Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 53: Εμπιστοσύνη στις ιδέες σου

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Όπως έλεγα τις προάλλες σε σχετικό μου ποστ, τα περιβάλλοντα εργασίας στα οποία βρίσκονται οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι φτιαγμένα έτσι που να σου ρουφάνε κάθε αίσθηση διάθεσης, προθυμίας και κεφιού. Και αν έχεις συνηθίσει να εργάζεσαι έτσι, είναι πολύ πιθανόν να σου έχουν ρουφήξει και κάθε εμπιστοσύνη στις ιδέες σου.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να ξαναεμπιστευτείς την εαυτή σου;

Το πρώτο βήμα είναι να θυμηθείς πως είσαι κάτι παραπάνω από απλώς το κομμάτι σου που βρίσκεται στη δουλειά. Υπήρχες και πριν και θα υπάρχεις και μετά.

Το δεύτερο βήμα είναι να βρεις την αυτοπεποίθησή σου και να της φορέσεις noise cancelling ακουστικά ώστε να μην χρειάζεται ν’ ακούει όλην την τοξικότητα που γυρνοβολάει στα εργασιακά περιβάλλοντα.

Το τρίτο βήμα είναι να βρεις τη δύναμη να εμπιστευτείς τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις ιδέες σου. Να επενδύσεις και να στηριχτείς επάνω τους για να βάλεις στόχους και να σχεδιάσεις μεθόδους.

Ας αναλύσουμε λιγάκι.

1. Καμιά φορά, ειδικά όταν εργάζεσαι για χρόνια, υπάρχει περίπτωση ν’ αρχίσεις να αισθάνεσαι πως η δουλειά σου σε καθορίζει. Για κάποιες, η δουλειά μπορεί και να μπει πάνω από όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής και να γίνει το κεντρικό σημείο αναφοράς.

Ακόμη κι αν κάνεις την καλύτερη δουλειά του κόσμου, ακόμη κι αν είσαι απολύτως ικανοποιημένη με τη θέση σου, ακόμη κι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, εξακολουθεί να είναι… δουλειά.

Η ζωή περιέχει κι άλλα πράγματα. Όπως φίλες, αυτοφροντίδα, διασκέδαση, συλλογικότητες, ίσως και οικογένεια!

Μην στερείς από την εαυτή σου τη δυνατότητα να είσαι ενεργή σε όλα τα επίπεδα της ζωής σου! Η δουλειά, ναι, είναι σημαντική και καταλαμβάνει πολύ χώρο και χρόνο, αλλά δεν είναι το μοναδικό κομμάτι σου.

2. Δυστυχώς τα περισσότερα περιβάλλοντα εργασίας χαρακτηρίζονται από τοξικότητα. Οι κακές συμπεριφορές, οι αδικίες και οι απογοητευτικές και βλαπτικές συμπεριφορές είτε προέρχονται από αφεντικά και μάνατζερζ, είτε από συναδέλφους και πελάτες, μπορεί να σε κάνουν να χάσεις κάθε ψίχουλο αυτοπεποίθησης.

Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για την αυτοπεποίθηση (βλ. Επεισόδιο #24) και πώς είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να αντέξεις σε οποιαδήποτε εργασία. Όμως είναι δύσκολο να προσπαθείς να διατηρήσεις μια ήδη εύθραυστη αυτοπεποίθηση μέσα σε πλαίσια που είναι τοξικά.

Θέλω να σημειώσω ξανά εδώ πως, εάν η δουλειά σου είναι κάτι που σου κάνει ενεργά κακό, εάν αισθάνεσαι πως πλήττεσαι, πως αδικείσαι ή πως δέχεσαι κακοποιητικές συμπεριφορές, κάνε πλάνο για να αλλάξεις δουλειά.

Τίποτα δεν αξίζει να δέχεσαι τέτοιου τύπου συμπεριφορές. Ξέρω πως είναι απολύτως τρομαχτικό αυτό όταν χρειάζεσαι τον μισθό ή το μεροκάματο για να ζήσεις, αλλά με υπομονή, επιμονή και καλό προγραμματισμό, είμαι σίγουρη πως μπορείς να καταφέρεις να κάνεις αυτήν την αλλαγή.

3. Εδώ συνδυάζουμε την αυτοπεποίθηση με την πράξη. Πρέπει να αναγνωρίσεις τις δεξιότητες και τις ικανότητές σου για να μπορέσεις να βασιστείς σ’ αυτές.

Εάν π.χ. ξέρεις πως είσαι καλή στο εξέλ (έτσι, τυχαία το λέω xD), μπορείς να σχεδιάσεις μια πρόταση για την καλύτερη επεξεργασία των στοιχείων που συλλέγει η δουλειά σου. Ή εάν ξέρεις πως είσαι φοβερή στην τακτοποίηση, μπορείς να σκαρφιστείς κάποιο νέο μοντέλο για την αποθήκη.

Μην φοβάσαι να προτείνεις ιδέες για λύσεις σε ζητήματα που βιώνεις κάθε μέρα. Από τη θέση σου έχεις συγκεκριμένη οπτική κι η οπτική αυτή έχει αξία. Εάν αντιμετωπίζεις μια δυσκολία και έχεις μια ιδέα για το πώς μπορεί να λυθεί, πες τη!

Τώρα, και πάλι, πρέπει να βάλω έναν αστερίσκο και να πω πως το ότι θα προτείνεις μια λύση (ακόμη κι αν είναι η καλυτερότερη) υπάρχει περίπτωση να μην εισακουστείς και τα πράγματα να μείνουν έτσι, δυσλειτουργικά. Επίσης, μπορεί κάποιος να πάρει την ιδέα σου, να την εφαρμόσει και να πάρει αναγνώριση χωρίς να σε αναφέρει.

Αυτές οι αρνητικές περιπτώσεις είναι σχεδόν αναπόφευκτες και συμβαίνουν σε όλα μας κάποια στιγμή.

Εάν όντως βρεθείς σε μια τέτοια περίπτωση, ξεκίνα να σχεδιάζεις την έξοδό σου και την εύρεση μιας νέας θέσης. Δεν είναι αναγκαστικό να ζεις με την αδικία.

Ό,τι και να γίνει, όπως και να είναι τα πράγματα, προσπάθησε να εκτιμάς τον χρόνο σου, τον κόπο σου, τις γνώσεις και τις ιδέες σου. Είμαι σίγουρη πως έχεις να προσφέρεις πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζεις!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!