Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.
Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.
Ναι, ξέρω, σας έχω κάνει το μυαλό τσίχλα μ’ αυτήν τη λέξη, αλλά έλα μου που είναι τόσο σημαντικό πράγμα στη ζωή γενικά και στη δουλειά ακόμη πιο ειδικά!
Για μένα, το πιο σημαντικό αγαθό είναι ο χρόνος. Ως εκ τούτου, προσέχω πάρα πολύ στο σε ποια project, δουλειές ή και ανθρώπους, αφιερώνω τον χρόνο μου. Ο χρόνος δεν έρχεται φυσικά μόνος. Πάει αγκαζέ συνήθως με τον κόπο, την προσπάθεια και λοιπά.
Όταν ξεκινώ μια επαγγελματική συνεργασία, φροντίζω να ορίζω ξεκάθαρα τα παραδοτέα και την τιμή τους, καθώς και τον χρόνο παράδοσής τους. Έτσι, λοιπόν, εάν ένας πελάτης, ζητά περισσότερο από τον χρόνο μου (και άρα και τον κόπο μου), αυτός θα πρέπει ν’ ανταμοιφθεί αντίστοιχα. Και αν το ζητούμενο του πελάτη δεν περιλαμβάνεται μέσα στις υπηρεσίες μου, δεν μπορώ να το παραδώσω.
Ας πιάσουμε ένα απλό παράδειγμα: έστω ότι πάω σε ένα εστιατόριο. Κοιτάω το μενού κι επιλέγω να φάω γεμιστά, έχοντας τσεκάρει και την τιμή που γράφει δίπλα στο πιάτο. Περιμένω για ένα λογικό χρονικό διάστημα, και με σερβίρουν τα γεμιστά μου. Εάν τώρα εγώ θέλω να φάω και μια μερίδα σπανακόρυζο, θα θεωρήσω λογικό ότι 1. θα χρεωθώ αυτό το έξτρα πιάτο και, 2. ότι θα πάρει λίγη ώρα μέχρι να σερβιριστώ. Ταυτόχρονα, αν ζητήσω να μου φέρουν μια γλάστρα με μπιγκόνιες, θα μου πουν όχι και θα με παραπέμψουν σ’ ένα ανθοπωλείο.
Γιατί αυτό δεν το κάνουμε με τις δουλειές μας;
Εάν είσαι π.χ. γραφίστρια και σ’ έχουν προσλάβει για να φτιάξεις έναν λογότυπο, έχεις συμφωνήσει μια τιμή κι έναν χρόνο παράδοσης. Αυτό είναι το όριο που έχεις θέσει. Αν ο πελάτης σου ξαφνικά σου ζητήσει να σχεδιάσεις και τον ιστότοπό του, τότε δεν πρέπει να επαναπροσδιορίσεις το όριο; Δεν πρέπει να δώσεις νέα τιμή και νέα εκτίμηση χρόνου παράδοσης; Και αν ο πελάτης σου σού ζητήσει να του διαχειριστείς τα social media του, δεν θα πρέπει να τον παραπέμψεις σε μια άλλη επαγγελματία που κάνει ακριβώς αυτό;
Είναι συχνό για πολλούς ανθρώπους, ειδικά γυναίκες, ειδικά freelancers, ειδικά στην αρχή της επαγγελματικής καριέρας, να αισθάνονται φόβο απόρριψης και αποτυχίας εάν δεν παραδώσουν όλα όσα ζητάει ένας πελάτης. Βάλε από πάνω και την κλασική ατάκα “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο” με την οποία μας κοπανάνε τον εγκέφαλο από όταν είμαστε μηδέν, και έχεις ένα καταστροφικό κοκτέιλ.
Ως freelancer, είσαι εσύ υπεύθυνη να θέσεις τα όριά σου. Αυτό σημαίνει πως, όταν παραλάβεις το brief από τον πελάτη σου, το μελετάς, το αξιολογείς και στέλνεις πίσω μια προσφορά για το πόσα χρήματα και χρόνο θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις τη δουλειά. ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ! Μάθε να επιμένεις στα όριά σου.
Όποτε ένας πελάτης σου ζητάει κάτι που δεν έχει συμπεριληφθεί στην αρχική προσφορά, είναι σαν να σου δίνει ένα καινούργιο brief. Πρέπει να μελετήσεις το αίτημα και ν’ αξιολογήσεις αν μπορείς να το κάνεις, πόσο χρήμα θα κοστίσει και πόσο χρόνο θα σου πάρει. Εάν μπορείς να το κάνεις, πρέπει να ενημερώσεις τον πελάτη για τη χρέωση και τον χρόνο. Εάν δεν μπορείς να το κάνεις ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
Πάμε να δούμε τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη οριοθέτησης απέναντι σε πελάτες, κρατώντας υπόψη πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας τους εκπαιδεύει για το πώς σκέφτονται για εμάς ως επαγγελματίες και πώς αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους τη δική μας δουλειά και την αξία μας:
- Εάν ζητήσεις λιγότερα χρήματα από αυτά που αντιστοιχούν στην εργασία σου σύμφωνα με την αγορά και τα standards σου, τότε μαθαίνεις σ’ αυτόν τον πελάτη να μην αξιολογεί σωστά εσένα και τη δουλειά σου.
- Εάν ζητήσεις ελάχιστο χρόνο για να παραδώσεις (επειδή μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι θα ξενυχτάς και θα δουλεύεις δεκαπεντάωρα), τότε μαθαίνεις στον πελάτη σου να έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις για την παράδοση των έργων σου.
- Όταν πιέζεσαι να παραδώσεις δουλειά που δεν αντιστοιχεί στην εξειδίκευση ή την εμπειρία σου, κινδυνεύεις να δώσεις κατώτερης ποιότητας δουλειά, μαθαίνοντας στον πελάτη σου ότι δεν είσαι καλή σ’ αυτό που κάνεις ή και δεν ξέρεις τι ακριβώς κάνεις.
- Όταν υποκύπτεις σε κάθε παρατήρηση, απαίτηση ή παράπονο, μαθαίνεις στον πελάτη σου να μην σε παίρνει στα σοβαρά. Του μαθαίνεις πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να παίρνει ό,τι θέλει.
Σε κάθε αγορά, όλοι οι πελάτες θέλουν να ξοδέψουν μίνιμουμ χρήμα για να πάρουν μάξιμουμ αποτέλεσμα σε μίνιμουμ χρονικό διάστημα. Όμως εσύ οφείλεις να προστατεύσεις τη δουλειά σου, τον χρόνο σου, τον κόπο σου και την επαγγελματική σου φήμη, από ατοπήματα που μπορεί να συμβούν όταν υποκύψεις σε παράλογες απαιτήσεις ή όταν παραβιάσεις τα όρια που έχεις προηγουμένως θέσει.
Οι καλοί πελάτες, οι πελάτες που αξίζει να έχεις μια συνεχόμενη σχέση, θα σεβαστούν τα όριά σου. Οι περισσότεροι πελάτες θα προσπαθήσουν να σπρώξουν τα όρια, να τα παρακάμψουν ή να τα παραβιάσουν. Και είναι στο χέρι σου να τα υπερασπιστείς.
Αυτό βέβαια σημαίνει πως εσύ έχεις πείσει την εαυτή σου ότι η δουλειά σου, ο χρόνος σου, ο κόπος σου ΑΞΙΖΕΙ ν’ ανταμοίβεται δίκαια. Και, συνήθως, αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα. Εγώ ξέρω πως σου αξίζει. Εσύ το ξέρεις; Αν όχι, τι κάνεις για να φτάσεις στο σημείο που θα μπορείς να παραδεχτείς ότι σου αξίζει δίκαιη αμοιβή;
Όταν καταφέρνεις να οριοθετηθείς είναι σαν να έχεις φτάσει στο τελευταίο boss battle και να έχεις νικήσει χωρίς να χάσεις ούτε μια ζωή. Και είμαι σίγουρη πως μπορείς να το κάνεις!
Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.
Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!
Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!