριξη σε ένα σημείο της ζωής σου δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος που σε βοηθάει είναι πιο έξυπνος ή ικανός από εσένα σε όλα τα πράγματα. Σε παραπέμπω στο επεισόδιο του ΠΕΤΑ ΤΟ! σχετικά με τις αυθεντίες.
Γιατί μιλάω τόσο πολύ για τις διαφορετικές προσεγγίσεις;
Επειδή οι άνθρωποι βλέπουμε τον κόσμο μέσα από πολύ διαφορετικά πρίσματα, πιστεύω πως, όταν θελήσεις ν’ απευθυνθείς σε κάποια για στήριξη και βοήθεια, αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιεί παρεμφερή πρίσματα για να μπορείτε να συνεννοηθείτε. Να υπάρχει δηλαδή μια βάση κοινώς αποδεκτών στοιχείων πραγματικότητας.
Όταν λέω λοιπόν πως η δική μου προσέγγιση βασίζεται στον διαθεματικό φεμινισμό και έχει βαθιά αντικαπιταλιστική οπτική, εννοώ πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
- Ξεκινάω με την αποδοχή πως ζούμε σε μια κοινωνία που είναι καπιταλιστική, πατριαρχική, ομοφοβική, ρατσιστική, τρανσφοβική, μισαναπηρική κ.ο.κ., και αυτό δημιουργεί πολυεπίπεδα προβλήματα σε άτομα των οποίων η ταυτότητα εμπίπτει μέσα σε μία ή παραπάνω μη προνομιούχα ομάδα.
- Ως αποτέλεσμα αυτού, αποδέχομαι πως ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα εμπόδια που κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη και τις προκλήσεις που βρίσκουν στον δρόμο τους πιο εξειδικευμένες.
- Οι χώροι εργασίας δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιον τρόπο έναν π.χ. σις, στρέιτ, γηγενή άντρα με μία τρανς, ανάπηρη πρόσφυγα. Κάθε άτομο έχει ένα ιδιαίτερο μιξ ταυτοτήτων οι οποίες χρωματίζουν κάθετα και οριζόντια την εμπειρία που θα έχουν μέσα στην κοινωνία και τον κόσμο συνολικά.
- Η πλειονότητα των ανθρώπων εργάζεται για να βιοποριστεί και σπανίως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εργασία που να συνάδει με τις ιδεολογικές ή ηθικές τους αρχές. Και αυτό είναι οκ. Γιατί δεν υπάρχει ηθική κατανάλωση ή παραγωγή μέσα στον καπιταλισμό. Ναι, χαρακτηριζόμαστε από τις επιλογές μας, αλλά οι επιλογές μας δεν υπάρχουν σε κοινωνικό κενό αέρος -αντιθέτως, περιορίζονται από τις συνθήκες μας.
Δεν θα αναλύσω περισσότερο. Νομίζω πως αυτά είναι αρκετά στοιχεία για να μπορέσεις να καταλάβεις περίπου το πώς προσεγγίζω τον κόσμο.
Στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης που προσφέρω, συνεργάζομαι με το κάθε άτομο ξεχωριστά για να βρούμε ιδανικές τεχνικές για να ξεμπλέξουμε το κάθε διαφορετικό κουβάρι. Αυτό μπορεί να είναι μια σημαντική απόφαση ζωής, ένα πρόβλημα στη δουλειά, ένα εμπόδιο στην προσωπική ζωή, το χάος του σπιτιού ή της ντουλάπας σου ή η ανάπτυξη εργαλείων οικονομικής διαχείρισης της ατομικής σου επιχείρησης.
Δεν θεωρώ πως είμαι η μία και μοναδική αυθεντία που θα πατήσει ένα κουμπάκι και θα λυθεί το πρόβλημά σου. Και σίγουρα δεν πιστεύω πως υπάρχουν one size λύσεις για πολυεπίπεδα ζητήματα. Κάθε μία μας είναι πολύ διαφορετική και, άρα, οι προσεγγίσεις στη δυσκολία της κάθε μίας μας πρέπει να είναι διαφορετική.
Αν μπορεί να υπάρξει κάτι καθολικό ως ιδέα είναι πως, έχεις αξία, δεν είσαι μόνη, δεν είσαι μια τυχαία ατομικότητα αλλά μέρος ενός συνόλου, η δουλειά σου έχει αξία, ο κόπος και ο χρόνος σου έχουν αξία και θα χαρώ να μπορέσω να σε στηρίξω στο ταξίδι σου για να βρεις τις υγιείς συνήθειες που θα κάνουν την καθημερινότητα και τη ζωή σου πιο εύκολη.
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.
Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!
Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!
Σχετικά λινκ: