Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ροδιά Βαλκάνου

ΠΕΤΑ ΤΟ! Επεισόδιο 41: Πώς να το κάνω;

Καλώς ήρθες στο ΠΕΤΑ ΤΟ!, ένα life coaching πόντκαστ για τη ζωή, την οργάνωση, και το επιλεγόμενο… adulting. Εγώ είμαι η Ροδιά, και μαζί θα βρούμε την άκρη της κλωστής για να ξεμπλέξουμε κάθε κουβάρι.

Σ’ αυτήν την εκπομπή συζητάω και προτείνω γενικές πρακτικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα, αλλά είμαι εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σου ξεχωριστά ζητήματα στις Kick Ass Συνεδρίες Προσωπικής Ανάπτυξης.

Τις προάλλες πόσταρα μια λίστα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιώ για να φτιάχνω το ΠΕΤΑ ΤΟ! μιας και πολλές από εσάς μου είχατε κάνει την ερώτηση. Ήθελα να μοιραστώ τις λεπτομέρειες γιατί ήθελα να δείτε πως δεν έχω κάποιο σούπερ επαγγελματικό στούντιο, αλλά δύο υπερβολικά αγαπημένα μου άτομα που διαθέτουν τον προσωπικό τους χρόνο για να με βοηθήσουν να υλοποιήσω κάτι που θέλω πολύ να κάνω.

Συχνά, πελάτισσές μου, μοιράζονται μαζί μου έναν στόχο ή ένα όνειρο και με ρωτάνε “πώς να το κάνω;“. Και συνήθως η απάντησή μου είναι “απλώς πέσε με τα μούτρα και κάντο“. Όπως λέει και ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα “better done than perfect“!

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι η προετοιμασία. Κι αυτό ισχύει για οτιδήποτε χρειάζεται να προσεγγίσεις. Είτε πρόκειται για ένα project ή εργασία στη δουλειά σου, είτε είναι για κάποια δουλειά στο σπίτι ή για την υλοποίηση κάποιου ονείρου σου ή απώτερου στόχου σου.

Μεταξύ μας, όταν βάζεις μπροστά ένα σχέδιο, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον σοβαρό επαγγελματικό ή και προσωπικό στόχο είναι σίγουρο πως θα έχεις ν’ αντιμετωπίσεις πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Οπότε η προετοιμασία είναι ακόμη πιο σημαντική.

Ξεκίνα με μια λίστα. Κάτσε, οργάνωσε τις σκέψεις σου, βάλε στο χαρτί (ή τον υπολογιστή ρε παιδάκι μου) αναλυτικά όλα τα βήματα σε μια υπέρ αναλυτική λίστα. Χρησιμοποίησέ την ως πυξίδα (ή gps ρε παιδάκι μου) για να μην χάσεις τον δρόμο σου όσο ταξιδεύεις προς τον στόχο σου.

Μελετάς τη λίστα σου, κάνεις έρευνα στον σωστό τομέα ή πεδίο, οργανώνεις στρατηγικά τις κινήσεις σου και δεν σταματάς μέχρι να πετύχεις. Κάθε κίνηση έχει τις δικές της απαιτήσεις και κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ταχύτητες, αλλά το point είναι να μην σταματάς. Θέλει επιμονή. Μην σταματάς μέχρι να φτάσεις τον στόχο.

Αυτό που πρέπει ν’ αποφύγεις, είναι να κολλήσεις σε ένα στάδιο, π.χ. το στάδιο του οραματισμού ή της προετοιμασίας, και να μην πάρεις ποτέ το κουράγιο να κάνεις το βήμα, να πάρεις το ρίσκο και να προχωρήσεις στη φάση την υλοποίησης. Είναι όπως το να μπαίνεις μέσα σε μια κρύα θάλασσα. Όσο πιο γρήγορα μπεις, τόσο πιο γρήγορα θα συνηθίσεις και θα σταματήσεις να κρυώνεις.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το να είσαι αποφασισμένη. Τι εννοώ;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις στον δρόμο σου προβλήματα. Η αποφασιστικότητα είναι απαραίτητη γιατί, ιδιαιτέρως όταν μιλάμε για θηλυκότητες, τα μαθήματα που παίρνουμε από το κοινωνικό οικοδόμημα του φύλου είναι πως πρέπει να είμαστε απαλές και να μην επιμένουμε και να μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις.

ΟΧΙ!

Ξέρω πως είναι δύσκολο να ξεφορτωθούμε ιδέες που είναι βαθιά ριζωμένες, αλλά γίνεται. Θέλει πολλή συνειδητότητα και επιμονή και συνέπεια, αλλά γίνεται.

Αστερίσκος: ρε συ, ειλικρινά τώρα. Σκέψου πόσες φορές έχεις δει στη ζωή σου κάποιον άσχετο να επιτυγχάνει σε κάτι που πραγματικά δεν ξέρει. Γιατί να μην μπορείς δηλαδή εσύ να το κάνεις που είσαι και χίλιες φορές καλύτερη;

Μιλάω λοιπόν συχνά για την αποφασιστικότητα ως βασικό συστατικό του “Πώς κάνω κάτι” γιατί καταλαβαίνω ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να στυλώσεις τα πόδια σου απέναντι σε φωνές που θα σου πουν ότι δεν αξίζει ή ότι είναι δύσκολο ή ότι δεν μπορείς. ΜΠΟΡΕΙΣ!

Και μαζί μ’ αυτό, όντας ψύχραιμη, συγκεντρωμένη και συνεπής, μπορείς να κατακτήσεις κάθε δυσκολία και εμπόδιο.

Και ξανά: δεν λέω πως είναι εύκολο. Απλώς θέλω να ξέρεις ότι γίνεται. Και μπορείς. Κάποιοι στόχοι θα κατακτηθούν ευκολότερα. Άλλοι θα χρειαστούν περισσότερο κόπο.

Αλλά όταν έχεις έναν στόχο, ένα όραμα, κάτι που πραγματικά, ειλικρινά θέλεις να κάνεις… κάντο. ΜΠΟΡΕΙΣ. Κάνεις την πρώτη βουτιά και μετά κολυμπάς. That’s it.

Ο χρόνος μας τελείωσε για σήμερα. Επικοινώνησε μαζί μου για κάθε απορία ή πρόταση. Για Κ/κωφούς followers αλλά και για όσες φίλες προτιμούν να διαβάζουν την εκπομπή, πλήρες κείμενο για κάθε επεισόδιο υπάρχει στο site μου: rodiavalkanou.com.

Μην ξεχάσεις να κάνεις follow και subscribe ή και να με κεράσεις έναν καφέ στο Ko-Fi!

Ευχαριστώ που έφτασες ως το τέλος και θα τα ξαναπούμε στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε… ψυχραιμία, συγκέντρωση και συνέπεια!