Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 6: Τι να πετάξω;

Καλώς ήρθατε στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα πόντκαστ για την οργάνωση, το συμμάζεμα, την τάξη και το επιλεγόμενο adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα συμπορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι προς την ηρεμία.

Σ’ αυτήν την εκπομπή κάνω ό,τι μπορώ για να καλύψω γενικές απορίες και να προτείνω πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε εξειδικευμένα ζητήματα, είτε στην εκπομπή, είτε και σε one on one συνεδρίες προσωπικής βελτίωσης.

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, όσες έχουν περάσει από ατομικές συνεδρίες, ξέρουν πως ο τίτλος της εκπομπής έχει προκύψει από την πραγματική ζωή. Αρκετές φορές φωνάζω ΠΕΤΑ ΤΟ! απηυδισμένη, άλλες το ψιθυρίζω με κατανόηση, πότε το λέω μία φορά ανά συνεδρία και πότε εκατό.

Αυτές οι δυό λεξούλες μπορεί ν’ ακούγονται κομμάτι απόλυτες, αλλά, όταν γίνουν πράξη σωστά, το αποτέλεσμα είναι ανακούφιση κι αναζωογόνηση!

Μέρος ένα: Γιατί να πετάξω;

Θυμάσαι που συζητούσαμε την αποθορυβοποίηση του χώρου; Γι’ αυτό να πετάξεις.

Μέχρι να προχωρήσει το κουάντουμ μεκάνικς και να μας δώσει νέες λύσεις, ο χώρος είναι πεπερασμένος. Εάν έχεις ένα κενό στο ράφι, μπορείς να χωρέσεις μόνο ένα βιβλίο και όχι τρία (ή εικοσιτρία). Εάν δεν έχεις χώρο για μια ακόμη γλάστρα, δεν μπορείς να τη βάλεις πάνω σε μία άλλη. Εάν έχεις τη γάτα σου στα πόδια σου, δεν μπορείς να βάλεις από πάνω το λάπτοπ (δηλαδή, μπορείς να προσπαθήσεις, αλλά δεν το προτείνω) ενώ το αντίστροφο γίνεται, γιατί όπως ξέρουμε, οι γάτες πάνε όπου θέλουν και ειδικά πάνω στο λάπτοπ σου.

Μέρος δύο: Τι να πετάξω;

Αυτό είναι πιο δύσκολη ερώτηση γιατί είναι εξαιρετικά υποκειμενική. Για κάποιους ανθρώπους το πέταμα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ για άλλους μπορεί να είναι το δυσκολότερο βήμα στη διαδικασία προσωπικής οργάνωσης.

Ας το πάρουμε αντίστροφα. Τι να μην πετάξεις:

  • χρηστικά αντικείμενα που χρειάζεσαι καθημερινά (μην πετάξεις το πλυντήριό σου)
  • απαραίτητα χαρτιά για γραφειοκρατία (μην πετάξεις την ταυτότητά σου)
  • ρούχα που πραγματικά φοράς (και δεν είναι σκισμένα)
  • κάποια αντικείμενα συναισθηματικής αξίας (ακόμη κι εγώ έχω τον πρώτο μου σνούπι που τον κρατάω εδώ και κυριολεκτικά 41 χρόνια)

Είμαι σίγουρη όμως, πως, αν ανοίξεις ντουλάπες, συρτάρια, κουτιά, θα βρεις ξεχασμένα πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Αποδείξεις από το 2015. Μια λίστα σουπερμάρκετ από πρόπερσι. Τουλάχιστον 20 μπαταρίες που δεν έχεις αξιωθεί να πας να πετάξεις στην αντίστοιχη ανακύκλωση. Κάτι παντόφλες που σου είχε φάει ο σκύλος σου όταν ήσουν 14 χρονών. Ένα σπασμένο τηλεκοντρόλ από μια παλιά τηλεόραση. Δεν χρειάζεται να συνεχίσω, κατάλαβες τι εννοώ.

Ε, ΠΕΤΑ ΤΟ!

Μέρος τρία: Πού να το πετάξω;

Όπως κάθε πράγμα έχει μια θέση μέσα στον χώρο μας, έτσι έχει και στον τρόπο που θα το πετάξουμε: παλιά, άχρηστα, χαρτιά, πάνε στην ανακύκλωση. Παλιά, χιλιοσκισμένα ρούχα, μπορούν ν’ ανακυκλωθούν στη χρήση τους ως ξεσκονόπανα (όχι ΟΛΑ!) ή να μπουν σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης υφασμάτων. Ρούχα που δεν θέλεις, αλλά είναι μια χαρά, μπορείς να τα πλύνεις, να τα διπλώσεις και να επικοινωνήσεις με κάποια δομή στον δήμο ή τη γειτονιά σου, που χρειάζεται ρούχα (στην Αθήνα π.χ. υπάρχουν δομές για άστεγους και μετανάστες που σταθερά ζητούν ρούχα). Βιβλία που πλέον δεν χρειάζεσαι, μπορείς να τα δωρίσεις σε κάποια βιβλιοθήκη.

Σε περιόδους… όχι πανδημίας, ρούχα και βιβλία για ξεφόρτωμα, μπορούν να γίνουν λόγος για μια μάζωξη. Εάν λοιπόν ακούς αυτό το επεισόδιο σε κάποιο μέλλον που μπορούμε και πάλι να κάνουμε τα σουαρέ μας, κάλεσε φίλες και φίλους, και τράταρέ τους όσα χρήσιμα και λειτουργικά αντικείμενα δεν θέλεις πια.

Μέρος τέσσερα: Και μετά;

Όταν κάνουμε εκκαθαρίσεις τέτοιου τύπου, γεμίζουμε σεροτονίνη, ανεβαίνει η διάθεσή μας, και, αφού έχουμε τακτοποιήσει τα εναπομείναντα πράγματα στην, πλέον, μόνιμη, φιξ θέση τους (βλ. προηγούμενο επεισόδιο), τα κοιτάμε με περηφάνεια.

Όμως προσοχή! Μην πέσεις στον λάκκο ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι με τι καινούργια πράγματα θα γεμίσεις τα κενά. Άσε για λίγο τα κενά να υπάρξουν, άσε τον χώρο ν’ ανασάνει, ν’ ανοίξει το μάτι σου.

Πού ξέρεις… μπορεί στο μεταξύ να σε πείσω να μην το γεμίσεις με τίποτα!

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία ή πρόταση. Για τους Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες βαριούνται ν’ ακούσουν όλην την εκπομπή, το πλήρες κείμενο του επεισοδίου υπάρχει στο site μας. Κάντε κλικ στη σελίδα ΠΕΤΑ ΤΟ! για να βρείτε όλα τα επεισόδια.

Ευχαριστίες για την ηχοληψία στον Νίκο Spa και για την παραγωγή στην Tonia Goes To Hollywood!

Σας ευχαριστώ που φτάσατε ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!