Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 8: Φασούλι το φασούλι

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Μην σας ανησυχεί ο τίτλος, δεν θα σας πω συνταγή για φασολάδα σήμερα! Αλλά θα πιάσουμε λίγο τα οικονομικά, και είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς θα προτιμούσατε να φτιάξετε φασολάδα παρά να μελετήσετε τα οικονομικά σας.

Έχουμε μάθει να φοβόμαστε τους αριθμούς. Ή μάλλον, δεν έχουμε μάθει πώς μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε για το καλό μας. Η σκέψη των οικονομικών του σπιτιού, συχνά φέρνει άγχος και ένταση. Όμως, σας υπόσχομαι πως είναι απλό.

Όλα είναι συν και πλην.

Όταν, για παράδειγμα, πρέπει να κάτσουμε να κάνουμε έναν προϋπολογισμό για τα οικονομικά του σπιτιού μας, τα πράγματα είναι απλά: Παίρνουμε ένα χαρτί. Τραβάμε στη μέση μια κάθετη γραμμή. Στη μία στήλη σημειώνουμε ένα + και στην άλλη ένα -. Ξεκινάμε με τα πάγια*.

*Τι είναι τα πάγια; Πάγια ονομάζουμε τα έξοδα (ή τα έσοδα) εκείνα, που είναι σταθερά και αναλλοίωτα. Στα πλαίσια των οικονομικών ενός σπιτιού, ανάμεσα στα πάγια έξοδα μπορούμε να βρούμε: το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, λογαριασμούς για ρεύμα, νερό, internet και, φυσικά, όλες τις δόσεις -είτε πρόκειται για δόσεις εφορίας, δανείου κ.λπ.. Τέλος, πάγιο έσοδο για μία μισθωτή, είναι ο μισθός της.

Πίσω στο χαρτί μας. Στη στήλη που λέει “συν”, σημειώστε τα πάγια έσοδά σας. Εάν έχετε μισθό, σημειώνετε το καθαρό ποσό που λαμβάνετε τον μήνα. Εάν εργάζεστε ως freelancers, σημειώστε το minimum ποσό κέρδους που σας μένει -αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο, μιας και οι εισπράξεις ενός freelancer μπορεί να έχουν μεγάλες αποκκλίσεις, αλλά κάντε μια υπόθεση για το βασικό minimum που μένει μετά τα επαγγελματικά σας έξοδα.

Στη στήλη που λέει “μείον”, βρίσκουμε πέντε είδη εξόδων:

  1. Τα πάγια έξοδα που υπάρχουν κάθε μήνα με το ίδιο ποσό.
    Τραβήξτε μια γραμμή.
  2. Τα πάγια έξοδα που υπάρχουν μεν κάθε μήνα, αλλά μπορεί να μην έχουν σταθερό ποσό, όπως για παράδειγμα τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ.
    Τραβήξτε άλλη μια γραμμή.
  3. Τα έξοδα που γίνονται ανά κάποιους μήνες, όπως για παράδειγμα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο για την κατοικίδια πάπια σας ή το σέρβις του αυτοκινήτου ή του πατινιού σας.
    Τραβήξτε άλλη μια γραμμή.
  4. Τα αναγκαστικά έξοδα που γίνονται χωρίς προγραμματισμό, όταν προκύψει ανάγκη, όπως, για παράδειγμα, η αγορά ενός νέου λάπτοπ ή ενός παλτό (λέμε τώρα, ΑΝ βγαίναμε έξω).
    Τραβήξτε μια τελευταία γραμμή.
  5. Τα έξοδα που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες κατηγορίες. Ας τα πούμε “έξοδα ευ ζην”. Τα λέω έτσι γιατί, οι πρώτες τέσσερις κατηγορίες έχουν να κάνουν με τα έξοδα προς το ζην, ενώ σ’ αυτήν την τελευταία κατηγορία, μπορούν να μπουν έξοδα που πάνε πέρα από το απλό “ζην”, στο “ευ ζην”, όπως για παράδειγμα τα έξοδα για ένα ταξίδι (για μετά την πανούκλα μιλάω, έτσι;).

Μόλις σημειώσετε όλα τα ποσά μπορούμε να έχουμε λοιπόν, ήδη, μια πρώτη εικόνα. Κάντε τη σούμα της στήλης “συν” και στη στήλη “πλην” κάντε σούμα ανά κατηγορία. Δείτε το άθροισμα των εσόδων. Πόσα από τα έξοδα καλύπτει;

Στις εποχές που ζούμε, οι περισσότεροι, αισθανόμαστε τυχεροί αν αυτό το νουμεράκι μας κάνει τη χάρη να καλύπτει τις πρώτες 2-3 κατηγορίες εξόδων. Όμως μην απελπίζεστε!

Κάπου σ’ αυτό το σημείο γίνονται τα μαγειρέματα (της φασολάδας ντε!) και τα μαγικά που κάνουν τα τέσσερα, δεκατέσσερα και γενικώς εκεί που αναγκάζεσαι να βάλεις τα πάγια έσοδα στο τραπέζι του Προκρούστη και να τραβήξεις μέχρι να τους βγει και το τελευταίο σεντ.

Η διαδικασία γίνεται όλο και πιο εύκολη όσα περισσότερα χρόνια την κάνεις. Στην αρχή είναι λίγο αγχωτικό, αλλά σιγά σιγά, γίνεσαι μάστερ Προκρούστης. Επίσης, βοηθάει πολύ να τα βλέπεις όλα αναλυτικά γραμμένα μπροστά σου. Έτσι είναι πιο εύκολο ν’ αναθεωρήσεις για ένα έξοδο ή και για τις προτεραιότητές σου.

Για μια επιπλέον βοήθεια επίβλεψης των οικονομικών, προτείνω να εγκαταστήσετε στο κινητό σας κάποιο από τα πολλά apps που υπάρχουν για budgeting. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το “My Budget App”, αλλά υπάρχουν πραγματικά αναρίθμητα και μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το ιδανικό.

Συνήθως, αυτές οι εφαρμογές, σου δίνουν τη δυνατότητα στην αρχή να καταγράψεις τους “λογαριασμούς” σου, τα σημεία εσόδων και τα θετικά σου υπόλοιπα και να δημιουργήσεις κατηγορίες εξόδων ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Κάθε φορά που ξοδεύεις έστω και μισό ευρώ, το καταγράφεις. Στο τέλος του μήνα, μπορείς να δεις τα σκληρά ντάτα. Οι περισσότερες εφαρμογές σου δείχνουν έσοδα / έξοδα ως γραφήματα, με λεπτομέρειες για έξοδα ανά κατηγορία και λοιπά. Έτσι, μπορείς να έχεις ακόμη πιο καθαρή εικόνα για το πού ακριβώς εξαφανίζονται τα ευρουλάκια με το που τα παίρνεις στα χέρια σου.

Σε μελλοντικές εκπομπές θα εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά τις κατηγορίες εξόδων του σπιτιού που αναφέραμε εδώ, αλλά θα προσεγγίσουμε και σιγά σιγά και τους επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!