Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 50: Σημειώσεις και μνήμη

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το ζήτημα της… μνήμης το συζητάω πολύ συχνά. Μέσα σε διάφορες Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης ή και όποτε έχει χρειαστεί να εκπαιδεύσω άτομο σε χώρο εργασίας και, φυσικά, με φίλες και φίλους.

Αυτό που πάντα επιμένω να τονίζω είναι ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΛΑ. Είναι αδύνατον. Ακόμη κι αν περηφανεύεσαι για την καλή σου μνήμη, θα έρθει αναπόφευκτα η στιγμή που κάτι θα ξεχάσεις.

Ξέρεις όμως τι θα σε βοηθήσει να μην ξεχνάς;
Οι σημειώσεις!

Όμως, ακόμη κι οι σημειώσεις έχουν τον τρόπο τους. Κι αν δεν μάθεις τα τερτίπια τους, δεν θα σε βοηθήσουν όσο μπορούν.

Πώς κρατάς συνήθως σημειώσεις; Έχεις σημειωματάριο; Τις κρατάς χειρόγραφα; Αν γράψεις γρήγορα, μετά καταλαβαίνεις τι γράφεις; Ή μήπως χρησιμοποιείς κάποιο ψηφιακό μέσο; Notepad, notes, κάποιο application στο κινητό σου;

Για να δούμε μερικές απαντήσεις και tips για το πώς να κρατάς χρήσιμες σημειώσεις αποδοτικά:

1. Μην χρησιμοποιείς ποτέ ένα app που θα το κατεβάσεις μια φορά και δεν θα το ξανανοίξεις ποτέ.

Ναι, ναι, I went there. Ξέρω ότι ξέρεις ότι ξέρω. Πολλές φίλες εγκαθιστούν εφαρμογές σημειώσεων στο κινητό ή στο πισί τους, με την πρόθεση και την ελπίδα πως θα οργανώσουν εκεί… τα πάντα. Συνήθως το χρησιμοποιούν 2-3 φορές, επενδύουν χρόνο για να τακτοποιήσουν τις σημειώσεις τους και να κατηγοριοποιήσουν και να φτιάξουν λίστες και υπολίστες και μετά… δεν το ξανανοίγουν ποτέ.

Εάν δεν δεσμευτείς να παρακολουθείς με συνέπεια τις σημειώσεις σου μέσα από μία εφαρμογή, μην την κατεβάσεις. Μην χαλάσεις τον χρόνο σου και μην κοπιάσεις χωρίς νόημα.

2. Σημείωσε ΜΟΝΟ τις απαραίτητες πληροφορίες. Τα μακροσκελή κείμενα θα σε μπερδέψουν.

Η σημείωση δεν είναι ανάλυση. Ο σκοπός της είναι να σου υπενθυμίσει κάτι. Εάν δεν μπορείς να το γράψεις σε μιά-δυό προτάσεις, τότε δεν είναι σημείωση, είναι ολόκληρο κείμενο και κάπου αλλού πρέπει να πάει.

Όποτε κάνεις σημείωση παράγραφο, η λίστα σημειώσεών σου θα γεμίζει με άχρηστες πληροφορίες και θα σε αποδιοργανώνει. Είναι πολύ μπερδευτικό να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαβάσεις και ποιο είναι ουσιαστικά το νόημα αυτού που γράφεις.

3. Κράτα όλες τις σημειώσεις σου σε ένα σημείο. Αλλιώς κινδυνεύεις να ξεχάσεις πού είναι.

Αν χρειάζεσαι σημείωση για να θυμάσαι πού έχεις αποθηκεύσει τις σημειώσεις σου… κάτι δεν πάει καλά. Εάν είσαι του χειρόγραφου, έχε ΜΙΑ λίστα σημειώσεων σε ΕΝΑ σημείο. Ένα σημειωματάριο που θα έχεις πάντα δίπλα σου για παράδειγμα. Εάν προτιμάς τα ψηφιακά μέσα, μπορείς να επιλέξεις μία εφαρμογή. Τα windows έχουν ψηφιακά post it notes για την επιφάνεια εργασίας σου. Μπορεί να προτιμάς ένα αρχείο στο πισί ή στο drive σου για να το έχεις πάντα διαθέσιμο. Το νόημα πάντως είναι να τα κρατάς όλα σε ένα σημείο.

4. Σβήνε τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Διαφορετικά θα έχεις άχρηστα κατεβατά.

Σημείωσες μια υπενθύμιση για μια δουλειά; Ωραία. Τελείωσες αυτήν τη δουλειά; ΣΒΗΣΕ τη σημείωση! (Σε βλέπω που έχεις ξεχασμένες σημειώσεις από το 2017, μην το αρνείσαι!)

Πώς να λειτουργήσουν οι καημένες οι σημειώσεις ως υποβοήθημα της μνήμης σου εάν τις αφήνεις να σωριάζονται η μία πάνω στην άλλη; Μετά θα πρέπει να σκάβεις για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι και, κατά πάσα πιθανότητα, θα χάσεις αυτό που πραγματικά αναζητάς.

Εάν δεν σου βγαίνει φυσικά το ξεκαθάρισμα, μπορείς να ορίσεις μία μέρα για σβήσιμο. Όρισέ την ανάλογα με το πόσες σημειώσεις κάνεις. Αν είναι λίγες, μπορείς να καθαρίζεις μια φορά τον μήνα, ενώ αν είναι πολλές, μπορείς να ξεκαθαρίζεις μία φορά τη βδομάδα ή κάθε 3-4 μέρες.

Θα επιμείνω: σημειώσεις κάνουμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε λιγάκι τις εαυτές μας να θυμηθούμε τι χρειάζεται να διεκπεραιώσουμε. Κι αυτό γιατί, εάν έχεις πολλά πράγματα στο μυαλό σου (που σίγουρα έχεις), δεν γίνεται να τα θυμάσαι όλα και είναι πολύ βοηθητικό να έχεις ν’ ανατρέξεις σε μια λίστα με σημειώσεις για να βγάλεις άκρη.

Κράτα τις σημειώσεις σου με συντομία, τάξη, επιμέλεια και συνέπεια και όλα θα πάνε καλά!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!