Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 38: Νέες αρχές

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Ξέρεις τι σκεφτόμουνα; Με το που μπαίνει ένας καινούργιος χρόνος, αρχίζουμε να μιλάμε για “νέες αρχές” και “νέα ξεκινήματα”.

Και δεν είναι ότι έχω κάτι εναντίον των ξεκινημάτων per se. Είναι κυρίως ότι νομίζω πως όταν μιλάμε τόσο πολύ για αυτές τις “νέες αρχές”, σιγά σιγά ξεχνάμε ότι η ζωή είναι μία. Συνεχόμενη.

Και, ναι, η ζωή έχει πολλές αλλαγές, μπορεί να περιλαμβάνει καινούργιες εμπειρίες, καινούργιους ανθρώπους, καινούργιες δουλειές, συναισθήματα ή ιδέες… αλλά συνεχίζει να είναι η μία, μοναδική, ιδιαίτερη, υπέροχη ζωή σου!

Και θα μου πεις, ρε Ροδιά, τη μία μας λες να μην έχουμε new year’s resolutions, την άλλη κράζεις τις “νέες αρχές”, τι να κάνουμε δηλαδή;

Ε… πιστεύω πως υπάρχουν υγιείς τρόποι να ξεκινάμε νέα πράγματα χωρίς να ξεχνάμε ότι έχουν τη θέση τους μέσα στην αδιάσπαστη συνέχεια της ζωής μας.

Δημιουργούμε καλές συνθήκες για “νέες αρχές” όταν δίνουμε στις εαυτές μας τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τα καλά στοιχεία του παρελθόντος, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε νέες εμπειρίες ή γνώσεις να έρθουν και να… κουμπώσουν πάνω στο θεμέλιο που έχουμε χτίσει. Γιατί αυτό το θεμέλιο το έχεις χτίσει με τον κόπο σου, τον χρόνο σου και με πολλή δυσκολία.

Έλα να πιάσουμε ένα παράδειγμα! Ας πούμε λοιπόν ότι ξεκινάς μια καινούργια δουλειά. Συγχαρητήρια! Έστω ότι είναι μια νέα θέση. Δεν θα φέρεις σ’ αυτήν τη δουλειά τις προηγούμενες γνώσεις σου; Δεν θα φέρεις μαζί σου ό,τι καλό έχεις μάθει από τις προηγούμενες δουλειές σου; Προφανώς και ναι!

Αυτό που μπορεί να σε τρομάζει είναι ότι μπορεί να έχεις κακές εμπειρίες από προηγούμενες δουλειές σου και γι’ αυτό επιλέγεις να λες “όχι όχι, αυτό είναι μια νέα αρχή, δεν έχει σχέση, ξουξουξου”.

Άρα, αυτό που δεν θέλεις, είναι να επαναλάβεις τα τραύματα που μπορεί να βίωσες στις παλιές δουλειές σου και για να ξορκίσεις το κακό, πλαισιώνεις τη νέα δουλειά ως κάτι απολύτως ξεκομμένο από το παρελθόν σου.

Τι θα έλεγες αν σου έλεγα πως μια λύση θα ήταν να συμφιλιωθείς λιγάκι με την εαυτή σου; Να μην κατηγορείς την εαυτή σου για κάτι που μπορεί να μην έκανες τέλεια ή για κάτι που πήγε στραβά. Αυτό που κρατάς τριπλοκλειδωμένο και αποκομμένο από το ποια είσαι σήμερα είναι κομμάτι σου.

Μαθαίνουμε από τις δυσκολίες και τις αναποδιές και τα τραύματα. Αυτό δεν σημαίνει πως θέλουμε να μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα, ούτε αξίζει σε κανέναν άνθρωπο τραύμα. Απλώς όταν υπάρχει, η λύση δεν είναι να το θάβουμε, αλλά να το εκθέτουμε στο φως.

Όταν καταφέρεις να δεις τη ζωή σου ως αυτήν τη μία συνεχόμενη γραμμή, μπορείς να βρεις ποια είναι εκείνα τα σημεία που σε τρομάζουν, να τα φέρεις στο φως, να τα ξεκοκκαλίσεις, να τα δεις και να μάθεις να ζεις μαζί τους. Αυτό κι αν είναι νέα αρχή!

Οι νέες αρχές είναι απλώς η συνέχεια της ζωής μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος (αρκεί να τα έχουμε δει και να τα θυμόμαστε), αλλά και μας φέρνουν τη χαρά των νέων εμπειριών και συναισθημάτων.

Αυτός ο καινούργιος χρόνος θα είναι όπως και οι προηγούμενοι αλλά εντελώς διαφορετικός. Θα γίνουν παρόμοια πράγματα αλλά κι εντελώς διαφορετικά.

Εύχομαι πάντως να είναι γεμάτος συνέχειες, επιμονή, αλληλεγγύη, φιλία, υποστήριξη, συνεργασία, ψυχραιμία, γέλια και δημιουργικότητα. Κι εύχομαι για όλες, μέσα στο 2022, λιγότερο αυτομαστίγωμα και περισσότερη αγάπη κι εκτίμηση για τις εαυτές σας.

Και μην ξεχνάς. Η ζωή είναι συνεχόμενη. Αγκάλιασέ την μαζί με όλες τις δυνατότητές της!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!