Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 21: Δουλειές του σπιτιού

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Μπλιαχ. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος άνθρωπος στον κόσμο που να βαριέται τις δουλειές του σπιτιού όσο εγώ. ΑΛΛΑ! Πρέπει να γίνουν οι διαολεμένες! Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε με έναν τρόπο που να μας ταλαιπωρούν όσο λιγότερο γίνεται.

Προσοχή! Όποια αναφορά γίνει σε υλικά καθαρισμού είναι αυτά που χρησιμοποιώ εγώ και δεν αποτελούν διαφήμιση. Επίσης, κάποια πράγματα μπορεί ν’ ακουστούν… βασικά, αλλά, πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι αυτονόητο!

Βασική παραδοχή #1: όσο πιο συχνά κάνουμε μια δουλειά, τόσο πιο εύκολα γίνεται κάθε φορά. Αν για παράδειγμα καθαρίζουμε το σπίτι μια φορά τη βδομάδα, η δουλειά μας θα γίνει πιο εύκολα από το αν καθαρίζουμε το σπίτι μια φορά τον μήνα.

Βασική παραδοχή #2: δεν μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας εάν όλα είναι στη μέση. Επίσης, όπως όταν κάνουμε μπάνιο, δεν ξεκινάμε από τα πόδια αλλά από το κεφάλι, όταν καθαρίζουμε το σπίτι ξεκινάμε με το ξεσκόνισμα ώστε να μην πέφτουν αργότερα σκόνες στις καθαρές μας επιφάνειες.

Πάμε όμως για πιο αναλυτική περιγραφή:

Κουζίνα: πλένουμε άπλυτα, μαζεύουμε πλυμένα, καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες με το καθαριστικό της προτίμησής μας. Εάν μαγειρεύετε σταθερά, καλό είναι να πλένετε τα σκεύη αφού τελειώσετε το μαγείρεμα και αποθηκεύσετε το φαγητό. Έτσι θα αποφύγετε τη δημιουργία του βουνού απλύτων. Καλό είναι επίσης, να πετάτε συχνά τα σκουπίδια και ν’ αποφύγετε να έχετε τεράστιο κάδο ώστε ν’ αναγκάζεστε να τα πετάτε πριν αρχίσουν να μυρίζουν χάλια. Ειδικά στα σπίτια με τις πολύ μικρές κουζίνες, το τακτικό πλύσιμο και συμμάζεμα, μειώνει τον οπτικό θόρυβο αλλά και τις μυρωδιές (ειδικά τώρα που μας λιώνει η ζέστη). Πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα των επιφανειών, κάντε ένα ξεσκόνισμα στα ψηλά σημεία, ειδικά αν δεν τα χρησιμοποιείτε συχνά.

Μπάνιο: καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες με το καθαριστικό της προτίμησής μας. Για δική σας διευκόλυνση, προτείνω να έχετε πάντα διαθέσιμα τα καθαριστικά σας σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του μπάνιου και να κάνετε ένα καθάρισμα επιφανειών 2 φορές τη βδομάδα. Αυτό βοηθάει στο να μην μαζεύεται βρωμιά και να μην χρειάζεται να σας βγαίνουν τα χέρια όταν τελικά καθαρίζετε.

Κρεβατοκάμαρα: εάν έχετε τη δυνατότητα και τον χώρο, γενικά προτείνω πάντοτε το δωμάτιο που κοιμόμαστε να έχει ελάχιστα αντικείμενα. Αυτό εξυπηρετεί στο να μην συσσωρεύεται πάρα πολλή σκόνη, η οποία δυσκολεύει τον καλό και άνετο ύπνο. Εάν σε αυτόν τον χώρο έχετε βιβλιοθήκες χωρίς πόρτα, καλό είναι να κάνετε ένα πολύ γρήγορο ξεσκόνισμα μια φορά κάθε 2-3 μέρες για να κοιμάστε καλύτερα. Μην ξεχνάτε το σημείο κάτω από το κρεβάτι καθώς κι εκεί έχει πολλή σκόνη.

Σαλόνι, γραφείο ή άλλοι χώροι: ξεκινάμε με συμμάζεμα, τίναγμα, συνεχίζουμε με πολύ καλό ξεσκόνισμα και μετά σκούπα και σφουγγάρισμα. Όπως και σε όλους μας τους χώρους, έτσι κι εδώ, η τακτοποίηση είναι βασικό συστατικό πριν ξεκινήσουμε το καθάρισμα για να γίνεται η ζωή μας ευκολότερη. Τα μπιχλιμπιδάκια μπορεί να είναι ωραία αλλά είναι λίγο εφιάλτης για το καθάρισμα. Ζυγίστε τις επιθυμίες σας κι αποφασίστε. Τα περισσότερα αντικείμενα σημαίνουν περισσότερη ή πιο συχνή δουλειά καθαρίσματος. Αξίζει;

Πλυντήρια: εάν έχετε τη δυνατότητα, καλό είναι να χωρίζετε τα πλυντήριά σας σε χρωματιστά, μαύρα, άσπρα, ευαίσθητα. Οι οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου σας, σίγουρα θα μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τις ιδανικές θερμοκρασίες και προγράμματα. Για όσα άτομα βαριούνται το σιδέρωμα όσο εγώ, θυμηθείτε ότι, η ανάγκη για σίδερο μειώνεται δραστικά εάν βγάλετε τα ρούχα από το πλυντήριο αμέσως μόλις τελειώσει, μετά τα τινάξετε πολύ πολύ δυνατά και τα απλώσετε σε 2-3 ράγες της απλώστρας τακτικά, χωρίς μανταλάκια.

Τώρα θα ομολογήσω δύο μυστικά για το πώς να φαίνεται το σπίτι πιο ήρεμο και καθαρό:

  1. Εάν όλα έχουν μια θέση και δεν υπάρχουν παντού πράματα πεταμένα τυχαία, όση σκόνη και να υπάρχει, το σπίτι δεν έχει θόρυβο και φαίνεται σούπερ τακτοποιημένο.
  2. Η ζωή μου έχει γίνει ακραία πιο εύκολη από τότε που βγήκαν τα σουίφερ. Εάν αφιερώνετε 5 με 10 λεπτάκια μια φορά κάθε 1-2 μέρες, σε ένα γρήγορο σουίφερ επιφανειών και πατώματος, γλιτώνετε πολύ κόπο όταν θα έρθει η ώρα της γενικής καθαριότητας.

Το μεγαλύτερο βοήθημα, είναι οι καλές μας φίλες, οι λίστες! Κάντε μια λίστα με όλες τις δουλειές του σπιτιού ανά δωμάτιο. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον χρόνο σας, μπορείτε ν’ αναθέσετε συγκεκριμένες μέρες για συγκεκριμένες εργασίες. Δεν είναι ανάγκη να γίνονται όλα μαζί. Μπορείτε να κάνετε λίγο κάθε φορά για να μην σας πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι.

Λίγη τακτοποίηση και καθαριότητα βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Επειδή όμως είναι λογικό, σε διάφορες φάσεις, να είστε είτε κουρασμένες από τη δουλειά, είτε πιεσμένες, είτε σε κακή φάση ψυχικής υγείας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ανθρώπους που εμπιστεύεστε! Είμαι σίγουρη πως κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο θα χαρεί να βάλει ένα χεράκι για να νιώσετε καλύτερα.

Ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι δεν είναι αυτό που μας κάνει καλούς ανθρώπους. Όμως μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο ήρεμες, πιο χαλαρές και πιο άνετες μέσα στον ίδιον μας τον χώρο!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!