Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 45: Διεκδίκησε για σένα

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Με μια βδομάδα καθυστέρηση, φτάσαμε και στο επεισόδιο για το πώς διεκδικούμε χώρο.

Οι ερωτήσεις που είχα κάνει στο σχετικό μου ποστ της προηγούμενης βδομάδας ήταν: Πώς μιλάς για την εαυτή σου; Πώς διεκδικείς χώρο για να υπάρξεις πέρα από τις υποχρεώσεις ή τα στερεότυπα; Πώς απαιτείς για σένα; Πώς βρίσκεις συντροφικότητα και συλλογικότητα; Πώς δημιουργείς;

Το quote που είχα μοιραστεί εκείνην την ημέρα από την Audre Lorde, λέει (και παραφράζω εδώ) πως, αν δεν δημιουργήσουμε μόνες μας έναν χώρο για τις εαυτές μας και ένα narrative για τη ζωή μας, τείνουμε να εξαφανιζόμαστε μέσα στις ιστορίες που άλλοι πλάθουν για εμάς.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, οι θηλυκότητες συνολικά, να ανατρέφονται (όχι μόνο από τις οικογένειες, αλλά και από το κοινωνικό κατεστημένο) να είναι ήπιες, γλυκομίλητες, ιδανικά σιωπηλές και να πιάνουν λίγο χώρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί κάποια να καλείται να εκτελεί υποχρεώσεις (από διάβασμα μέχρι μαγείρεμα και δουλειά), να είναι “χρήσιμη” και τυπική, χωρίς να “γκρινιάζει”, χωρίς να έχει το δικαίωμα έκφρασης των συναισθημάτων της εκτός και αν αυτά είναι θετικά ή βοηθητικά για την οικογένεια ή τον εργασιακό χώρο.

Μετά από χρόνια τέτοιας συμπεριφοράς, μπορεί να βρίσκεις την εαυτή σου κλειδωμένη μέσα σε έναν πολύ ασφυκτικά στενό χώρο, με περιορισμένες επιλογές έκφρασης και δημιουργίας.

Μιας και η αορατότητα είναι κεντρικό πρόβλημα μιας κοινωνίας που ενδυναμώνει και εκθειάζει μόνο πολύ συγκεκριμένες “αποδεκτές” εκφράσεις και χαρακτηριστικά, η προσπάθεια απεγκλωβισμού από αυτήν τη θέση, απαιτεί αυτογνωσία, συνειδητότητα και θάρρος.

Δεν είναι εύκολο να εναντιωθείς στις ιδέες ή τις απαιτήσεις που τόσο ξεκάθαρα τίθενται για σένα στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά σου ή και στις σχέσεις σου.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις αν συμβαίνει και, εάν ναι, σε ποια σημεία επικεντρώνεται και πώς εκφράζεται. Μπορεί, για παράδειγμα, η δουλειά σου να απαιτεί από εσένα να εκτελείς συγκεκριμένα πρότζεκτ, χωρίς ποτέ να σου δίνει χώρο να εκφράσεις γνώμη γι’ αυτά ή να προσπαθήσεις να συνεισφέρεις στον τρόπο που συλλαμβάνονται ή και υλοποιούνται.

Ως δεύτερο βήμα θα έλεγα πως έχουμε μια περίοδο ανάλυσης. Κάποιον χρόνο δηλαδή που θα χρειαστείς ώστε να επεξεργαστείς τι συμβαίνει, γιατί και τι θα ήθελες να αλλάξεις -πώς θα ήθελες να είναι ιδανικά.

Τέλος, περνάμε στην πράξη. Εκεί όπου σε έχει οδηγήσει η πορεία της σκέψης, της συνειδητότητας, της συλλογής και μετά της ανάλυσης πληροφοριών, για να καταλήξεις σε απτές προτάσεις αλλαγής των συνθηκών που σε πνίγουν.

Πώς λοιπόν μοιάζουν αυτές οι πράξεις;

Για την κάθε μία μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που θα επιλέξουμε να εξωτερικεύσουμε με πράξεις τις διεκδικήσεις μας!

Μπορεί για κάποια να είναι δύσκολο κι επαναστατικό ακόμη και το να ντυθεί με τον τρόπο που επιθυμεί. Μπορεί για κάποια η κίνηση να είναι το να προσπαθεί συνειδητά να μιλάει τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε επαγγελματικό meeting. Για κάποια άλλη, μπορεί να είναι η εφαρμογή ορίων απέναντι σε μέλη της οικογένειάς της ή η συμμετοχή σε κάποια συλλογικότητα μέσα από την οποία να λάβει ενδυνάμωση, να ζυμωθεί, να συμμετάσχει στα κοινωνικά.

Είναι τόσοι πολλοί οι τρόποι που μπορείς να το κάνεις. Ναι, χρειάζεται πάντα να έρθει η στιγμή που θα στυλώσεις τα πόδια, θα πεις “οκ, αρκετά τώρα” και θα τραβήξεις τη γραμμή που θα σε προστατεύσει. Και ξέρω πως καμιά φορά φαντάζει βουνό γιατί μπορεί να μην έχεις έτοιμα διαθέσιμα τα εργαλεία που σου χρειάζονται για να το κάνεις.

Αλλά αργότερα ή γρηγορότερα, ευκολότερα ή δυσκολότερα, αξίζει να κάνεις την προσπάθεια να σταθείς ευθυτενής και να απαιτήσεις, να διεκδικήσεις καλύτερες συνθήκες για την εαυτή σου. Αυτό είναι άλλωστε το πρώτο βήμα. Όταν ενσωματώσεις την ικανοποίηση που θα σου δώσει αυτή η ελευθερία, θα μπορείς ακόμη και να βοηθήσεις και στη διεκδίκηση για άλλες, για όλες, για το σύνολο.

Κάνε το πρώτο βήμα. Μελέτησε τα σημεία που σε δυσκολεύουν και πάρε το θάρρος να διεκδικήσεις χώρο, χρόνο, φωνή, άποψη, ύπαρξη!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!