Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 4: Τι είναι το “adulting”;

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Βαριαναστενάζω σήμερα, γιατί θα μιλήσουμε για τη λέξη “adulting” που δεν μου αρέσει κι όμως τη χρησιμοποιώ. Θα εξηγηθώ αναλυτικά, αλλά ας ξεκινήσουμε από την ετυμολογία:

Η λέξη “adult” σημαίνει “ενήλικας” στα αγγλικά. Τα τελευταία πολλά χρόνια, έχουμε δει το ουσιαστικό αυτό να μεταλλάσσεται στη χρήση του σε ρήμα: “to adult” αλλά και σε μορφή γερουνδίου: “adulting“. Πρόκειται για μια χρήση που έγινε δημοφιλής από τις γενιές Gen Y και Gen Z (ας πούμε γενικά τα άτομα από τα περίπου 33 και κάτω).

Περιγραφή εικόνας: Screenshot από το google dictionary. Το κείμενο στην εικόνα λέει:
adulting /ˈadʌltɪŋ,əˈdʌltɪŋ/ noun informal, noun: adulting
the practice of behaving in a way characteristic of a responsible adult, especially the accomplishment of mundane but necessary tasks.
“it feels really good to take a step back from adulting and have someone else cook dinner for me”
adult /ˈadʌlt,əˈdʌlt/ verb informal, gerund or present participle: adulting
behave in a way characteristic of a responsible adult, especially by accomplishing mundane but necessary tasks.
“I’ve adulted with moderate success this week by compiling invoices and billing my client”

Η λέξη χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την τακτική εργασία ή την ολοκλήρωση γραφειοκρατικών υποχρεώσεων και ταυτόχρονα τη διεκπεραίωση τετριμμένων, πεζών, καθημερινών μικροδουλειών.

Είναι, αλήθεια, ένας παιχνιδιάρικος και εύκολος τρόπος για να μαζέψεις κάτω από την ομπρέλα μιας λέξης σχεδόν όλα τα καθημερινά πράγματα που κάνουμε και τη χρησιμοποιώ κι εγώ λόγω της ευκολίας στη συνεννόηση που προσφέρει.

Η ένστασή μου είναι ότι η χρήση της λέξης υποδηλώνει πως, οτιδήποτε πλην της διασκέδασης, είναι “adulting”. Ορίζοντας τις καθημερινές ασχολίες και εργασίες ως “ενήλικες” υποδηλώνουμε ταυτόχρονα ότι οι ενήλικες είναι τέτοιοι επειδή κάνουν δουλειές αλλά και ότι το να είσαι ενήλικας είναι κάτι κάπως… κακό.

Δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς που χοροπηδάει από τη χαρά του όταν καθαρίζει το σπίτι, όταν κάνει ψώνια στο σούπερ μάρκετ, όταν κάνει τη φορολογική του δήλωση, όταν απλώνει το πλυντήριο. Κάνουμε όλ’ αυτά τα πράγματα επειδή μας αξίζουν.

Μας αξίζει να ζούμε σε έναν καθαρό και περιποιημένο χώρο. Μας αξίζει να έχουμε καθαρά ρούχα. Μας αξίζει να έχουμε φρέσκο, θρεπτικό φαγητό, μας αξίζει να μπορούμε ν’ ανοίγουμε την ντουλάπα χωρίς να φοβόμαστε πως θα θαφτούμε κάτω από ένα βουνό μπουρδουκλωμένα ρούχα.

Και αυτό είναι οκ. Είναι οκ να είσαι ενήλικας. Η ενηλικίωση εμπεριέχει και μια μορφή ελευθερίας.

Την ελευθερία του να είσαι υπεύθυνη για την εαυτή σου. Ναι, είναι και τρομακτικό μερικές φορές το να είσαι υπεύθυνος για σένα. Αλλά συνήθως είναι απελευθερωτικό.

Ως ενήλικας μπορεί να χρειάζεται να βάζεις μόνος σου πλυντήριο, αλλά κανείς δεν μπορεί να σου πει όχι αν ένα βράδυ θέλεις να φας τσιπς με ντιπ νουτέλας. Βέβαια, ως ενήλικας ξέρεις ότι πού και πού θα πρέπει να φας και μπρόκολο, αλλά είναι στο χέρι σου να κανονίσεις το πότε και το πώς.

Ως ενήλικας έχεις επιλογή. Και όταν συνειδητοποιήσεις ότι σου αξίζει το καλύτερο, ξαφνικά οι επιλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις τετριμμένες καθημερινές μικροδουλειές που πρέπει να κάνεις.

Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα επεισόδια, όλα αυτά τα… ενήλικα πράγματα είναι εντελώς απλά. Όχι εύκολα. Αλλά απλά. Και είμαι σίγουρη (σίγουρη όμως) πως μπορείς να τα κάνεις με τέτοιον τρόπο που δεν θα σημαίνει την απώλεια της χαράς, αλλά την ανακούφιση και την ηρεμία της αυτοπραγματοποίησης!

Θα ήθελα πολύ, μεταξύ μας, να χρησιμοποιούμε τη λέξη “adulting” όχι μόνο ως το βάρος της υπευθυνότητας, αλλά και ως την απελευθέρωση που φέρνει η ανεξαρτησία.

Και θα ήθελα ακόμη πιο πολύ, να βάλω το λιθαράκι μου για να σας βοηθήσω να κάνετε την “adulting” καθημερινότητά σας πιο εύκολη και, αν όχι απολαυστική, τουλάχιστον ενσυνείδητη, καθησυχαστική και επιβοηθητική!

Από το επόμενο επεισόδιο θα επιστρέψουμε πάλι σε πιο απτές και πρακτικές συμβουλές για το πώς ν’ αντιμετωπίσουμε καταπρόσωπο αυτές τις ενοχλητικές και καθημερινές υποχρεώσεις με εύκολες τεχνικές.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάνετε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!

Περιγραφή εικόνας: Φωτογραφία με κείμενο. Η φωτογραφία δείχνει ένα μικρό λευκό ποντικάκι που έχει τα μπροστινά του πόδια πάνω σε ένα μικρό καρότσι σούπερ μάρκετ το οποίο περιέχει ένα αυγό. Η λεζάντα λέει “Me accomplishing basic adult responsibilities and being proud of myself for doing my best”.